Втори астероид откри студент в Шуменския университет

Втори астероид откри студентът по астрономия в Шуменския университет Сунай Ибрямов . Съобщението за потвърждение на научното откритие се получи на 11 април от директора  на Международната научно-образователна програма за астрономическо сътрудничество проф.   Патрик Милър, който е ръководител на проекта Пан-Старс. Новото небесно тяло е официално признато от Центъра за малки планети в Харвард и носи временно обозначение. Подобно на първия открит астероид, открит от Сунай и потвърден преди 2 седмици, второто небесно тяло също е част от основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. И двата астероида обикалят на разстояние около 450 млн. километра от Слънцето. Откритията са направени на базата на изчисленията на младия астроном – единствен участник от България в световния проект за търсене на нови небесни обекти. В момента Сунай, макар и още студент, работи в Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Същевременно той е председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.
ВИЖТЕ ОЩЕ

58-годишен мъж от село Велино загина при пожар

58-годишен мъж е загинал след пожар в лек автомобил, съобщиха от ОД МВР - Шумен. Малко преди 11 часа днес е бил приет сигнал, че по черен път между селата Правенци и Велино e възникнал пожар. Към мястото са насочени екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. При пристигане огнеборците заварили  да гори Опел „Астра“ . В автомобила бил и..

публикувано на 18.02.18 в 14:40
улица, ремонти

Започва ремонт на улица “Тича” и благоустрояване на градинката до ДКЦ 1 в Шумен

Улица “Тича” ще бъде затворена за движение на автомобили от понеделник, 19 февруари. Промяната се налага във връзка със започващите ремонтни работи по проект “Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на гр. Шумен“, финансиран по Приоритетна Ос 1 на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“  От фирмата изпълнител..

публикувано на 18.02.18 в 14:36

Висока избирателна активност в Кочово

Почти половината избиратели в село Кочово са упражнили правото си на вот към 13 часа. Гласували са 247 души, което е 42 на сто от избирателите.  Изборният ден протича спокойно, без жалби и сигнали за нарушения, каза още председателката на секцията Ирина Бойчева. 571 жители на Кочово избират днес кмет от двама кандидати - единият издигнат от..

публикувано на 18.02.18 в 14:11

16% е избирателната активност в Кочово

Първото отчитане на избирателната активност в преславското село Кочово отчете 16 на сто гласували за изминалите три часа. "90 души от очакваните 571 дадоха своя вот”, уточни председателката на секцията в Кочово Ирина Бойчева. Изборният ден е започнал нормално с пълен състав на 9-членната комисия. Няма сигнали за нередности около изборите...

публикувано на 18.02.18 в 10:31

Облачно и топло ще бъде днес

Днес ще има предимно значителна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг – югоизток, който късно следобед ще отслабне и ще се започне да се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса, за района на Шумен – около 9. През нощта срещу понеделник валежите от северозапад ще обхванат района, като на север от Ст...

публикувано на 18.02.18 в 08:32

В Кочово избират кмет днес

„Изборният ден в село Кочово, община В. Преслав започна спокойно в 7 ч.“ – съобщи за РШ председателят на ОИК – В. Преслав - Миглена Ангелова. Двама са кандидатите за кметския стол – единият е издигнат от политическа партия, а другият – от инициативен комитет. Жителите на селото гласуват в една избирателна секция, която се помещава в стола на..

публикувано на 18.02.18 в 08:23

Нигяр Джафер с приемна в Шумен в понеделник

Приемна за шуменци ще има народният представител от ДПС д-р Нигяр Джафер. Срещата с жителите на града ще е в понеделник (19 февруари) от 13 ч. в малката зала на Народното читалище „Стилиян Чилингиров“. Предварителни записвания се правят на телефон 0889 755 626.

публикувано на 17.02.18 в 15:56