Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Чешкият писател Иржи Хаичек в България

БНР Новини
Иржи Хаичек на представянето на книгите си в НДК - в литературен клуб „Перото“.
Фото: ndk.bg/Орлин Огнянов

Известният чешки писател Иржи Хаичек гостува в България за кратко литературно турне, в което представи две от своите книги – „Рибя кръв” и „Селски барок”.
Иржи Хаичек е роден през 1969 г., писател, автор на романи и повести. Завършва Висше земеделско училище и след редовната си военна служба работи три години в сферата на земеделието, а от 1993 г. е назначен като банков служител. Започва да пише стихове в средата на 80-те години в поредицата за млада поезия „Търся те в този град”. Дебютът му е през 1998 г. със сборник с разкази. Текстове на Хаичек са публикувани в литературните списания Host, Revolver revue, Tvar и Pandora.
„Селски барок” излиза през 2005 г. и е книгата, която превръща Хаичек в сензация. Тя съчетава в себе си по малко от всичко, отваряйки вратичката на миналото – вълнуваща любовна история, криминале и едно разследване в най-тъмния период на социализма – разследване с цел да бъде разкрита истината за ТКЗС-тата. „Селски барок” печели и престижната награда „Магнезия литера” в раздела „Проза”.
Другата му книга „Рибя кръв” (2012 г.) разкрива на читателите за жителите на едно село, което умира бавно, заради строежа на електроцентрала. Книгата проследява борбата на хората, готови на всичко, за да спасят домовете си. „Рибя кръв” е разказ за драматични човешки взаимоотношения, за прошката и за любовта. Тя носи на Хаичек втората награда „Магнезия литера”, но този път в категория „Книга на годината”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!