Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен базар „подгрява“ празничното настроение в София

Снимка: БГНЕС

Топлина за душата и бягство от стреса предлага вече традиционният Немски коледен базар в София.Прекрасното зимно кътче се намира в Градската градина, на метри от Народния театър „Иван Вазов“ в центъра на столицата и отваря врати точно в 18 часа на 22 ноември. Коледните базари в Европа имат многовековна традиция. Предполага се, че първият такъв е организиран през 1384 г. в германския град Баутцен, макар че за техен предшественик се приема „Декемврийският базар“ във Виена, съществуващ от далечната 1294 г.


Най-често базарите продължават около 40 дни - от средата на ноември до 24 декември, и се съобразяват с т.нар. Адвентски календар при католиците. В София подобно събитие „подгрява“ коледното настроение вече девет години.




„Следващата година ще празнуваме десетгодишен юбилей. Аз съм един от певците в програмата. Предоставяме възможност на българите да се докоснат до традиционния коледен дух на Германия и Австрия. Всички се забавляват много, атмосферата е страхотна. Предлагаме ястия като щолен, различни вурстове, хлебчета, ръчно-изработени курабийки. Ще има греяно вино и пунш. Погрижили сме се за малчуганите – те ще могат да опитат детски пунш и различни други вкусотии. Дядо Коледа ще бъде също тук всяка вечер, за да чуе техните празнични желания.“ – разказва австрийският певец Армин Ян Хофман, който от 5 години живее в България, а от 3 участва в организацията на празничния базар.


В работните дни програма ще има само вечер, а събота и неделя ще предлагат интересни активности през целия ден. На сцената ще видим любими български музиканти, певци от различни телевизионни формати, както и чуждестранни изпълнители. Немските шлагери и класическите коледни песни ще бъдат в основата на музикалната програма всяка вечер. Малчуганите ще имат възможност да се включат в хорови изпълнения или да рецитират любимото си стихотворение пред публиката. Разбира се, танците също ще бъдат неразделна част от забавлението.

Здрав дух, здраво тяло – това е най-важното за нас. Когато душата ти се чувства добре, заболяванията стоят настрана. На коледния базар, хората забравят времето, забравят стреса и се зареждат с позитивни емоции. Надяваме се на хубаво време – казва още Армин Ян Хофман.

Коледното настроение може да бъде пренесено и в българските домове чрез предлаганите играчки за елха и домашна украса, създадени в малки семейни фирми в Германия.


„Миналите години нямаше много снежни дни, докато се провеждаше базарът, но в София има голяма възможност времето да ни зарадва. Последната снежна Коледа във Виена беше през 1991 година, много отдавна. Преди това почти всяка година имаше сняг, спомням си как ходехме на църква, докато валеше. Сега няма бяла Коледа, по-скоро зелена.“ – споделя още австрийският певец.


Базарът продължава до 21 декември.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25