Eмисия новини
от 20.00 часа
Manastiri

Sot nderojmë Shën Naumin e Ohrit

Më 20 qershor Kisha Ortodokse Bullgare kremton Shën Naumin e Ohrit. Në këtë ditë festojnë të gjithë bullgarët me emra Bisera, Biser, Naum. Naum ka qenë bullgar nga një familje fisnike , por e ka braktisur kotësinë e jetës, për të shkuar pas..

20.06.19 в 10:45 |

Një mysliman dhuroi mjete për rivendosjen e një kishe

Një sipërmarrës vendas mysliman dhuroi mjete për rivendosjen e fasadës së një kishe e cila është duke rënë -“Trinia e Shenjtë ” në Veliki Presllav, në Bullgarinë Verilindore. Dhuruesi siguron të gjitha materialet për remontin si dhe punonjës..

11.06.19 в 16:39 |

Kisha Ortodokse Bullgare feston ditën e Spasit /ngritjen e Zotit Krisht në qiell/

Më 6 qershor të krishterët ortodoksë në Bullgari nderojnë një nga 12 festat më të mëdha të krishtera gjatë vitit - ngritjen e Zotit Krisht në qiell ose Ditën e Spasit. Ajo festohet akoma gjatë shekullit të 4 dhe është një datë lëvizëse në..

06.06.19 в 10:37 |

Takimi i Patrikut bullgar Neofit me Ambasadoren Donika Hoxha

Të enjten në Sofje u zhvillua takimi i Patrikut të shenjtë të Bullgarisë Neofit me Shkëlqesinë e saj Ambasadoren e Republikës së Shqipërisë në Bullgari Donika Hoxha. Ajo falënderoi për nderin e madh dhe vëmendjen e treguar nga ana e kreut të Kishës..

25.05.19 в 08:41 |

Kisha “Shën Gjergji” është pasqyra e Bullgarisë në Edrene, thotë ati Aleksandër Çëkërëk

Kisha “Shën Martiri Gjergji” në Edrene është ndërtuar gjatë vitit 1880 me lejimin e Sulltanit Hamid II. Kisha është ndërtuar në stilin arkitekturor, i cili është karakteristik për Rilindjen e vonë bullgare dhe përbën një bazilikë të gjerë..

06.05.18 в 10:35 |

Qyteti Nesebër dhe kishat e tij

Para pak kohe Bullgaria përsëri hyri në klasifikimin e radhës turistik, por këtë herë me Nesebërin e vjetër – një prej vendeve më të bukura dhe plot histori në bregdetin tonë. Qyteti bregdetar, i cili është mbrojtur nga UNESKO-ja, zuri një vend të..

08.08.14 в 14:29 |

Afreske unikale të Shën Gjergjit në kishën e Manastirit të Kremikovcit

Shën Gjergji është një prej shenjtorëve më të nderuar bullgarë. Ai lindi në shekullin e tretë në një familje të krishterë dhe u bë i njohur për mençurinë, burrërinë dhe forcën e tij fizike. Duke filluar punë ushtarake Gjergji i bëri një përshtypje të..

06.05.15 в 12:30 |

Kisha “Shën e Diela” – perla shpirtërore e Sofjes

Në zemrën e Sofjes, në afërsi të drejtpërdrejt ngrenë shtat tempujt e tri feve, karakteristike për Bullgarinë – të krishterimit, judaizmit dhe islamit. Në vet qendrën e sheshit, që mban emrin e saj, ndodhet kisha e Mitropolisë së Sofjes “Shën e..

06.01.19 в 11:45 |
Kisha pas atentatit

90 vjet nga atentati në katedralen “Shën Nedelja”

Më 16 prill mbushen 90 vjet nga atentati në kishën “Shën Nedelja” (Shën e Diela) në Sofje. Ai është ndër atentatet më të përgjakura politike në historinë botërore. Ngjarjet e prillit të vitit 1925 janë një faqe tragjike e krizës politike, që pushtoi..

16.04.15 в 14:34 |

Kisha “Shën Nikolla” në fshatin Marica – një vend i shenjtë për çdo një bullgar

Fshati Marica i cili është i shtrirë në rrëzat e malit Rilla nuk dallohet nga fshatrat e tjera bullgare. Rrugë të pastra, oborre të renditura me pemë të çelura dhe lule shumëngjyrëshe. Në zemrën e këtij fshati të pastër e të renditur me shije, mes..

27.05.17 в 11:15 |
Всички новини: днес | вчера