Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Разговор за Жозе Сарамаго и португалската литература

БНР Новини
Фото: ЕПА/БГНЕС

Литературен клуб „Перото” подари на любителите на португалската литература една вечер в разговори за творчеството на Жозе Сарамаго.
Жозе Сарамаго (1922 – 2010 г.) е писател, драматург и журналист. Първата му книга излиза през 1947 г., а после в продължение дълго време не пише, но работи над преводи и се занимава с литературна критика. В началото на 70-те той отново се връща към писането – първо стихове, а след това и романи. В творчеството си Сарамаго често използва необичайни перспективи към историческите събития, за да подчертае човешкия фактор зад тях, вместо да представя официалната гледна точка на историята. Често е причисляван към направлението на магическия реализъм в литературата, а името му се нарежда до тези на Маркес, Борхес и Кортасар. Сарамаго е носител на Нобелова награда за литература (1998 г.).
До момента на български са издадени книгите му: „Приумиците на смъртта”, „Пътуването на слона”, „Слепота”, „Евангелието на Исуса Христа” и „Проглеждане”.

На срещата, посветена на португалския писател, разговаряха Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, Франсишку Назарет – директор на Португалския културен институт „Камойш”, който обяви, че подобна вечер ще се организира и по повод Деня на португалския език на 5 май, както и Илияна Чалъкова – преводачката на книгата „Проглеждане”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!