Eмисия новини
от 10.00 часа

Më 15 gusht Bullgaria shënon festën e Fjetjes së Hyjlindëses Mari

Patriarku Neofit shërbeu një Liturgji të Shenjtë Hyjnore në Manastirin e Trojanit në lidhje me festën e Fjetjes së Hyjlindëses Mari- një nga 12 festat e mëdha të krishtera, të festuara si nga ortodoksët kështu dhe nga katolikët. Virgjëresha e Madhe..

15.08.19 в 13:04 |

Fillojnë kreshmët e gushtit

Sot, më 1 gusht fillojnë kreshmët, të cila paraprijnë kremten e madhe të krishterë të Fjetjes së Hyjlindëses, të cilën e festojmë më 15 gusht. Gjatë kësaj periudhe feja u ndalon besimtarëve të hanë mish e bulmet me qëllim lartësim shpirtëror dhe..

01.08.19 в 10:51 |
Mozaik me Shtatë Shenjtorët në hyrjen e kishës “Shtatë Shenjtorët”, Sofje

Shtatë Shenjtorët me kontribut për lulëzimin e shkrimit dhe kulturës në Bullgari

Më 27 korrik, në ditën e Fjetjes së Shën Klementit të Ohrit, Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shtatë Shenjtorët – dy vëllezërit e shenjtë Kiril dhe Metodi, krijuesit e alfabetit sllav /alfabeti glagolik/ dhe nxënësit e tyre – Klementi, Naum, Gorazd,..

27.07.19 в 09:30 |

Dita e Shën Petros - një festë e dashur verore në Bullgari

Sot bullgarët e krishterë  festojnë ditën e apostujve Petro dhe Pavli, të quajtur nga populli Dita e Shën Petros. Të ndryshëm për nga karakteri dhe fati, të dy janë mes krijuesve më të mëdhenj të një qytetërimi të ri në bazë të besimit të krishterë...

29.06.19 в 09:05 |

Bajrakli Xhamia në Samokov është ndërtuar nga mjeshtër bullgarë

Historia e Samokivit është e pasur, gjë për të cilën dëshmojnë edhe objektet e shumta, të cilat tërheqin mijëra turistë. Që nga krijimi i vet gjatë Mesjetës qyteti u formua si një qendër multikulturore, ku bashkëjetonin fe të ndryshme. Këtë e..

13.02.19 в 16:17 |

Një ekspozitë në qytetin Lloveç bashkon lutje nga të gjitha fetë

Në kuadrin e Strategjisë së Komunikimit të Bullgarisë për BE-në 2019 në hyrjen e Administratës Krahinore të qytetit Lloveç u hap ekspozita “Lutje në pesë gjuhë”. Sivjet një nga temat është “Toleranca dhe parandalimi i gjuhës së urrejtjes”...

15.06.19 в 10:10 |

Kisha Ortodokse nderon shenjtorët Konstantin dhe Elena

Më 21 maj bullgarët ortodoksë kremtojnë apostujt e shenjtë Konstantin dhe Elena. Në këtë ditë Kisha Ortodokse Bullgare nderon perandorin bizantin Konstandin dhe nënën e tij – perëndeshën Elena. Gjatë vitit 313 Konstandini ka nxjerr Ediktin e Milanos,..

21.05.19 в 09:29 |

Manastiri i Gllozehenes “Shën Gjergji Fitimprurësi” – kështjella e ortodoksisë

Manastiri i Gllozehes “Shën Gjergji Fitimprurësi” ngrihet madhërisht nën shkëmbinjtë e majës Kamenen Lisec në malin Stara Pllanina. Ai ngjan më tepër me kështjellë sesa me godinë shpirtërore. “ Ky është një prej manastireve më madhështore..

24.12.17 в 09:45 |

Kisha “Shën Gjergji” është pasqyra e Bullgarisë në Edrene, thotë ati Aleksandër Çëkërëk

Kisha “Shën Martiri Gjergji” në Edrene është ndërtuar gjatë vitit 1880 me lejimin e Sulltanit Hamid II. Kisha është ndërtuar në stilin arkitekturor, i cili është karakteristik për Rilindjen e vonë bullgare dhe përbën një bazilikë të gjerë..

06.05.18 в 10:35 |
Princi Boris I Mihaill (piktor Aleksej Popov)

Princi Boris I Mihaill – është një nga sundimtarët më largpamës në historinë bullgare

Princi Boris I Mihaill është një nga personalitetet më të mëdha dhe të rëndësishme në Mbretërinë e Parë Bullgare (681-1018). Emri i tij është i lidhur ngushtë me fatin historik të popullit tonë dhe të Kishës Ortodokse Bullgare, e cila e ka kanonizuar për..

02.05.19 в 08:00 |
Всички новини: днес | вчера