За шейтаните, които изпълзяха от гара Хитрино или как в България се живее в окото на бурята

| обновено на 20.12.16 в 14:16

Разказът „Шейтаните от тавана на гара Хитрино” на доктор Хасан Ефраимов отбеляза рекорден брой прочитания след трагедията в селото. Популярно стана и старото име на Хитрино – Шайтанджък.
Интересът към личността на автора също се засили тези дни, макар че доктор Хасан Ефраимов е добре познат и като специалист в медицинските среди в Добрич, и като автор на четири книги – романът „Метаморфоза” и сборниците с разкази „Дервишки караконджул”, „Паралелен свят” и „Събирачът на болка”. Никой не познава така добре Делиормана, както доктор Хасан Ефраимов. Делиорманът е едно особено място – то е част от политическата ни история, която е променила много съдби, но е и място, което продължава да събира и днес общите радости и неволи на хората, като не се интересува от етноса и религията им. Само шейтаните се интересуват от това.
Кои са шейтаните в държавата ни и в света и какво още предстои да ни се случва, ако продължим да им позволяваме да властват? - Людмила Борисова разговаря с доктор Хасан Ефраимов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Талантите на Радио Шумен

Радио Шумен от години дава своите специални награди на няколко изпълнители, които впечатляват с таланта и изявата си в националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който организира Средното училище „Сава Доброплодни“. И в това издание намерихме нашите победители. Сред тях е и 15-годишната поп певица Кристиана Атанасова от..

публикувано на 21.03.19 в 14:06

Горките врабчета

С 30% са намалели врабчетата в България през последните 10 години. Това показва преброяването, което в две поредни години бе организирано от Българското дружество за защита на птиците. Наличието на врабчета е показател за добра за живеене среда. Следващата кампания „Ние броим врабчетата“  ще бъде на 18 май. Всеки може да стане доброволец,..

публикувано на 21.03.19 в 13:43
plamache.org

Народни танци по забравени детски игри

Свикнали сме да разсъждаваме, че личните интереси на най-младите българи са  далеч от народната традиция-приказки, забравените обредни игри, народният танц. В предаването на колегата Станислав Буковалов,  "Истории за историята " , често гостуват младежи, които поправят утвърдената вече представа. Чуйте повече:

публикувано на 21.03.19 в 13:33

Как проект в социалната мрежа се превърна в кауза за различните деца

Днешната дата – 21 март, в календара е записана като Ден на хората, болни от синдрома на Даун. Но нека това да е и повод да се замислим как приемаме различните от нас. Факт е, че различията винаги са плашили хората. Но ако можем да оправдаем този страх в миналото с незнание, непросвещение и с различни суеверия, то в днешния 21 век няма извинение за..

публикувано на 21.03.19 в 11:06

Автомобил за бала

Автомобили за бала на абитуриенти в неравностойно положение предлагат членове на шуменския клуб на "Пежо Клуб България". Любителите на френската марка са готови да возят безвъзмездно с личните си автомобили младежи от социални заведения или без родител, както и такива на които семействата са без работа и възможности. Кои са хората, застанали..

публикувано на 20.03.19 в 10:41

За Анекдотична -та Владигеровиада

През 2003 г. от печат излиза едноименната книга на Евгени Павлов Клостерман . Какво е връзката на автора с Панчо и Александър Владигерови , колко време подготвя изданието и защо избира това заглавие, чуйте от записа на Лиляна Тодорова с биографа Евгени Павлов. Интервюто е част от Златния фонд на Радио Шумен. Книгата все още може да бъде закупена..

публикувано на 20.03.19 в 09:41

За спомените от срещите с Панчо Владигеров

Проф. Роксана Богданова е била член на журито на конкурса на името на Панчо Владигеров, гостувала е в дома на Павла Жекова, първо учителка, а после и тъща на Панчо, свирила е пред композитора в къщата му в София. Проф. Богданова е излючителен човек, пианист и педагог. Всички, които са били на нейни концерти споделят, че щом докосне клавишите, публика..

публикувано на 20.03.19 в 09:36