Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасан Адемов: Ще бъде въведена ваучерна система за сезонна заетост в земеделието

Снимка: БГНЕС

„Ще бъде въведена ваучерна система за сезонна заетост на земеделските производители“, съобщи в Разград д-р Хасан Адемов - председател на Социалната комисия в Народното събрание. С ваучерната система ще се подпомагат земеделци, които имат нужда от работна ръка за определен период от време. Като пример той посочи Асоциацията на малинопроизводителите в Лозница, където се обработват 1500 дка насаждения. „Предвижда се работодателите да закупят ваучери и да ги предоставят всеки ден на наетите безработни“, обясни Адемов.

В Разград той коментира и реформите в сферата на здравеопазването и пенсионната система. Според д-р Хасан Адемов новият модел трябва да получи максимално широка и дългосрочна политическа подкрепа, за да има положителен резултат.
„Сега се търси един балансиран модел, който да бъде достатъчно устойчив, за да не може всяко следващо правителство да си позволява да бъдат променяни параметрите. За никого не е тайна, че моделът в момента от осигурителен е превърнат в модел на държавно финансиране, тъй като 52% са за сметка на данъци. Заради това, че там отиват пари от данъци страдат други системи като здравеопазването, образованието и социалната сфера“, обясни д-р Адемов.
Според председателя на Социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов, управляващите в момента променят и методиката за остойностяване на медицинските дейности. „Резултатът е разбиване на солидарния модел и оформяне на дълга листа на чакащите, като финансирането е отново под въпрос“, категоричен е д-р Адемов. Той в участва в регионална среща на доставчиците на социални услуги в Разград, организирана от Националния алианс за социална отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници решават

Кметът на Шумен проф. Христо Христов изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов.  Гласуването на това предложение трябваше да позволи обявяването на конкурс за заемане на длъжността, тъй като..

публикувано на 25.04.24 в 10:41

Пожар изпепели кола

В 22:12 часа снощи е приет сигнал за пожар в лек автомобил между селата Могила и Каспичан. това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  На място е бил пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. При пристигане огнеборците заварили обхванат в пламъци лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация.  По данни на собственика, колата се е запалила по..

публикувано на 25.04.24 в 10:38
Камелия Нейкова

Обявяват избирателните списъци

В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци и всеки ще може да провери къде и дали може да гласува за изборите две в едно. Това обяви в национален ефир председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Партиите и коалициите ще бъдат с еднакви номера в бюлетините и за Европейски парламент, и за народни представители. "Има два..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35