Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В българската къща на колела все едно си у дома

БНР Новини

Модерен български проект предлага решение за хората, които искат да почиват там, където решат и да избягат от шумните курорти, но същевременно да не се лишават от удобствата на дома. Архитект Христина Христова е автор на „Колелиба” – ваканционна къща на колела. Тя е построена върху платформа за кола и се тегли от лек автомобил. Христина описва параметрите ѝ и с какво тя е по-различна от останалите от този тип:

Снимка


Има диван, който става на спалня, кухня, баня и място за съхранение на вещи. Целта е да има толкова, колкото ни е необходимо, не повече, затова е и само девет квадрата. Идеята за къща на колела не е нова. Тя се ражда в САЩ, но в съвсем друга насока. Там подобни къщи се използват, за да се избегнат законовите мерки (данъци не се плащат, ако къщата е мобилна) и тегленето на ипотечен кредит. Моята идея е да се използва за ваканционен дом. Тя е по-различна, защото като цяло къщите на колела, които съществуват в други държави, пестят максимално много място и се получава сблъскване на всички неща вътре. За мен беше важно да има простор и да се чувстваш като у дома си, без да си притиснат. В къщата няма нищо маломерно, всичко е със стандартни размери.

Снимка

С времето идват и нови идеи и проектът се разширява и излиза извън рамките на жилищното пространство – био-музей на екоразнообразието, мобилна класна стая… Христина е проектирала „Колелибата” така, че качеството на живот в нея да е на високо ниво:

Снимка

Тя е енергийно ефективна, защото няма никакъв отпечатък върху терена, което е много ценно. Всъщност това е и основният проблем на строителството – бетонирането на терена, което в този случай отсъства. Напоследък е модерен типът off-the-grid (да си абсолютно независим от ток, вода и други източници на енергия), но моята къща не е конструирана по този начин. Тя се свързва към централни мрежи и може да се обитава целогодишно при необходимост и желание. Има топлоизолация, хидроизолация, микроклиматизирана е за всеки сезон.

Снимка


Административните етапи, през които трябва да премине човек, за да може да използва мобилната къща по предназначение у нас, се оказват доста сложни. Има няколко варианта, но този, който Христина и съпругът ѝ са използвали, е регистриране на платформа. Върху нея, под формата на товар, се превозва къщичката. Предизвикателството е лицензирането на къщите, което трябва да стане посредством т. нар. техно тест, през който преминават нестандартни превозни средства. Трудността идва от това, че той обикновено се използва за коли и превозни средства, който нямат регистрация в България или за особени марки, които не се внасят у нас. Освен това, тъй като е индивидуална, всяка една къща трябва да преминава през тази сложна процедура. Христина обаче не губи надежда и вярва, че ще намери път за лесно регистриране на къщата на колела и в България.

Снимки: Деян Томов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15