Шест награди за русенци от конкурса "Математика и проектиране"

Шест първи места завоюваха русенски математици от МГ „Баба Тонка” на националния кръг на конкурса "Математика и проектиране". В рамките на два състезателни дни ученици от цялата страна представяха свои разработки. Състезанието беше в 9 направления. В националния кръг бяха допуснати 7 ученици от русенската математическа гимназия с 6 проекта. Научен ръководител на учениците е Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии. Спечелиха проектът за Електронен математически наръчник на деветокласниците Виктор Топоров и Кристиан Спасов, проектите "ПАКОСТ - Как да предотвратим войната по пътищата" и "Великият Исак Нютон" на Селин Шемсиева и Мартин Николаев. Тандемът Денислав Недев от 11 клас и Петър Петров от 12 клас спечели първо място за два проекта - "Страната на математиката - образователно мултимедийно приложение за цифрите" и "Приложение на математиката в музиката", а Пресиана Маринова от 11 клас беше отличена за проекта си "Дискретни динамични системи и хаос". Следващият етап на конкурса ще се проведе от 1 до 5 май в Москва. По традиция, Фонд "Математика на бъдещето" подпомага финансово участието на възпитаници на МГ „Баба Тонка” в подобни международни надпревари.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русе нямало увеличение на онкоболни

В Русе няма регистрирано увеличение на заболелите от рак заради мръсния въздух. Това съобщи днес управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. "Заболеваемостта няма епидемиологичен характер. Анализ от 2010 г. насам не показва увеличение на броя на заболелите в Русе през годините, тоест ние нямаме някакъв фактор, който да увеличава..

публикувано на 21.03.18 в 15:05

РИОСВ с указания за бедстващите щъркели

РИОСВ-Русе изпрати писма до общинските и кметовете на кметства на контролираната територия с инструкции за оказване на помощ при намерени щъркели в безпомощно състояние. До момента в инспекцията са постъпили 12 сигнала от граждани или служители в общинските администрации. В стопански дворове са прибрани: в дуловското с. Черник - 15 птици, една - в..

публикувано на 21.03.18 в 11:51

Форум "Кариери" в Русенския университет

Русенското издание на националните Дни на кариерата започва от 10 часа днес в Канев център на Русенския университет. Тази година в изложението ще участват 32 компании, сред които и румънски фирми. Изложението не е само за студенти, а за всички, които търсят работа, каза за Радио Шумен проф. Иван Евстатиев от Русенския университет. "Всеки желаещ може да..

публикувано на 21.03.18 в 08:58

Виртуален музей в Русенския университет

В Русенския университет днес се проведе Ден на отворените врати. Сред показаните новости тази година бяха разработките на приложения за виртуална и добавена реалност и образователните игри, създадени да помагат на учениците за по-доброто възприемане на учебния материал. Демонстрация на виртуален музей с разглеждане на артефакти беше сред атракциите,..

публикувано на 20.03.18 в 17:13

Минчо Минчев със златна значка "Русе"

Златна значка „Русе“ връчи кметът Пламен Стоилов на именития цигулар проф. Минчо Минчев за високи професионални постижения и заслуги в областта на музикалното изкуство и за приноса му в развитието на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Проф. Минчо Минчев, който е почетен гражданин на Русе, ежегодно участва в Международния фестивал и..

публикувано на 20.03.18 в 16:20

20 години отбелязва Лайънс клуб - Русе

20 години от създаването си ще отбележи тази година Лайънс клуб - Русе, „Сексагинта Приста“. Чрез благотворителните балове, които организират членовете на клуба, са събрани средства за закупуване на апарат за ранна диагностика за ретинопатия при недоносени деца, два апарата за скрининг за вродена глухота при новородени. Те са предоставени в..

публикувано на 20.03.18 в 14:54

В Русе плащат данъци онлайн

Местните данъци и такси в община Русе вече могат да се плащат в системите за бързо плащане и през интернет системата. Плащанията се отразяват веднага в Общината, като не се изискват допълнителни документи от гражданите. Плащането се извършва чрез ЕГН или БУЛСТАТ номер за фирми. Новата услуга предлага възможност за бързо и достъпно плащане на данъци от..

публикувано на 20.03.18 в 13:51