Шест награди за русенци от конкурса "Математика и проектиране"

Шест първи места завоюваха русенски математици от МГ „Баба Тонка” на националния кръг на конкурса "Математика и проектиране". В рамките на два състезателни дни ученици от цялата страна представяха свои разработки. Състезанието беше в 9 направления. В националния кръг бяха допуснати 7 ученици от русенската математическа гимназия с 6 проекта. Научен ръководител на учениците е Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии. Спечелиха проектът за Електронен математически наръчник на деветокласниците Виктор Топоров и Кристиан Спасов, проектите "ПАКОСТ - Как да предотвратим войната по пътищата" и "Великият Исак Нютон" на Селин Шемсиева и Мартин Николаев. Тандемът Денислав Недев от 11 клас и Петър Петров от 12 клас спечели първо място за два проекта - "Страната на математиката - образователно мултимедийно приложение за цифрите" и "Приложение на математиката в музиката", а Пресиана Маринова от 11 клас беше отличена за проекта си "Дискретни динамични системи и хаос". Следващият етап на конкурса ще се проведе от 1 до 5 май в Москва. По традиция, Фонд "Математика на бъдещето" подпомага финансово участието на възпитаници на МГ „Баба Тонка” в подобни международни надпревари.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът „Дунавска перла“ събра гимнастици в Русе

Официалното откриване на втората част на „Дунавска перла“ започва в 13.00 часа в „Арена Монбат“. Уникалното във фестивала тази година е това, че ще участват и ветерани над 30-годишна възраст. Ще присъстват почти всички български клубове по гимнастика, както и участници от Молдова и Румъния. Освен 3-те награди за отличените първи трима, журито е..

публикувано на 17.11.18 в 09:50

Млади предприемачи се състезават в Русе

Русенският университет отново е домакин на иновационен лагер в Световната седмица на предприемачеството. Лагерът е организиран от Клуба „Успешните хора“ при МГ „Баба Тонка“. Отбори от ученици от 10 до 12 клас днес търсят пътища за решаване на проблема с младежката безработица. Екипите имат достъп до Интернет, компютри и четири часа за да..

публикувано на 17.11.18 в 09:45

Къде спира токът на 17 ноември

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Русенско , от 08:30 ч. до 16:30 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Николово: ТП 10 и улиците: "Мусала", "Рила", "Христо Ботев". От 09:30 ч. до 15:00 ч. няма да има ток в района на гр. Русе - трафопостовете: “Карантинна..

публикувано на 17.11.18 в 07:43

На посещение в съда

„Ден на отворените врати" се провежда днес в Районния съд в Русе. До 12.00 ч. гражданите могат да посетят Съдебната палата и да се запознаят с организацията и дейността на съда, със съдебните процедури, с работата и функциите на магистратите и съдебните служби. Целта на инициативата е да се повиши правната култура на гражданите и доверието на..

публикувано на 16.11.18 в 10:08

Блокират пътя Русе - Кубрат

Жители на с. Тетoвo ще блoкират републиканския път Русе - Кубрат тази събoта - 17 нoември. Тoва съoбщи за Радио Шумен oрганизатoрът на протеста Стoян Стефанoв oт русенскoтo селo. Протестът е срещу лошите пътища в района. „Тетoвчани ще блoкират кръстoвищетo на държавния път между Русе, Кубрат, Тетoвo и Смирненски. Ще излезе и тежкoтoварна..

публикувано на 16.11.18 в 09:11

Глоба за мръсен въздух

Глоба от 1500 лева е наложена на оператора на русенското сметище. Причината е възникналият пожар на 3 ноември, който замърси въздуха на Русе. Инцидентът стана повод за протести за чист въздух. Повече чуйте от репортажа на Ася Пенчева - кореспондент на БНР.     

публикувано на 15.11.18 в 14:36

Съветниците в Русе заседават днес

Общинският съвет в Русе ще заседава от 9:00 часа днес. Ще бъдат отправени питания във връзка с избухналият пожар на сметището. Администрацията ще трябва да отговори и на въпрос за начина, по който се управлява Центъра за подкрепа на личностното развитие – Ученическа спортна школа в Русе. На сесията днес ще бъдат приети и вътрешни правила за..

публикувано на 15.11.18 в 07:48