Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-Търговище скочи срещу продажбата на общинска земя

Общинските съветници от ГЕРБ-Търговище остро разкритикуваха политиката на общината относно разпореждането с общинска собственост. Това стана на провелата се днес сесия на Общинския съвет, която по предложение на местните парламентаристи от ГЕРБ започна с едноминутно мълчание в памет на големия български поет Валери Петров.
Общинският съветник Светлин Бонев заяви, че продажбата на земеделска земя, вместо отдаването й под аренда е непонятно и неприемливо. Повод за изказването му бяха докладните записки, касаещи продажбата на земеделски земи в села от община Търговище. Светлин Бонев бе категоричен, че разпореждането на земеделска земя от страна на общината е изключително недалновидно и в ущърб на гражданите. Той допълни, че общинските съветници от ГЕРБ се обявяват против предложените продажби. От ГЕРБ-Търговище не подкрепиха и предложението за продажба на общински недвижим имот, намиращ се на ул. „Митрополит Андрей”. Като мотив те посочиха, че е недопустимо атрактивен имот с площ 1 495 дка в центъра на града да се продава на толкова ниска цена, а именно 80 000 лева. Докладната записка не се подкрепи от общинските съветници, въпреки че бе внесена за пореден път, без никакви промени, което довежда до мисълта, че са налице задкулисни договорки, коментираха от партията.

Безименна улица в село Руец днес бе кръстена на Орфей. Това стана, след като Общинският съвет в Търговище гласува предложението на кмета на селото улицата, която съществува без име вече 30 години, да бъде именувана.
„Отсечката, която разделя два квартала, е предвидена в регулационния план на населеното място още през 1984 година“, поясни временно изпълняващият длъжността кмет на Руец Ибрям Ахмедов.

Съветниците в Търговище днес гласуваха и промени по общинския бюджет за второто тримесечие на годината. Те касаят предимно училища и културни институции, които са получили допълнителни средства от наеми или дарения. Два язовира бяха отдадени на концесия, а за 17 поземлени имота стартираха процедури за продажба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още контейнери за дрехи

Два нови контейнера за текстилни отпадъци са разположени в търговищките кварталите Въбел и Бряг, информират от общинската администрация.  Контейнерите са идентични с вече поставените в града. Те са в бял и зелен цвят и са с вместимост от 1,3 куб. м. В тези съдове може да се предават само облекло, аксесоари, обувки, хавлиени кърпи, завеси и други..

публикувано на 24.04.24 в 14:14

Горя дърводелски цех

Два екипа служители на Пожарната в Попово са гасили пожар в дърводелски цех в Опака, информират от полицията. Пламъците са лумнали сутринта на 23 април в цеха, който се намира в бивш лозов комплекс. В резултат от инцидента са унищожени около 500 кв. м. покрив и 50 кубически метра дървен материал.  Пожарът е загасен без да пострадат хора...

публикувано на 24.04.24 в 11:38

Изтича срокът за данъците

Наближава крайният срок за плащане на местни данъци и такси с отстъпка. До 30 април е срокът за плащане с 5% отстъпка, припомнят от отдел „Местни данъци и такси“ в община Търговище. Гражданите, платили в този срок пълния годишен размер на налозите си върху недвижимите имоти, превозните средства и таксата за битови отпадъци, могат да..

публикувано на 22.04.24 в 11:28

Кметски баща остава в ареста

В ареста остава Хасан Хасанов – баща на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Това реши днес Окръжният съд в Търговище в отговор на искането на защитата за отмяна или изменение на мярката „Задържане под стража“ в по-лека. Ако определението бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд – Варна, делото ще се гледа на 30 април (вторник)...

публикувано на 18.04.24 в 17:18

Край на опашките по границите

С влак от Търговище до Шумен пристигна днес евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков. Той се присъедини към младшите посланици на Европейския парламент от Първо Средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище. По време на пътуването политикът и младите хора проведоха анкета за нагласите, тенденциите и очакванията на..

публикувано на 18.04.24 в 16:06

Повече подпомогнати по фонд „Инвитро“

Девет двойки са одобрени за финансиране по Правилника за подпомагане на лица и двойки с репродуктивни проблеми в Търговище след първия за годината прием на документи. Отпускането на средствата ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет на 25 април. За сравнение, за цялата 2023 г. са подпомогнати 8 двойки, през 2022 г. броят им е 9, през 2021..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

Обновяват детска площадка

Общинското предприятие „Флора“ извършва ремонт на детската площадка до драматичния театър в Търговище. Вече е монтирана нова ограда. Старата ударопоглъщаща настилка се подменя с нова. Монтират се и четири нови съоръжения за игра. След приключване на дейностите в къта за игра до театъра ще бъдат обновени и настилките на комбинираната..

публикувано на 17.04.24 в 12:36