За шейтаните, които изпълзяха от гара Хитрино или как в България се живее в окото на бурята

| обновено на 20.12.16 в 14:16

Разказът „Шейтаните от тавана на гара Хитрино” на доктор Хасан Ефраимов отбеляза рекорден брой прочитания след трагедията в селото. Популярно стана и старото име на Хитрино – Шайтанджък.
Интересът към личността на автора също се засили тези дни, макар че доктор Хасан Ефраимов е добре познат и като специалист в медицинските среди в Добрич, и като автор на четири книги – романът „Метаморфоза” и сборниците с разкази „Дервишки караконджул”, „Паралелен свят” и „Събирачът на болка”. Никой не познава така добре Делиормана, както доктор Хасан Ефраимов. Делиорманът е едно особено място – то е част от политическата ни история, която е променила много съдби, но е и място, което продължава да събира и днес общите радости и неволи на хората, като не се интересува от етноса и религията им. Само шейтаните се интересуват от това.
Кои са шейтаните в държавата ни и в света и какво още предстои да ни се случва, ако продължим да им позволяваме да властват? - Людмила Борисова разговаря с доктор Хасан Ефраимов.ВИЖТЕ ОЩЕ
Изабел

Изабел от Шумен с мисия

Влогърката Изабел Овчарова от Шумен организира и обяви в социалните мрежи благотворителна кампания под мотото ,,Забравеното палто в гардероба“. Периодът, в който всеки може да се включи, е от началото на тази седмица и ще продължи до края на януари. 18-годишната Изабел бе гост на предаването ,,Оттука започва денят“ на Радио Шумен. Интервю на..

публикувано на 16.01.19 в 13:34
Васил Георгиев работи в Общинската администрация в Шумен.

Нов шанс за хора с увреждания

25 безработни с увреждания са започнали работа през миналата и началото на тази година в общинската администрация и кметствата на община Шумен. Сред назначените на работа в областния град е 29-годишният Васил Георгиев, чиито двигателни затруднения не са пречка да работи в копирния център на общинската администрация. Въпреки че има диплома от..

публикувано на 16.01.19 в 11:52

Деца от "Амалипе" сурвакат за Василица

Със Силвия Станчева от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", в навечерието на Василица разговаря Станислав Буковалов. Какви трябва да помнят от обичаите и как се пазят днес традициите на ромите в България, чуйте в следващите минути.  Записа е част от предаването "Истории за историята", излъчено на 13.01.2019 г.

публикувано на 16.01.19 в 11:05
акад. Методи Попов

Кой продължава делото на академиците Кирил и Методи Попови

Двамата братя са родени  в Шумен, в самото начало на 80 – те години на 19 – ти век и с разлика едва от 11 месеца. Получават началното и основното си образование във Варна. През 1897 г. Кирил Попов завършва класическия отдел на варненската гимназия и става учител в основно училище. На другата година се записва във Висшето училище в София, във..

публикувано на 15.01.19 в 15:00

Василица по музикантски

Запазени ли са традициите на Василица, къде се правят музикални балове и как празнуват днес празника? Чуйте част от разговора на Станислав Буковалов с прочути шуменски музиканти, които гостуваха в предаването "Истории за историята" на 13.01.2019 г., в навечерието на Банго Васил.

публикувано на 15.01.19 в 13:42

Ловецът на метеорити

Георги Пенев е сред пионерите в тази област. Занимава се само с това и твърди, че науки като космогеология и космохимия имат бъдеще и то какво. Нарича себе си не ловец на метеорити, а просто търговец. Има удивителна колекция от космически камъни, разработил е образователен сайт, а преди дни  дари на обсерваторията в родния си град Силистра каменен..

публикувано на 14.01.19 в 19:21

Половината разградчани неосигурени

„Не недостигът на джипита, а огромният брой здравно неосигурени пациенти е най-големият проблем   в област Разград“.  Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари там д-р Селиме Карагьозова, потърсена за коментар след изнесени от  здравния министър Кирил Ананиев данни, че най-малко общопрактикуващи лекари има в областите..

публикувано на 14.01.19 в 15:45