Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: „Клишетата, демагогията и пропагандата в днешно време могат толкова много да навредят, колкото са навреждали войните на човечеството”

Снимка: БГНЕС

  Клишетата, демагогията и пропагандата в днешно време могат толкова много да навредят, колкото са навреждали войните на човечеството, каза пред журналисти  в Тутракан вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която бе в крайдунавския град, за да даде началото на провеждания под нейния патронаж трийсти юбилеен поход „По стъпките на четата на Таньо Войвода”. Попова препоръча политиците да се откажат ”от тези неща”, за да „може народът да се успокои и да добие самочувствие и желание да ги следва, за да си строим държавата заедно”. Маргарита Попова се срещна с областния управител на Силистра Стоян Бонев и с кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов. Утре Маргарита Попова ще бъде в с. Пожарево за възстановката на слизането на четата на Таньо войвода на Дунавския бряг. В похода, организиран от културно-просветното дружество „Родно Лудогорие”, МОН и музеите в общините Тутракан, Исперих, Разград и Попово, участват над 500 ученици. От днес до 2 юни над 10 000 души ще се включат в походната колона през определени участъци. На  17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата гибел четата е разбита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция в Силистренско

Специализирана полицейска операция се провежда от 6:00 ч. тази сутрин в Силистренско, съобщават от Областната дирекция на МВР. Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осъществяване на превантивна дейност.  Изградени са контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на няколко..

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Обвинения след масов бой

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постоянното му задържане под стража. Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.  Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:59

Нова детска площадка

Нова детска площадка беше открита в Центъра за специална образователна подкрепа в Силистра, съобщава БТА. Съоръжението е на стойност над 15 хиляди лева, а всички уреди са съобразени с нуждите на възпитаниците на учебното заведение.  Голяма част от парите са дарени от местното сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра". Те са събрани по..

публикувано на 16.04.24 в 08:24

Две банди вилняха

Двама души са задържани за грубо нарушаване на обществения ред, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от Областната дирекция на МВР - Силистра.  В неделния ден около 17:00 часа в питейно заведение в центъра на дунавския град две групи се спречкват, при което на 27-годишен мъж е сцепена веждата. Напрежението ескалирало и..

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Женско сдружение с кампания

Кампания за събиране на средства за отоплителна инсталация в Центъра за обществена подкрепа организират от силистренското Сдружение „Екатерина Каравелова“, съобщават от там. Основната цел на благотворителната инициатива е да се подобрят условията за работа в приемната на сдружението.  Необходими са 7000 лв. за закупуване на електрически..

публикувано на 12.04.24 в 09:26

60 години любов

„Животът е любов!” - под този надслов премина специална среща в Тутракан. В една от етнографските къщи на Архитектурен комплекс „Рибарска махала” се събраха семейни двойки с над 60-годишен граждански брак. Те бяха представени от аниматора Анка Монева и разказаха интересни моменти от съвместния си живот. С най-дългогодишен брак е семейство..

публикувано на 12.04.24 в 08:19

Полицията - в класните стаи

С професията на полицейския служител се запознаха първокласници от ОУ „Иван Вазов“ в Силистра. С нетърпение и много вълнение децата посрещнаха инспекторите от група „Териториална полиция“ при Районно управление - Силистра.  Децата се запознаха със специфичните задачи, които полицаите изпълняват по противодействие на престъпността и опазване на..

публикувано на 11.04.24 в 09:01