Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Лечение без граници" помага безвъзмездно на българи, лекуващи се в чужбина

БНР Новини

Доброволческата организация „Лечение без граници“ съществува само от четири години, но вече е помогнала на над 200 българи по време на болничния им престой в чужбина. Макар и малко позната, това е най-голямата неправителствена организация у нас с представители в над 20 страни – предимно в Европа, но също в Бразилия, Австралия и Дубай.

Доброволците от „Лечение без граници“ най-често помагат на хората с превод в болницата, но също ги съветват как да организират дарителската си кампания, как да се придвижват в града, къде да отседнат те и близките им. Освен това разполагат с база данни за най-добрите здравни заведения, специализирани в трансплантациите, лечението на рак и други тежки заболявания.




Марта АнтоноваМоралната подкрепа смятаме за много важна част от работата си – казва координаторът на организацията Марта Антонова и пояснява, че познаването на медицинските термини не е достатъчно, за да се погрижат за хората по време на лечението им. – Ние смятаме, че сме помогнали на пациента, ако той види, че дори и в това абсолютно непознато кътче на света, където е дошъл по толкова неприятен повод, има хора, които са готови да застанат до него и да го подкрепят.

Марта Антонова живее в Германия, където учи политология и англицистика. Като координатор в „Лечение без граници“ отговаря за първоначалната комуникация между доброволеца и пациента и вече има три доброволчески години зад гърба си – достатъчни, за да се ориентира отлично във взаимоотношенията между лекар и пациент.

При нас досега не сме имали случай на грубост към пациента, както се случва понякога в българските болници. Отношението към болния винаги е било внимателно – категорична е Марта Антонова. – Разбира се, понякога лекарите нямат време да изслушат всички притеснения и да им отговорят, докато болният човек пък често има затруднения да приеме диагнозата си. Когато отиваш с очакването, че ще бъдеш излекуван и че ще ти се помогне, а се оказва, че лекарите дори в чуждата държава не са магьосници, е много трудно. Тогава се появява напрежение в общуването, защото пациентът има изискване, което просто не може да бъде изпълнено. Но даже в такива случаи лекарите проявяват изключително внимание, търпение и грижа и това е нещото, което ме изуми.

Повечето доброволци на „Лечение без граници“ са студенти по медицина или в други специалности и, въпреки че всеотдайно се отнасят към мисията си, не винаги могат да бъдат 24 часа на разположение, особено когато пациентите са в болница. Затова са се погрижили болните да имат на разположение разговорници, с чиято помощ да комуникират с лекарския екип.

Идеята за болничните разговорници се роди от един от нашите доброволци, тъй като, работейки на място с пациенти, те най-добре виждат какво е необходимо – обяснява Марта Антонова. – Тогава се замислихме – добре, ние превеждаме на важните разговори със сложните термини, но какво се случва, когато хората останат в болницата и имат нужда да споделят с медицинската сестра, че нещо ги боли или желаят чаша вода? И осъзнахме, че ще бъде много полезно да има откъде да прочетат на български необходимата им реплика и да я покажат на медицинския персонал, за да може той да им отговори по същия начин. Досега имаме завършени разговорници на немски, френски и италиански. Скоро ще бъде готов и руският, а в момента разработваме този на гръцки език.

Хората, на които им предстои лечение в чужбина, могат да се свържат с доброволците на техния сайт или на Фейсбук страницата им.

Снимки: lekuvam.se



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15