Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледат наново част от делото "Килърите" през септември

Петър Стоянов Сумиста
Снимка: БГНЕС

Варненският апелативен съд насрочи за 14 и 15 септември делото срещу престъпната група „Килърите“. През юни Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на втора инстанция. Върховните магистрати отмениха присъдата в частта за извършените убийства на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които до живот бяха осъдени Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. ВКС отмени 15-годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. Още на втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влиза в сила. Запазва се наказанието от 4 години затвор на Петър Атмаджов за побой над либийски гражданин, като тази присъда на практика вече е изтърпяна. В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста. В мотивите за отмяна на доживотните присъди за двете убийства ВКС пише: "Допуснатите от първоинстанционния съд съществени процесуални нарушения при събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него. Магистратите са допуснали разпит на свидетели в отсъствието на титулярния му защитник, който по това време е бил ангажиран с друг казус. Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани, като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина, са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав", се казва в решението на върховните съдии. Въпреки нарушеното правото на защита на Петър Стоянов ВКС се солидаризира с изводите на долните две инстанции по отношение на обвинението, че подсъдимите са участвали в престъпна банда за мокри поръчки, включително убийства, палежи, взривове и побои. На първа инстанция делото "Килърите" бе гледано в Окръжния съд - Шумен.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51

Подкрепа по фонд „Инвитро“

Девет семейства с репродуктивни проблеми ще получат финансова подкрепа от фонд „Инвитро“ на Община Шумен. Това решиха на заседание членовете на комисията, която разглежда постъпилите заявления. Общинският фонд осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лева. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

Няма коклюш в Шумен засега

Към момента няма регистриран случай на коклюш в шуменска област, съобщи д-р Димитричка Радева-началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Шумен.  Задължителните ваксини срещу заболяването, познато като „магарешка кашлица“, се правят на 2, 3 и 4 месец, а реимунизацията- на 16 месеца и на 6 години. В шуменска област имунизационният обхват в..

публикувано на 22.04.24 в 14:26