Поп вести

Снимка: личен архив

Дамян Попов е от Добрич. Той завършва музикалното училище в родния си град. След това продължава образованието си в Националната музикална академия в София, в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. Дамян има в творческата си биография десетки награди от фестивали и конкурси, участвал е в концерти както у нас, така и в Италия, Франция, Румъния, Чехия, Австрия и др. Младият изпълнител отпадна на крачка от финала на телевизионния формат за млади таланти – „Мusic Idol 2”. Но въпреки това, участието в предаването му донесе популярност. През 2012 година той представи дебютния си албум „Вярвал ли съм”, с осем песни и два бонус трака. По-голяма част от тях са негови, авторски. Сред гост-музикантите, участвали в проекта, са певиците Нора Караиванова и Жени Джамбазова. Освен в България, Дамян представи албума си и в Турция.

                                                     ***

С усет за рок и с доза ирония, Nana&TheGang пеят „Роден с късмет”. Композицията е включена в саундтрака към българския игрален филм „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на режисьора Георги Костов. Всъщност „Роден с късмет” е вдъхновена от историята на тази българската гангстерска комедия.

                                                     ***

© Снимка: БГНЕС

Четвърт век на сцената празнува през 2012-а „Медикус”. От години музикантите от групата вървят по свой път, но най-големите им хитове продължават да звучат в българския ефир. На 17 октомври, в столичен клуб чухме част от тях. Връщаме се назад във времето със спомените на пеещия зъболекар – Коцето-Калки:

Може да се каже, че ние започнахме като театрално-музикална формация към Медицинската академия. От нея по-късно се появи и „Медикус”. Беше през 1987 година. Явихме се на фестивал в Плевен. Участието ни бе на седми април – празникът на здравния работник. Това, както и нашата вяра в лечебното действие на музиката, роди името „Медикус”, което означава „лечител”. Разполагахме само с акустични инструменти и свирихме акустична музика. Под влияние на филма „Шоу на колела” и на нашите вкусове се ориентирахме към кънтри музиката. В началото бяхме само четирима, след това станахме седем. Но всички от „Медикус” вярвахме в любовта, обичахме приключенията, свободата – мисля че това са ценностите на едно цяло поколение. Моето пожелание към вас е – вярвайте в свободата, любовта и романтиката, защото това е начинът да се съществува смислено.

                                                    ***

© Снимка: личен архив

„Downer Kill”

В началото на месец октомври завърши тазгодишното издание на станалия традиционен конкурс „Голямо междучасие”. За четвърти път музикантите от група „Д 2” избраха най–добрата ученическа група на България. До финала достигнаха пет състава от пет града: Бургас, София, Търговище, Дупница и Пловдив. Четиричасовият лайф в столичен клуб откри младият Рафи, който бе сред специални гости на концерта. Голямата награда – продуциране, запис на песен в професионално студио и заснемане на видеоклип спечелиха шестимата от „Downer Kill”. Пловдивският състав бе обявен за „Най-добрата ученическа група на България за 2012”.

                                                    ***

© Снимка: архив

Родена в София, Алекс Жекова пее от шестгодишна. Детството й минава във вокално-театрална формация „Таласъмче”, участва във всички мюзикли и турнета в страната и в чужбина като солист. Превратен момент в живота й се оказва сцената на формата „Music Idol”. След напускането на телевизионното шоу певицата е поканена в групата „Alex & 4Give”. Близо две години тя активно пее на клубните сцени, участва и в тазгодишното издание на конкурса „Българската песен за Евровизия”. Сега Алекс продължава по пътя като солов изпълнител. През месец октомври тази година тя представи новата си песен „Неонови спомени”, създадена от един добър екип. Доказали се като автори на хитове са и Мага (музика и аранжимент), и Гери Турийска, написала текста.