Подредиха част от архива на проф. Венета Вичева в музей

Част от архива на проф. Венета Вичева, диригент, музикален педагог и общественик, оставил диря не само в Шумен, но и в хоровото изкуство на страната, вече е подреден в музейния комплекс „Панчо Владигеров” в Шумен. Материалите са експонирани в специални витрини. Те са част от експозицията „Музикалното дело в Шумен”, която проследява важни за музикалната ни култура събития и личности. Откриването на изложбата „По пътя на песента” е в 17:30 ч. тази вечер. Ще има и концертна програма, с участието на цигуларя Момчил Узунов, студентите в специалност „Педагогика на обучението по музика” - Евридика Валентинова - пиано, Наталия Димова - сопран, Севдалина Тодорова – флейта. В концерта ще се представят и хоровете „Бодра песен“, с диригент Деница Узунова, и „Родни звуци“, с диригент Николай Андриянов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската независимост в изложба

По повод Европейските дни на културното наследство на 21 и 22 септември със свободен вход за посещение ще бъдат отворени пет от обектите на Регионалния исторически музей в Шумен. В двата дни от 9.00 до 17.00 ч. може да бъде разгледана временната експозиция „Градски бит – края на ХIХ – 30-те години на ХХ в.“ в комплекс „Авшарян“. Музеен комплекс..

публикувано на 20.09.18 в 16:36

Дарение за силистренската библиотека

Два алманаха получи като дарение днес Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра. Бизнесдамата Димитричка Георгиева предостави сборниците на директора на културния институт Даниела Недялкова. Единият алманах е получен от Съединените щати, но е на български език. В него са представени близо 100 български автори на проза, които са..

публикувано на 20.09.18 в 16:10

Приказните видения на Красимир Арсов

Известният шуменски художник Красимир Арсов предлага поредната си провокация с експозицията „Приказни видения“. Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. на втория етаж в Градската галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен и събира 70 творби, рисувани в различно време. Проектът е един от тези, които спечелиха и финансиране от Общинския фонд „Култура“...

публикувано на 20.09.18 в 15:51

Палят театралния огън в Шумен

163-тият творчески сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде официално открит на 26 септември. Празничната програма ще започне в 18 ч. с дефиле от площад „Кристал”. Предвождани от духова музика и от директора Димитър Димитров, всички работещи в театъра ще се превъплътят в персонажи от пиеси. По традиция в 18,30 ч. ще се..

публикувано на 20.09.18 в 13:03

Мъдростта на цигуларя

Експозиция с лични вещи и документи на световноизвестния цигулар Ваня Миланова ще бъде представена днес в Разград. "Идеята за това дарение ни изненада, но в основата му е огромната любов на Ваня към родния Разград", каза за Радио Шумен главният уредник на   Регионалния исторически музей Нели Николова. "На изложбата посетителят може да види първата..

публикувано на 20.09.18 в 11:01

Показват съкровището от Црънча

Две нови изложби представя Регионалният исторически музей от днес. Първата от тях е продължение на инициативата за експониране на интересни колективни находки, открити на територията на страната ни, в залата трезор на музея. Този път жителите и гостите на града могат да разгледат съкровището от село Црънча, част от колекциите на Регионалния..

публикувано на 20.09.18 в 09:53

Митко Таралежков за киното, музиката и лозарството

Митко Таралежков е филмов режисьор, автор на текстове и музика, атипичен бард, но и лозар. Завършва кино и телевизионна режисура в Нов български университет. През 2004 година печели наградата на Международния фестивал за късометражно кино в Балчик с филма си „Бургас на Таралежков“. Автор е и на филма „Лешпер комерс“, който е озвучен с негова авторска..

публикувано на 19.09.18 в 17:31