Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишките скали се утвърждават като новата Кападокия на Балканите

Белоградчишките скали – балони, вино, колела, драконови лодки и други емоции

Природният феномен се простира на 100 кв. км площ в района на Белоградчик и е златна мина за приключенци

4
Снимка: Евтим Стефанов

Това лято широка популярност придобиха полетите с балон над Белоградчишките скали, а активният туристически сезон приключи с уникална Балонена фиеста в края на септември. Тогава над 10 балона от няколко държави се издигнаха заедно високо в небето и се понесоха на неповторимо въздушно пътешествие над скалната долина. „Белоградчик все повече се утвърждава като една нова Кападокия на Балканите“ – категоричен е Евтим Стефанов, създател на Център за приключенски туризъм в града. Така мислят и стотиците късметлии, които до момента са осъществили ефирния полет. Евтим признава, че все повече хора посещават Белоградчик не заради известната му крепост или близката пещера „Магурата“, а именно за да летят с балон над природния феномен. Полетите се осъществяват рано сутрин или преди залез, продължават от половин до един час, а маршрутът се определя от скоростта на вятъра. „Пилотът може да качи балона високо или ниско, за да хване определено течение и да направлява полета“ – казва Евтим и добавя:

„Това е неповторимо усещане! Издигаме се от една полянка между скалите, оттам нататък вятърът ни понася. Повечето скали са високи,с интересни форми, някои имат любопитни имена и легенди. Минавайки над тях, вие ги виждате триизмерно от всички страни. Снишаваме се, издигаме се рязко, за да проследим сянката на балона върху скалите и слънцето как ги огрява.“


Велопреходите сред скалната долина са още една възможност да се докоснете до неопетнената й красота. А още по-добре ако велосипедът ви е електрически. „С електрическо колело човек може за много по-кратко време да разгледа скалите, да мине по черни пътеки между тях, за да стигне до места, които са изключително красиви, като пещера „Лепеница“, природния феномен „Боров камък“ или Червената църква“ – разказва Евтим Стефанов. И още:

„Има маршрути,които отвеждат до уникалната местност „Сбеговете“ в най-западната част на скалите. Към него някои групи включват и дегустации на вино в близката винарна. Подобна атракция се предлага и до езерото „Рабиша“ край пещера „Магурата“. По този начин развиваме нов туристически продукт – вино и колело, който се предлага във Франция по бреговете на река Лоара, например. В Белоградчик ние имаме чудесни условия за велотуризъм в комбинация с уникални винопроизводители, предлагащи характерни висококачествени вина“ – уточнява Евтим Стефанов.

А какво да кажем за драконовите лодки - една от най-свежите местни атракции! Нестандартните плавателни съдове, побиращи 22-ма души, редовно кръстосват Рабишкото езеро, а понякога ще ги видите как порят вълните на река Дунав. „Отпред поставяме барабанчик, който задава ритъма с един голям барабан. Целта е гребците да загребват синхронно и тогава лодката лети!“, казва Евтим Стефанов. Това лято в района са били организирани няколко състезания с драконови лодки с участието на ентусиасти от цялата страна. Чудесен начин да се докоснеш до неопетнената природа на Северозападна България!

Снимки: Евтим Стефанов, Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15