Откриха паметника на хан Алцек в Италия

В центъра на италианския град Челе ди Булгерия беше открит паметник на хан Алцек в присъствието на кметовете на побратимените градове - кметът на Велики Преслав Александър Горчев и Джино Маротта. На откриването присъстваха още посланиците на Рим и Ватикана Марин Райков и Кирил Топалов, посланиците на Неапол и Варна и осем кметове на съседни италиански градове. Това съобщи кметът Александър Горчев след церемонията, в която участваха близо 1 500 души, включително и българи живеещи в Италия. Горчев допълни, че по повод посещението на преславската делегация, побратимения италиански град е бил украсен със знамето на Велики Преслав и българския трикольор.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова експертиза за взрива в Хитрино

Експертизите за дерайлирането на влака и комплексната жп-експертиза, направени от шест вещи лица, прие на днешното си заседание по делото за инцидента в Хитрино Шуменският окръжен съд. Според съдиите има нови доказателства и затова отново трябва да се направи жп-експертиза. Високата скорост, с която влакът е влязъл в гарата, е довела до трикратно..

публикувано на 15.11.18 в 14:21

Дарение от събрани капачки в Шумен

Дарение на стойност 1000 лв. получи отделението по неонатология към МБАЛ - Шумен. То беше предоставено от фондация „Нашите недоносени деца“ и закупено със средства, набрани от кампанията за събиране на пластмасови капачки. "Апаратурата, която получаваме е много полезна и важна за нашата работа. Получихме шест много необходими теглилки и модерен..

публикувано на 15.11.18 в 13:50

Войната на пътищата

14 души са загинали при пътни инциденти в Шуменско от началото на годината. Тежко ранените са 85. 640 са пътнотранспортните произшествия на територията на Областната дирекция на МВР - Шумен. За същия период на миналата година катастрофите са били 587, в които са загинали 18 участници в движението, а 75 са били ранени. Най-голям е броят на..

публикувано на 15.11.18 в 12:42

Йоан се прибира у дома!

Изписват петгодишния Йоан от истанбулската клиника. Там преди два дни му бе поставена клапа, облекчаваща оток в мозъка. Детето страда от хидроцефалия. „Операцията премина успешно. За всеки случай ще останем в Турция до неделя“, съобщи за Радио Шумен баща му Валентин Тодоров. Контролният скенер, направен вчера, е показал, че клапата работи, а Йоан вече се..

публикувано на 15.11.18 в 12:13

Министерска визита в Шумен

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пристига утре на посещение в Шуменска област. От 10:45 ч. той ще бъде в Средното училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Смядово, където ще проведе работни срещи с представители на местната власт и с директорите на училища. Поканени са всички институции, ангажирани по Механизма за обхващане и включване в..

публикувано на 15.11.18 в 11:50

Печка е причинила взрива в Хитрино

Шуменският окръжен съд прие допълнителната пожаротехническа експертиза по делото за инцидента в Хитрино. Експертите са категорични, че взривът е тръгнал от печка на твърдо гориво, която се е намирала на 280 метра от дерайлиралата цистерна. Това е къщата, която беше напълно разрушена при инцидента. Пропиленът от цистерна 10, който е 45 тона, е изтекъл за..

публикувано на 15.11.18 в 11:35

Кръводарителска акция за майката на близначетата

Кръводарителска кампания в помощ на 29-годишната Магдалена Иванова, която изпадна в кома след раждане на близначета в шуменската болница, се провежда днес в Детска градина „Изворче“. Това съобщи директорката на учебното заведение Даниела Димитрова. Очаква се в нея да се включат около 40 родители, преподаватели и помощен персонал. Акция се организира..

публикувано на 15.11.18 в 10:11