Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

10
Снимка: БГНЕС

Посрещането на първото юлско утро на българското Черноморие, под звуците на музиката, се превърна в зареждащ със светлина и положителни чувства ритуал, спазван и предаван от поколение на поколение. Макар и повлияно от световното хипи-движение и волния дух на 60-те през отминалия ХХ век, посрещането на първите юлски слънчеви лъчи се спазва единствено в България. Началото е поставено преди 42 години в морската столица Варна, след което се премества още по на североизток към живописния Камен бряг. Там, в продължение на десетилетия, главно действащо лице в богатата музикална програма беше вокалистът на рок-групата Uriah Heep Джон Лоутън, който напусна този свят през 2021 година на 29 юни.

Джон Лоутън
Традицията, придобила популярност сред българите като „July Morning“ ще бъде спазена и тази година, в местността „Огънчето“ край Камен бряг, с изпълнения на български рок банди като „Red House”, „Do Sho Band“, „Drive your life“, „Антифриз“ и „Sheky and Тhe band“. Специален гост на събитието е легендарният вокалист на „Rainbow“, „Alcatrazz” и „Michael Schenker Group” – Doogie White, който заедно с българската рок група „John Steel“ ще изнесе едночасов концерт, с част от най-големите световни рок хитове. С настъпването на изгрева той ще изпълни емблематичната песен на „Uriah Heep“ от 1971 г. „July Morning“.  Концертът започва час преди полунощ и ще продължи до 6:00 часа сутринта.

Първите слънчеви лъчи ще докоснат черноморския ни бряг при нос Шабла – най-източната точка на България. Именно там, много любители на дивата природа и почитатели на романтичните изживявания на палатка също ще посрещнат изгрева под звуците на музиката. 


Сред тях е и Никита Георгиев, който е привлечен от красотата на този район и не за първи път ще посрещне първото юлско утро на морския бряг:


"Хората, които летуват на Северното Черноморие идват с палатки. Тук е къмпинг зона и се получи много хубаво, защото всички се събрахме на зазоряване. Имаше и концерт. Усещането беше невероятно – да видиш как изгрява слънцето и как всички хора се радват. Това естествено беше преди Короната, ще видим сега как ще се развият нещата. Надявам се повече хора да дойдат на нашето Черноморие, вместо да пътуват някъде другаде.“


Една от основните забележителности на нос Шабла е най-старият и най-висок морски фар по българското Черноморие, построен през 1856 г. 


Непосредствено до него е Шабленската Тузла, известна с лековитата си кал, и местността Малкото море, където тази година ще се проведе и концертът, посветен на първия юлски изгрев, организиран от СНЦ "Клуб на варненските музиканти", със съдействието на община Шабла:

"Традиция стана да се посреща първото юлско утро и в Шабла – отбелязва кметът на града Мариян Жечев. – Откъде е тръгнала – дали от варненския плаж, дали от Камен бряг все още е спорно, но хората на свободния дух, които търсят непринудената атмосфера, посрещат първото юлско слънце именно тук."


На сцената край брега ще се качат много български рок изпълнители, сред които "Фара Бенд",  The Rock Bulgaria, Rockfire и др., няма да мине и без емблематичната песен "July Morning":

"Идвам тук от 4-5 години – отбелязва Надежда Велкова, която идва специално за Международния турнир по петанк, организиран за 18-а поредна година от Спортен клуб по петанк "Лазур" – Шабла. – Харесват ми хората, настроението, играем петанк, събираме се с приятели. Били сме и на посрещането на изгрева на 1 юли. Беше много приятно, изкарвахме цяла нощ на плажа, танцувахме и пеехме с изпълнителите на плажа. Беше чудно!“


По Южното Черноморие също се готвят да посрещнат изгрева – от красивия плаж до устието на река Камчия, където специални гости са шведският продуцент Axel Boman, британските диско класици Crazy P Soundsystem,DJ Holographic от Детройт, през Бургас и курорта Свети Влас, до Созопол, където посрещането на първото юлско утро е със специалното участие на група "Акага".

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, pronewsdobrich.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15