Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Вельов: Идеята е в двата часа на концерта хората да се пренесат някъде другаде, да изживеят нещо, което не го срещат всеки ден

Калин Вельов представи в предаването Фул Макс на Радио Шумен албума и предстоящите концерти на „Пендара етно проджект”. По темата с Калин Вельов разговаря Драгомир Симеонов.

Водещ: Изключително приятно ми е да кажа отново „Здравей“ в ефира на Радио Шумен на Калин Вельов. Надявам се, че жегата не е направила нищо лошо с теб.

Калин Вельов: Здрасти, не, не, много добре се чувствам и на топло и на студено.

Водещ: Ти спомена, че днес е доста натоварен ден за теб, има доста неща, които да свършиш. Има ли такива измежду тях, с които вече можеш да се похвалиш?

Калин ВельовПоследни репетиции с Нина Николина, с Коста Генчев за концерта ни вдругиден /23.06/ в Пловдив, на Еньовден – в лятно кино „Орфей“ от 21 часа - това ще е първото live представяне на албума, с което стартираме поредица концерти из страната и е приятна емоция този репетиционен процес, особено когато е с добри музиканти и въобще с хора, с които освен репетираш и се забавляваш.

Водещ: Избрали сте една от „най-интересните” нощи – тази срещу Еньовден. Дали ще ви останат сили после да отидете да наберете билки, да видите някоя самодива?

Калин Вельов: Ха, ха! Аз не съм убеден, че ще стигнем до гората за билки, но пловдивски самодиви може и да срещнем някъде по концерта или след него. Във всеки случай нощта е специална и неслучайно избрахме този момент за първото представяне на живо на албума. Той целият е свързан с българския фолклор, с българския етнос, и за нас беше съществено да изберем и деня, който да е свързан с българските традиции. Подготвили сме доста музикални изненади, визуални включително. Ще има специален концерт VJ, който ще представя и съответните образи свързани с музиката.

Водещ: Тук е мястото да припомня, че „Пендара Етно Проджект” е нещо, върху което сте работили още от 2002 година. Да ни припомниш малко повече и ти, защото напоследък вече има много експерименти в тази област, но „Пендара Етно Проджект” не е един от последните, а един от първите, в които качествено се съчетават електронна музика, суперсъвременни неща и истински български фолклор с истински български гласове.

Калин Вельов: Да, този проект е последен и нов откъм реализация на студиен албум, но откъм създаване и концертен живот, наистина вероятно е един от първите в България. Всъщност по онова време аз живеех в Холандия и като цяло това беше музикален експеримент в световните тенденции - DJ с музиканти на сцената, съчетаване на етно музика с електроника, ремикси. Дали ще бъдат бразилски – на Бебел Жилберто - на която сърбин направи най-продавания ремиксов албум, въобще купища такива световни неща се получиха, а ние получихме покана от холандското министерство на културата да представим българската фолклорна музика по интересен за холандската младеж начин. Идеята стигна до там да поканим Нина Николина и Костадин Генчев, които дойдоха от България и заедно с холандски DJ и българският пианист Мартин Денев направихме един сценичен проект, който представи две седмици уъркшопове и концерти, съчетахме всякакви DJ стилове – от дръм енд бейс през хаус до чилаут, съчетани с български фолклор и това беше началото на проекта, но след това аз продължих развитието с в Холандия, Нина има солова кариера тук, след това двамата направихме латино албум, куп неща се случиха и проекти, докато стихнем до финалния момент за реализация на студиен албум на „Пендара” и това вече е факт. Недялко Недялков участва в студийните записи, той е основен музикант в проекта, откъм аранжименти, микс и музикален продуцент основна фигура в албума е DJ Борче Бояджиев – много талантлив музикант – аранжор. Катерина Ангелова се присъедини на по-късен етап – тя е певица трето поколение – дъщеря на Лиляна Галевска.

