Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквани извънредни парламентарни избори и надежда за по-модерно управление на страната, показва анкета на Радио България

Мнения от улицата: Гражданското общество у нас трябва да бъде катализатор на реформите, които очаква

Снимка: Ани Петрова

Малко над 6,6 млн. са българските граждани, които имат право на вот в днешния ден. Техният избор ще формира за четвърти път в рамките на 18 месеца състава на 240-членния парламент на България. Попитахме граждани за техните нагласи и очаквания за развитие на ситуацията в страната след 2 октомври. Доловиха се умора, ясно желание за промяна и прозрачност в политическото управление и премерена надежда, че това ще се случи с бъдещото 48-о Народно събрание.

Оказа се, че днешният предсрочен вот никак не е изненадващ за Елена от София, която е в края на 30-те си години, омъжена с две деца и собствен бизнес.

 "Макар, че се надявах коалицията да се споразумеят и да не се стигне дотук, не съм изненадана", споделя тя. Казва, че според нея причината е в твърде многото интереси, които са зад това, което се вижда от обществото. На същото мнение е и Александра: 

"Очаквах го, тъй като политиците у нас сякаш са привлечени по-скоро от защита на собствените си интереси, отколкото от защитата на интересите на цялата нация."

Мартин, който работи в сферата на IT технологиите, признава, че е бил отчасти изненадан от развитието на ситуацията.

"Но от друга страна политическата сцена в България винаги е била непредвидима, така че може би беше очаквано" – казва той, но категорично заявява, че днес ще упражни своето право на гласоподавател:

"Смятам, че с разразилите се конфликти през последната година, а в момента и с положението с инфлацията в целия свят, мисля, че е необходимо всеки от нас да заема някаква позиция и да я отстоява. Гласуването е един такъв начин. Аз лично ще гласувам за новото и различно, което досега не е било на политическата сцена у нас" – признава младият българин.

"Ние сме длъжни да проявим правото на избор и да изберем хората, които ще ни управляват. В противен случай всичко ще се повтори – заявява младата майка Мая. – Не вярвам на политическите обещания, които всички правят. По-скоро вярвам на определени личности, които харесвам, и за тях ще дам гласа си, който ще представлява изборът ми за бъдеще на моето семейство и на моето дете" – допълва тя.

"Ще гласувам за по-честно и прозрачно управление – обяснява ни Елена. – За това да се случват нещата по-лесно в България, като се започне от това да бъдат дигитализирани много повече процеси и всичко, което се прави като проекти да бъде видимо и ясно за всеки. Надявам се да се случи. Със сигурност ще е бавен процес. Но смятам, че хората започват да променят нагласите и мисленето си и вярвам, че гражданското общество трябва да е катализаторът, който ще поведе към тази промяна."

"Искам да има по-добър живот за децата, които растат в момента, за хората, които се развиват в момента. Да има потенциални работни места за все повече граждани. Да няма поводи за дискриминационно отношение" – чертае мечтите си Александра.


Честите избори в последните две години постави отчетливо и въпроса за вота на българите в чужбина. До 6 септември 2022 г., крайния срок за подаване в ЦИК на заявления за гласуване в чужбина, са регистрирани 50 865 заявления. Разкриват се общо 755 избирателни секции в 61 държави, като най-много те са в Турция – 166, Великобритания – 126, Германия – 77, Гърция – 72, Испания – 65.

Могат ли сънародниците ни в чужбина да направят достатъчно информиран избор и имат ли те моралното право да решават бъдещето на хората, които живеят в България – бяха само част от витаещите в обществото въпроси след парламентарните избори през ноември 2021 година.

"Мисля, че българите в чужбина, особено в последните няколко вота, имат голям принос за решаването им. Аз лично смятам, че те трябва да имат право на глас“ – казва Мая.


За Мартин това е тяхна гражданска отговорност:

"Моята позиция е, че всеки български гражданин, независимо къде се намира той, трябва да има право да гласува за бъдещето на своята страна. В крайна сметка не трябва да изключваме факта, че семействата на много от тези хора продължават да живеят тук. Те имат отговорност да са гласоподаватели за родината си", обяснява позицията си Мартин.

"Нека не забравяме, че във всеки един момент те могат да решат да се върнат тук. Също така мисля, че тези наши сънародници имат много по-обективен поглед за случващото се тук, който не е политически обременен“, посочва Елена, а Александра е малко по-резервирана:

"Въпреки че е доста двойнствен този въпрос, все пак голяма част от тях планират да се върнат в България. Най-вероятно голяма част от тях не са я напуснали от добро и затова бих казала, че по-скоро трябва да имат право на глас“.

Предстои да проследим каква част от сънародниците ни зад граница ще упражнят гражданското си право да гласуват в днешния ден.

А дали всички надежди за по-светлото утре ще намерят своя парламентарен израз в бюлетината?

"Опитвам се да запазя позитивна настройка – казва Мартин, – въпреки че спрямо това, което е било през изминалите години не е трудно човек да остане негативно настроен. Надявам се на най-доброто, а какво ще стане – предстои да видим."

"За съжаление, моето усещане е, че нещата няма да се променят и няма да имаме работещ парламент, което ще доведе до нови извънредни парламентарни избори" – заключава Мая в разсъжденията си пред Радио България относно днешния парламентарен вот в страната ни.

Чуйте повече в звуковите файлове.

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС, Facebook /RodinaSydney

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20