Преустройват информационния център на Шуменското плато

Летният информационен на Природен парк „Шуменско плато” ще бъде преустроен и там ще се монтират професионален и любителски телескопи. Техниката е собственост на Шуменския университет, но заради липсата на терен за поставянето никога не е работила. Днес официално беше даден старт на строителството. На церемонията присъстваха представители от Областната управа и общината, изпълнителите на обекта, представители от Шуменския университет и много гости.
„Сградата ще бъде триетажна, като на третия етаж ще бъдат разположени два купола с телескопи. Големият купол ще се използва за научни цели, а малкият - за демонстрации пред посетители. На втория етаж ще има зала за наблюдение на небесните тела, а на първия етаж - зала за наблюдение на пещера Бисерна. Ще бъде монтирана и автоматична климатична станция, предоставена от Шуменския университет. След приключването на строителните дейности ще бъде изграден един модерен образователен център“, обясни ръководителят на проекта Айнур Велиева.
„Така ще положим началото на бъдещето сътрудничество между дирекцията на парка и Шуменския университет“, заяви директорът на дирекцията парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.
„Чакаме този момент повече от 5 години“, подчерта ръководителят на катедра „Астрономия” към Шуменския университет проф. Дияна Кюркчиева.
Днес беше даден старт и на дейности по пещера Бисерна. Ще се направят обезопасителни съоръжения за посетители, осветление и ще се монтира техника за следене на пещерния микроклимат. Цялата информация ще се предава към летния информационен център и информационен център „Кьошковете”. Айнур Велиева не скри, че ще се наложи да бъде махнат вече направения посетителски тунел в пещерата, тъй като се е появил мухъл.
Дейностите са по проект за управление на природния парк „Шуменско плато” на стойност 4,8 млн. лв. и трябва да приключат до октомври тази година. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират местата за отдих по Шуменското плато

5000 лева ще са нужни за ремонта на повредени туристически съоръжения в района на ПП "Шуменско плато". Най-сериозни са щетите по туристическия маршрут за хора със специфични потребности, съобщи за Радио Шумен Дарина Иванова - експерт в дирекцията на природния парк. „В лошо състояние са беседките по специализираната пътека, която започва от..

публикувано на 24.11.17 в 17:42

Продажба на общински имоти само с решение на съвета

Продажба и отчуждаване на общински имоти няма да се прави без решение на Общинския съвет. Така е записано в измененията на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Шумен. Това поясни председателят на Правната постоянна комисия при местния парламент Даниела Русева след заседанието на..

публикувано на 24.11.17 в 17:35

Комисията по екология без решение за плана на ВиК

Комисията по екология към Общинския съвет в Шумен не взе решение за това как представителят на общината да гласува относно плана за стопанисване, експлоатация и поддръжка на активите, изготвен от ВиК - Шумен. Документът трябва да бъде съгласуван по време на заседание на Общото събрание на   Асоциацията по ВиК - Шумен, насрочено за 18 декември...

публикувано на 24.11.17 в 16:25

Детски рисунки украсиха съдебната палата в Шумен

От днес фоайето и коридорите на Шуменския окръжен съд са преобразени от цветните рисунки на децата от община Шумен. Те участваха в конкурса „Съдебната палата през моите очи“, обявен от Окръжния съд. Отличените рисунки на децата от три възрастови групи получиха грамоти и награди – пособия за рисуване. Специалната награда спечели рисунката на..

публикувано на 24.11.17 в 15:40

Омбудсманът на Шумен е против връщане на таксите в градините

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов депозира становище против предложението за връщане на таксите за ползване на детските градини от децата на 5 и 6-годишна възраст, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка. През 2013 година Върховният административен съд отмени въпросните такси. След влизането в сила на новия Закон за..

публикувано на 24.11.17 в 15:19

Как читалището в с. Светлен се сдоби с част от реквизита от филма "Капитан Петко Войвода"?

В неделя сутрин точно след новините в 7 бъдете с предаването „Оттука започва денят” по радио Шумен! В традиционната ни неделна рубрика „Приказки за вярата” ще чуете какво е значението на част от основните християнски символи. Ще ви срещнем и с колекционерът Христо Христов от Силистра, който притежава уникална колекция от хиляди експонати в..

публикувано на 24.11.17 в 15:04

Земетресение в района на Шумен

Земетресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в 14:13 часа, съобщиха за Радио Шумен дежурните сеизмолози в Националния институт по геофизика, геодезия и география. Епицентърът на труса е на дълбочина около 25 километра от Шумен, на 1 километър североизточно от град Нови пазар. Трусът е усетен по високите етажи. Към момента..

публикувано на 24.11.17 в 14:33