Водещ: Държа да отбележим и участието на двамата тромпетисти – Мартин Ташев и Росен Захариев. А сега и още един въпрос – Кога ти беше по-интересно и кога те беше повече страх? В началото, когато се обърнаха към теб да представиш българския фолклор по интересен начин за холандците или момента, в който вече е узряла идеята, че това трябва да се направи като албум за България, за българска публика и той да бъде представен на живо?

Калин Вельов: Определено по вълнуващо, интересно и гъделичкащо беше, когато се събрахме в Холандия, защото гъдела да работиш с холандски DJ, да експериментираш, да дойдат стопроцентови фолклорни музиканти от България, цялото това нещо определено е вълнуващо, докато да издадеш албум е доста по-отговорно като работа, изисква повече отдаване, повече време. Един лайв проект го събираш сравнително бързо и можеш с повече експерименти, доза новаторство и джемсешън да го стъкмиш за няколко дни, в нашия случай тогава отне 5-6 дни, докато за албума се изисква много повече време, много повече работа, изпипване, звук, аранжименти, продуциране, мастеринг, така че наистина носи повече отговорност.

Водещ: Достатъчно различни музиканти сте били включени в проекта - когато избирахте песните, върху които да работите кой имаше най-ключовата дума?

Калин Вельов: Избора на песни разделихме на две части – първата е тази, когато стартирахме проекта в Холандия – тогава повечето песни избрах аз и много от тях останаха към днешна дата в албума и в репертоара, а другата част избраха Нина и Катерина – те са всъщност познавачите на фолклора, на областите, образованието им е специализирано в това нещо и оставих изцяло на тях да изберат кои песни, акапелите, които чуваме в албума – общо взето може би две трети от песните са техен избор.

Водещ: Говорят си вътре в песните „лиричните герои” на български, на английски, но когато работихте малко по-насериозно – част от текстовете са наистина магически – например „Злато моме” – този текст аз много трудно бих го изговорил, какво остава, когато трябва да се направи… Не е ли малко стряскащо да минеш през него?

Калин Вельов: Истината е, че българският фолклор като цяло, дори не знам дали трябва да кажа „българския фолклор”, смятам, че всяка една етно музика по света описва бита на народа, историята, същността му. Лириката на българския фолклор така тясно се е сраснала с музиката, че понякога дори преставаме да я анализираме в дълбочина, защото ако го направим може да ни хвърли в сериозни емоционални състояния. Аз слушам повечето от текстовете и много ме докосват. Независимо колко месеца съм работил тази музика, независимо колко време я представяме и сме я подготвяли за сцената, всеки път като чуя някоя от тези песни те ми въздействат много емоционално. Мисля, обаче, че на този въпрос в конкретика могат да отговорят Нина и Катерина.

Водещ: Надяваме се това да се случи. Доколкото знам има шанс албума да бъде представен на живо и в Шумен – но това в някакво неопределено бъдеще. Сега да „открехнем леко завесата”… Кое би трябвало да е в главата на хората, които идват да ви гледат в Пловдив, пък и след това по време на турнето, което ще направите?

Калин Вельов: Аз мисля, че желанието на всички артисти от проекта „Пендара” е публиката, която идва на концертите ни да се отпусне и да се пренесе в музиката, в експеримента с български фолклор с интернационална музика. Музиката е един от емоционално най-въздействащите фактори в света, в живота ни и тези два часа на концерта според мен идеята е хората да се пренесат някъде другаде да изживеят нещо, което не го срещат всеки ден, нещо, което да им остане като спомен, като емоция, като докосване. Така, че аз наистина се надявам от концерта да остане в тях една силна емоция, за която да си спомнят.

Водещ: Ако правилно те разбирам идеята е по-скоро да не идват с нещо предварително - настройка и нагласа, както е казал един много велик композитор преди много години – трябва да отидеш с „чиста глава” и от там нататък да се оставиш това, което се случва на сцената да влезе вътре в теб...

Калин Вельов: Да, точно така – сетивата да са отворени, да са занулени, да не сме преднамерени и от там нататък да видим какво ще стане през тези два часа.

