Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката не е мъжка професия

Снимка: БГНЕС

Три великолепни българки бяха отличени за своите смели научни идеи в рамките на програмата „За жените в науката“. Проект, фокусиран върху кодирането и защитата на информацията привлече вниманието към работата на д-р Мария Джумалиева-Стоева. Другите две призьорки са д-р Евгения Сарафова, която изследва качеството на въздуха в големите градове на България - София, Пловдив, Варна и Бургас, и  д-р Юлия Романова, чийто проект е насочен към създаването на нови органични материали, които ще намерят приложение в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

„Все още плащаме дан на убеждението, че науката е мъжка професия... Вашата помощ разбива стереотипите“, подчерта при връчването на отличията вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че България е на челните места по брой на жените учени в различните институти в Европа и на първо място в ЕС по жени в сектора на информационните технологии. „Явлението „стъклен таван“ обаче го има и в нашата държава. А в сферата на науката остава сякаш недооценен приносът на жените. Има още какво да вършим“, отбеляза Илияна Йотова. Тя апелира за по-голямо присъствие на големите компании в университетите, за да подпомагат талантливите млади хора, които искат да се занимават с наука.

Програмата „За жените в науката“ съществува от 1998 г. Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05