Преустройват информационния център на Шуменското плато

Летният информационен на Природен парк „Шуменско плато” ще бъде преустроен и там ще се монтират професионален и любителски телескопи. Техниката е собственост на Шуменския университет, но заради липсата на терен за поставянето никога не е работила. Днес официално беше даден старт на строителството. На церемонията присъстваха представители от Областната управа и общината, изпълнителите на обекта, представители от Шуменския университет и много гости.
„Сградата ще бъде триетажна, като на третия етаж ще бъдат разположени два купола с телескопи. Големият купол ще се използва за научни цели, а малкият - за демонстрации пред посетители. На втория етаж ще има зала за наблюдение на небесните тела, а на първия етаж - зала за наблюдение на пещера Бисерна. Ще бъде монтирана и автоматична климатична станция, предоставена от Шуменския университет. След приключването на строителните дейности ще бъде изграден един модерен образователен център“, обясни ръководителят на проекта Айнур Велиева.
„Така ще положим началото на бъдещето сътрудничество между дирекцията на парка и Шуменския университет“, заяви директорът на дирекцията парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.
„Чакаме този момент повече от 5 години“, подчерта ръководителят на катедра „Астрономия” към Шуменския университет проф. Дияна Кюркчиева.
Днес беше даден старт и на дейности по пещера Бисерна. Ще се направят обезопасителни съоръжения за посетители, осветление и ще се монтира техника за следене на пещерния микроклимат. Цялата информация ще се предава към летния информационен център и информационен център „Кьошковете”. Айнур Велиева не скри, че ще се наложи да бъде махнат вече направения посетителски тунел в пещерата, тъй като се е появил мухъл.
Дейностите са по проект за управление на природния парк „Шуменско плато” на стойност 4,8 млн. лв. и трябва да приключат до октомври тази година. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат да възстановят Военното училище

Асоциация на завършилите Военното артилерийско училище в Шумен бе учредена в края на април 2014 г., за да работи за издигане на авторитета на Военния факултет. Асоциацията има и нова цел. Това съобщи полк. Сашо Евлогиев от Военния факултет в Шумен. "Започна една усилена кампания за .възстановяване на Висшето военно въздушно училище в Долна Митрополия...

публикувано на 18.06.18 в 17:14
Полк. Дилян Димитров - Военен факултет Шумен

Новият декан на Военния факултет вече на поста

Полк. инж. Дилян Димитров е новият декан на Военния факултет в Шумен. Научната му титла е доцент, доктор на науките. Това съобщи днес пред журналисти досегашният декан полк. Сашо Евлогиев. „Факултетът никога не е разполагал с такъв потенциал“, каза в края на мандата си полк. Евлогиев. “В момента имаме 4 професори, 8 приключени процедури за доценти..

публикувано на 18.06.18 в 16:45

Предлагат д-р Магдалена Ангелова за шеф на ДКЦ I

Д-р Магдалена Ангелова е предложена за временен управител на ДКЦ I – Шумен. Постът бе овакантен, след като досегашният директор на поликлиниката д-р Димитър Костов бе избран за изпълнителен директор на МБАЛ – Шумен. Д-р Магдалена Ангелова ще изпълнява функциите на ръководител до обявяването на конкурс. Тя е специалист по вътрешни болести,..

публикувано на 18.06.18 в 16:24

Редят павета и чистят шахти след пороя

Продължават възстановителните работи във Велики Преслав по улиците с увредена настилка от проливния дъжд на 16 юни. От 18 юни започна премахването на изкъртени асфалтови парчета и продължава нареждането на павета по ул. „Борис I”. Работници от общинското предприятие по трудова заетост са ангажирани с разчистването на улиците и уличните шахти. С..

публикувано на 18.06.18 в 15:00

Закон връзва ръцете на МОСВ

Единственото, което може да бъде направено по въпроса със санитарно-охранителната зона на язовир "Тича", е да чакаме   приемането на промени в Закона за водите. Те засягат опазването на водоизточниците в зоните, предназначени за питейно-битово водоснабдяване и са свързани с прилагането на европейското законодателство, обясни Илияна Тодорова началник..

публикувано на 18.06.18 в 14:21

Хиляди пиленца изгоряха при пожар

7000 пиленца, 50 хранилки и 350 поилки са унищожени при пожар в помещение за отглеждане на животни в местността „Крумито“ във Велики Преслав. В гасенето на пожара в птицефермата, която е на площ от около 150 квадратни метра са използвани 3 тона вода. Спасени от опожаряване са две сгради и 20 000 пилета.

публикувано на 18.06.18 в 12:15

Велосипедист загина при инцидент

75-годишен жител на село Градище починал след произшествие на пътя с велосипед, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.  Инцидентът е станал в събота преди обяд след внезапно възникнала техническа неизправност на велосипеда. По време на движение се скъсала вилка на рама, велосипедистът паднал и починал на място. Извършен е оглед на..

публикувано на 18.06.18 в 12:11