Водещ: Аз искрено се надявам, че няма да разваля магията, ние ще послушаме още музика – част от нещата, които на концерт, сигурен съм, ще изглеждат и ще звучат по невероятен, различен начин, разтърсващо. Мъничко преди най-магическата нощ какво би си пожелал ти - свързано с „Пендара етно проджект” и не само?

Калин Вельов: Аз си пожелавам едно единствено нещо – Музиката на „Пендара етно проджект” и на този албум да достигне до много, много българи – това е желанието ми и се надявам, че това споделят и Нина и Катерина и Недялко и Коста и останалите в проекта. Най-голямата награда за музиканта е продукта му, музиката му - студийна или сценична да достига до хората.

Водещ: И аз да се присъединя с едни думи на Галя Дурмушлийска – тя казва „в текстовете на народните песни всичко е казано, само трябва да го чуем” и да добавим, може би, че и в музиката всичко го има – просто трябва да слушаме.

Калин Вельов: Точно така. И благодаря, разбира се на радиото ви, че дава такава възможност и на теб специално, че обръщаш такова внимание на българската музика, на новите проекти – това е съществено.

Водещ: За мен е голямо удоволствие, а за слушателите предполагам още по-голямо, надявам се да се видим скоро на живо.

Калин Вельов: И аз също. Пожелавам на всички слушатели прекрасно и топло лято!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С ,,По първи петли" в петък

  С надежда и вяра за един нов хубав ден бъдете с   предаването ,,По  първи петли“ и на 29 март. То се излъчва по програма ,,Хоризонт“ от студио едно на Радио Шумен. Пожелания за приятни два часа   ви изпраща екипът на предаването: водещ - Жулиета Герова,звукорежисьор и музикален редактор - Розалина Райчева.

публикувано на 28.03.24 в 13:50

И от рано в неделя с Радио Шумен

  Да посрещнем заедно и 31март с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 28.03.24 в 13:17

Добри вести с Радио Шумен

Ден след Благовещение добрите вести продължават в ефира на Радио Шумен. Бъдете с нас в утрото на 26 март от 06:00 до 10:00 часа. Предаването е "Оттука започва денят", а с вас ще бъдем Диана Лазарова, която ще ви говори с хубава музика и Цветелина Георгиева. Темите може да задавате и вие, а ние ви предлагаме да си говорим за най-актуалното от деня. Ще..

публикувано на 26.03.24 в 05:30

И на Благовещение с Радио Шумен от сутринта

   Заредете утрото си в понеделник с положителна енергия, с много музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! На 25 март бъдете и с екипа на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Стартираме след новините в 6 часа и продължаваме до 10. Може да ни слушате и онлайн..

публикувано на 22.03.24 в 16:22

Усмихнете се с Радио Шумен

Усмихнато и информирано утро, ви пожелава сутрешният екип на Радио Шумен. Бъдете с предаването „Оттука започва денят“ и започнете петъчния ден в 06:00 часа с Пламена Бръчкова и Цветелина Георгиева. Хубавата музика е гарантирана, очакват ви интересни теми и събеседници до 10 часа. В Световния ден на водата ще ви срещнем с проф. Христо..

публикувано на 22.03.24 в 05:30

18 март - ,,Денят на совите" на 28 години!

  Честит рожден ден на предаването ,,Денят на совите“! На този празник ще посветим времето от 21 часа до полунощ на вълните на Радио Шумен. Екипът тази вечер: водещи - Жулиета Герова и Коко Паносян, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. Може да ни слушате и онлай от сайта. Ще бъде интересно!

публикувано на 18.03.24 в 20:19

В четвъртък от 6 часа с Радио Шумен

  Посрещнете 14-ти март с музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира след новините в 6 часа и продължава до 10. Екипът: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Диана Лазарова. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Може да ни слушате и онлайн от сайта на..

публикувано на 13.03.24 в 14:06