Eмисия новини
от 10.00 часа
Shkencëtarët nga departamenti “Imunologjia” me udhëheqës doc. dr. Andrej Çobanov, të cilët punojnë mbi vaksinat e DNA-së kundër gripit.

Shkencëtarët nga Akademia Bullgare e Shkencave krijojnë një vaksinë universale kundër gripit

Çdo vit shkencëtarët përballen me sfidën të krijojnë në mënyrë të rrufeshme vaksinën e radhës kundër mutacionit aktual të gripit, i cili do të përhapet në botë gjatë sezonit përkatës. Por kjo mund të ndryshohet, në se shkencëtarët nga Instituti i..

29.03.18 в 09:10 |

Bullgaria në vend të dytë në Evropë për nga numri i grave në shkencë dhe në inxhinieri

Në 5 shtete të BE-së shumica e shkencëtarëve dhe inxhinierëve janë gra, tregojnë të dhënat e Eurostatit për vitin 2017, të shpallura në lidhje me Ditën ndërkombëtare të grave dhe vajzave në shkencë. Në vend të parë për nga ky tregues është..

11.02.19 в 14:21 |

Eksperimente të shkencëtarëve bullgarë vërtetojnë efektin kundër kancerit të ekstraktit të kanabisit

Eksperimente invitro vërtetojnë efektin e madh kundër kancerit të ekstraktit të kanabisit, shpjegoi doc. Iva Ugrinova, drejtoreshë e Institutit të Biologjisë Molekulare pranë Akademisë Bullgare të Shkencave. Ekipi i saj, i cili punon mbi programin..

22.03.19 в 15:02 |
Profesori Kefallov (i dyti nga e majta) me ekipin e tij

Dekoratë prestigjioze për oftalmologun prof. Vlladimir Kefallov

Çdo vit organizata amerikane Lighthouse Guild i cakton një shkencëtari të vetëm të ashtuquajturën dekoratë të Breclerit për arritje të jashtëzakonshme në shkencat okulare. Në klubin elitar të liderëve botërorë në fushën e retinës u bashkua dhe..

22.03.19 в 15:10 |

Në Akademinë Bullgare të Shkencave shpikën baterinë e së ardhmes

Shkencëtarë nga Akademia Bullgare e Shkencave dhe Universiteti i Sofjes krijuan bateri të brezit të ri, e cila do të provokojë revolucion në ruajtjen e energjisë. Shpikja unike bullgare është e sigurt për përdorim, e lirë dhe e padëmshme për..

28.03.19 в 14:37 |

3D punishte e urtë i lë në të kaluarën metodat e vjetra të mësimdhënies

Dellço Dellçev është një arkitekt nga Shoqata “Transformatorët”. Para afro 5 vitesh, bashkë me kolegë të vet nga Universiteti i Arkitekturës dhe i Ndërtimit në Sofje krijuan “Laborator për dizajnin qytetar”. Hallka më e vizituar në të ishte..

20.06.17 в 11:01 |

Antarktida është kontinenti i ngrirë, në të cilin hiqen të gjitha maskat

Pse arinjtë polarë nuk hanë pinguinë? Ai i cili do t’i përgjigjet kësaj pyetjeje ka shans të zgjidhet për të marrë pjesë në ekspeditën e ardhshme deri te Antarktidë. Mirëpo, përgjigjja është se arinjtë polarë jetojnë në Arktikë, ndërsa pinguinët në..

12.06.17 в 16:02 |

Heronjtë e diturisë, të prezantuar në edicionin e shtatë të Festivalit të Shkencës të Sofjes

Edicioni i shtatë i Festivalit të Shkencës të Sofjes, i cili tashmë është pjesë e kalendarit kulturor të Bashkisë së Sofjes, u zhvillua për herë të parë në shtëpinë e vetë të ri – Sofia Tech Park. Shkencëtarët e rinj dhe vizituesit e shumtë përdorën..

17.05.17 в 11:04 |

Një bullgare krijoi pikturën e parë me mikroorganizma në botë dhe tërhoqi biologë nga mbarë bota

Zoti e ka krijuar botën të shumëllojshme dhe vetëm nga ne varet nëse do ta shohim krijesën e tij me sytë e një zbuluesi të vërtetë, ose do t’u besojmë etiketave, të cilët ndokush i ka vënë para nesh. Në vigjilje të një Krishtlindjeje në një..

23.04.17 в 15:35 |

Mbushen 130 vjet nga hulumtimet e para meteorologjike në Bullgari

Mbushen 130 vjet nga fillimi i hulumtimeve të rregullta meteorologjike në Bullgari. Data është pak e njohur jashtë qarqeve të meteorologëve, por ka të bëjë me ngjarjet më të rëndësishme në fushën e shkencës dhe teknikës gjatë shekullit XIX tek ne, pra..

19.02.17 в 11:55 |
Всички новини: днес | вчера