Преустройват информационния център на Шуменското плато

Летният информационен на Природен парк „Шуменско плато” ще бъде преустроен и там ще се монтират професионален и любителски телескопи. Техниката е собственост на Шуменския университет, но заради липсата на терен за поставянето никога не е работила. Днес официално беше даден старт на строителството. На церемонията присъстваха представители от Областната управа и общината, изпълнителите на обекта, представители от Шуменския университет и много гости.
„Сградата ще бъде триетажна, като на третия етаж ще бъдат разположени два купола с телескопи. Големият купол ще се използва за научни цели, а малкият - за демонстрации пред посетители. На втория етаж ще има зала за наблюдение на небесните тела, а на първия етаж - зала за наблюдение на пещера Бисерна. Ще бъде монтирана и автоматична климатична станция, предоставена от Шуменския университет. След приключването на строителните дейности ще бъде изграден един модерен образователен център“, обясни ръководителят на проекта Айнур Велиева.
„Така ще положим началото на бъдещето сътрудничество между дирекцията на парка и Шуменския университет“, заяви директорът на дирекцията парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.
„Чакаме този момент повече от 5 години“, подчерта ръководителят на катедра „Астрономия” към Шуменския университет проф. Дияна Кюркчиева.
Днес беше даден старт и на дейности по пещера Бисерна. Ще се направят обезопасителни съоръжения за посетители, осветление и ще се монтира техника за следене на пещерния микроклимат. Цялата информация ще се предава към летния информационен център и информационен център „Кьошковете”. Айнур Велиева не скри, че ще се наложи да бъде махнат вече направения посетителски тунел в пещерата, тъй като се е появил мухъл.
Дейностите са по проект за управление на природния парк „Шуменско плато” на стойност 4,8 млн. лв. и трябва да приключат до октомври тази година. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

58-годишен мъж от село Велино загина при пожар

58-годишен мъж е загинал след пожар в лек автомобил, съобщиха от ОД МВР - Шумен. Малко преди 11 часа днес е бил приет сигнал, че по черен път между селата Правенци и Велино e възникнал пожар. Към мястото са насочени екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. При пристигане огнеборците заварили  да гори Опел „Астра“ . В автомобила бил и..

публикувано на 18.02.18 в 14:40
улица, ремонти

Започва ремонт на улица “Тича” и благоустрояване на градинката до ДКЦ 1 в Шумен

Улица “Тича” ще бъде затворена за движение на автомобили от понеделник, 19 февруари. Промяната се налага във връзка със започващите ремонтни работи по проект “Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на гр. Шумен“, финансиран по Приоритетна Ос 1 на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“  От фирмата изпълнител..

публикувано на 18.02.18 в 14:36

Висока избирателна активност в Кочово

Почти половината избиратели в село Кочово са упражнили правото си на вот към 13 часа. Гласували са 247 души, което е 42 на сто от избирателите.  Изборният ден протича спокойно, без жалби и сигнали за нарушения, каза още председателката на секцията Ирина Бойчева. 571 жители на Кочово избират днес кмет от двама кандидати - единият издигнат от..

публикувано на 18.02.18 в 14:11

16% е избирателната активност в Кочово

Първото отчитане на избирателната активност в преславското село Кочово отчете 16 на сто гласували за изминалите три часа. "90 души от очакваните 571 дадоха своя вот”, уточни председателката на секцията в Кочово Ирина Бойчева. Изборният ден е започнал нормално с пълен състав на 9-членната комисия. Няма сигнали за нередности около изборите...

публикувано на 18.02.18 в 10:31

Облачно и топло ще бъде днес

Днес ще има предимно значителна облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг – югоизток, който късно следобед ще отслабне и ще се започне да се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса, за района на Шумен – около 9. През нощта срещу понеделник валежите от северозапад ще обхванат района, като на север от Ст...

публикувано на 18.02.18 в 08:32

В Кочово избират кмет днес

„Изборният ден в село Кочово, община В. Преслав започна спокойно в 7 ч.“ – съобщи за РШ председателят на ОИК – В. Преслав - Миглена Ангелова. Двама са кандидатите за кметския стол – единият е издигнат от политическа партия, а другият – от инициативен комитет. Жителите на селото гласуват в една избирателна секция, която се помещава в стола на..

публикувано на 18.02.18 в 08:23

Нигяр Джафер с приемна в Шумен в понеделник

Приемна за шуменци ще има народният представител от ДПС д-р Нигяр Джафер. Срещата с жителите на града ще е в понеделник (19 февруари) от 13 ч. в малката зала на Народното читалище „Стилиян Чилингиров“. Предварителни записвания се правят на телефон 0889 755 626.

публикувано на 17.02.18 в 15:56