Започна строежът на помпената станция в шуменския квартал „Дивдядово“

7
Снимка: Радио Шумен

Първа копка на проекта „Интегриран воден цикъл на град Шумен - 2 етап” направиха днес в квартал „Дивдядово“ кметът на Шумен Красимир Костов и Спиридон Александров, представител на Управляващия орган на Оперативната програма „Околна среда”. Общата стойност на трите лота, включени в проекта, е над 75 милиона лева. Според Александров, проектът стартира почти в последния момент, сроковете за изпълнение са много кратки, но ползата за хората от града ще бъде много голяма.
„Тук ще бъде изградена канално-помпена станция, ще бъде изградена и допълнително канализация в рамките на града. Ще бъде надградена и пречиствателната станция за отпадъчни води. По този начин община Шумен ще изпълни един мащабен проект и след неговия край ще може да се похвали, че отпадъчните води ще бъдат пречиствани на 100 процента. В същото време ще бъде подменена и част от водоснабдителната мрежа, което ще позволи да бъдат намалени загубите на вода“, обясни Спиридон Александров.
Целият проект трябва да бъде финализиран през 2015 година, когато трябва да заработи помпената станция за отпадъчни води за квартал „Дивдядово“ и да бъдат подменени ВиК тръбите в града, които не са реновирани с пари от ИСПА.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата идва

Отстранена е аварията на ВиК в Шумен, информираха дежурните от дружеството. Водоподаването е възстановено в районите на болницата, Радио Шумен, квартал „Гривица“ и площад „Оборище“. До 16 ч. ще бъде пусната водата и в квартал „Боян Българанов“.

публикувано на 16.10.19 в 15:21

Част от Шумен без вода

Заради авария на водопровод до 18 ч. без вода ще бъде част от Шумен, съобщават от ВиК дружеството. С нарушено водоподаване ще са кварталите „Гривица“, „Боян Българанов“, районът около Многопрофилната болница за активно лечение, западната част от площад „Оборище“ и част от улица „Владайско въстание“. Водата е спряна преди половин час. Екипите на..

публикувано на 16.10.19 в 12:56

Мъж гони майка си заради пари

51-годишен мъж от село Осеновец бил задържан в полицейското управление след сигнал за семеен скандал. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Шумен. Съобщението до полицията подала майка му. Малко след 16 ч. на 15 октомври жената се оплакала на полицейските служители, че синът я изгонил от дома им. Бил в нетрезво състояние,..

публикувано на 16.10.19 в 12:08

Камион прегази стадо кози

22 кози, собственост на 25-годишен мъж от село Хърсово, които били на пътното платно по пътя между селата Хърсово и Никола Козлево, са блъснати и умъртвени. Водач на товарен автомобил „Волво“ с плевенска регистрация блъснал стадото вчера сутринта, съобщават от шуменската полиция. 24-годишният шофьор е правоспособен. Тестът му за алкохол е..

публикувано на 16.10.19 в 11:26
КОЦ - Шумен

Премиерът обеща пари за здраве

4 милиона лева ще отпусне държавата за закупуване на нов линеен ускорител за Клиниката по лъчетерапия при Комплексния онкологичен център в Шумен. Това обеща премиерът Бойко Борисов при посещението си вчера в града. Условието е другата част от необходимата сума за апарата да бъде осигурена от онкоцентъра. КОЦ-Шумен се нуждае от трети линеен ускорител...

публикувано на 16.10.19 в 11:13

Проверки в школски бюфети

36 проверки за спазване на изискванията за училищното хранене са извършени от началото на учебната година досега от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. Инспектирани са хранителни блокове на детски ясли и градини, ученически столове, детски млечни кухни, обекти за раздаване на храни, павилиони и баничарници на територията на..

публикувано на 16.10.19 в 11:01

Бойко Борисов: Расизмът е проблем на други нации

Проверката в офисите на Българския футболен съюз в Бояна и оставката на Борислав Михайлов са съвпадения, които се случиха днес. Това заяви в Шумен премиерът Бойко Борисов. По думите му преди време е разговарял със съдийската комисия към БФС, където са коментирали респекта и чистотата при взиманите от тях решения. Според него съдиите не са чули..

публикувано на 15.10.19 в 19:43