Преустройват информационния център на Шуменското плато

Летният информационен на Природен парк „Шуменско плато” ще бъде преустроен и там ще се монтират професионален и любителски телескопи. Техниката е собственост на Шуменския университет, но заради липсата на терен за поставянето никога не е работила. Днес официално беше даден старт на строителството. На церемонията присъстваха представители от Областната управа и общината, изпълнителите на обекта, представители от Шуменския университет и много гости.
„Сградата ще бъде триетажна, като на третия етаж ще бъдат разположени два купола с телескопи. Големият купол ще се използва за научни цели, а малкият - за демонстрации пред посетители. На втория етаж ще има зала за наблюдение на небесните тела, а на първия етаж - зала за наблюдение на пещера Бисерна. Ще бъде монтирана и автоматична климатична станция, предоставена от Шуменския университет. След приключването на строителните дейности ще бъде изграден един модерен образователен център“, обясни ръководителят на проекта Айнур Велиева.
„Така ще положим началото на бъдещето сътрудничество между дирекцията на парка и Шуменския университет“, заяви директорът на дирекцията парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.
„Чакаме този момент повече от 5 години“, подчерта ръководителят на катедра „Астрономия” към Шуменския университет проф. Дияна Кюркчиева.
Днес беше даден старт и на дейности по пещера Бисерна. Ще се направят обезопасителни съоръжения за посетители, осветление и ще се монтира техника за следене на пещерния микроклимат. Цялата информация ще се предава към летния информационен център и информационен център „Кьошковете”. Айнур Велиева не скри, че ще се наложи да бъде махнат вече направения посетителски тунел в пещерата, тъй като се е появил мухъл.
Дейностите са по проект за управление на природния парк „Шуменско плато” на стойност 4,8 млн. лв. и трябва да приключат до октомври тази година. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художник и хореограф предложени за почетни граждани на Шумен

Осем състава са представили Шумен в чужбина от началото на годината, стана ясно на заседанието на Постоянната комисия по култура при Общинския съвет. Ансамбълът за народни песни и танци „Мадара” е участвал във фестивали в Португалия и Черна гора, ансамбъл „Шумен” - в Чехия и Турция, групите „Лудоселци”- село Дибич и „Задявка” - в Македония, детските..

публикувано на 20.09.17 в 16:54

Хор „Бодра песен“ обявява прием

Шуменският хор „Бодра песен“ обявява прием за детската вокална група и за подготвителната си група. Набират се деца на възраст от 5 до 11 години. Прослушванията ще бъдат на 20, 21, 27 и 28 септември в сградата на Общинския детски комплекс, между 17 ч. и 19 ч. 

публикувано на 20.09.17 в 16:35

Нараства търсенето на жилища в Шумен

Нараства търсенето на жилища в Шумен, информират брокери на недвижими имоти. Продавачите предлагат имотите си на все по-високи цени, като над 1000 лева струва квадратния метър. "Градът е студентски и има по-голямо търсене. Безработицата в малките населени места е голяма, започнаха да закриват училищата. Младите семейства с деца са принудени да търсят..

публикувано на 20.09.17 в 15:41

Осигуряват автобуси до фестивала на Шуменската крепост

Във връзка с провеждането на Историческия фестивал „Доблест и слава“ на 22 и 23 септември в района на Шуменска крепост Община Шумен и „Шумен - пътнически автотранспорт“ осигуряват извънреден градски транспорт на Шуменска крепост в дните 22 и 23 септември. Автобусите ще се движат по следния маршрут със спирки на: Кооперативния пазар на бул. „Симеон Велики",..

публикувано на 20.09.17 в 13:11
Община Велики Преслав

Увеличават заплатите на кметовете в община Велики Преслав

Увеличение на заплатите на кметовете в община Велики Преслав със 100 лева гласува Общинският съвет. Така кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев ще получава 1950 лева. Кметовете на по-големите села по 840 лв., а на по-малките шест села по 710 лева. Завишението на месечните трудови възнаграждения на градоначалника и на селските управници е за сметка..

публикувано на 20.09.17 в 11:34

Автобус удари елен край Черенча

Млад елен е ударен тази сутрин от пътнически автобус на главен път Шумен - Търговище. На 200 метра от разклона за село Черенча пред автобуса са излезли два елена, като първият е успял да премине, но вторият е бил блъснат от автобуса. От полицията са уведомили дежурните от ДГС - Шумен за ПТП. Според горските, които в момента са на мястото на инцидента,..

публикувано на 20.09.17 в 10:36

Започва творческият сезон в шуменския театър

С празничен водосвет от 10 часа днес се открива новият творчески сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. По същото време в зала „Патиланчо“ ще гостуват куклените актьори от Търговище с пиесата „Малката русалка“. От 19 часа е премиерата на спектакъла „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Комедията се поставя за първи път на..

публикувано на 20.09.17 в 09:46