Фекални води заливат археологически резерват

Мръсни води разрушават стените на първата българска патриаршия в Силистра, алармира гл. уредник на Археологическия музей в дунавския град проф. Георги Атанасов. По първоначална информация причината за разлива е активизирането на стара канализация, спряна преди години при реставрацията и консервацията на Националния археологически резерват „Дръстър”. При всеки по-силен дъжд старото съоръжение прелива и мръсотията на фекално-битовите води се излива върху Патриаршеската базилика от десети век, където е служил първият български патриарх Дамян. Освен това високите нива на Дунав всяка пролет заливат част от археологическите обекти, но с чисти води, коментира проф. Атанасов. Междувременно кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов спешно е свикал комисия с експерти от Дирекция „Устройство на територията“ и специалисти от ВиК. За Радио Шумен управителят на водоснабдителното дружество в дунавския град инж. Васил Боранов заяви, че проблемът с изливането на фекални води в резервата не е в старата канализация, която се е активизирала. По думите му при дейностите по водния цикъл в Силистра наскоро е станало грешно заустване към канали, които са се използвали само за дъждовни води. Според инж. Боранов аварията е локализирана, шахтите са изчистени и засега проблемът е отстранен. Ако се окаже, че усложнението е по-голямо и трябва да се копае в района на археологическия резерват „Дръстър“, ще трябва да се чака разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Миглена Стефанова потърси историка с обобщение на щетите в резервата.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

За реформата в ТЕЛК-овете

Наредбата за медицинската експертиза, която беше атакувана и свалена в съда, е вече факт и е публикувана в Държавен вестник. 159 са прегледаните, но с отложено издаване на експертно решение пациенти от Териториалната експертна лекарска комисия в Шумен от 22 май до момента, поясни д-р Марияна Илиева - член на Териториалната експертна лекарска..

публикувано на 28.06.17 в 16:31

"Дон Кихот" на русенска сцена

Балетът „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус ще може да види русенската публика тази вечер. Заглавието, създадено през сезон 2012 - 2013 година, се връща на сцената след близо две годишно отсъствие. Представлението е включено в програмата на международния фестивал “Сцена край реката”, организиран от Държавната опера в Русе. Хореографията на спектакъла е на Мариус..

публикувано на 28.06.17 в 15:14

Проверяват високите сгради в Шумен

Огнеборците следят за изправността на уредите и системите за пожарната безопасност, както и качеството на положената външна изолация. Според нормативните документи, за висока сграда се смята тази, която е поне 28 метра или приблизително десет етажа. Какви са впечатленията и мненията на проверяващите? Чуйте разговора на Георги Софронов с началника на..

публикувано на 28.06.17 в 14:28

„България се храни от билки, отпадъци и желязо …“

За билките - сезонния бизнес на стотици, а може би хиляди семейства у нас, разказват героите в рубриката ни „Лицата на живота“. Част от тези фамилии откриваме в Изворово - село между градовете Антоново и Омуртаг, населено с българи и роми. Хората споделят, че ако не е сезонната работа, единственото, на което разчитат, за да оцелеят, са вересиите в..

публикувано на 28.06.17 в 14:03

Деменцията - бич на нашето съвремие

Деменцията е разстройство на умствените процеси, което води до промени на личността, нарушени възможности за разсъждение и запаметяване. Заболяването се свързва само с напредналата възраст, когато пораженията са много видими и необратими, но то започва много по-рано. Когато започнем да забравяме различни дреболии в ежедневието, да объркваме дати, да губим..

публикувано на 28.06.17 в 13:28

Няма опашки при издаването на лични карти в Шумен

Спокойна е обстановката след образувалите се вчера опашки пред службата за издаване на документи за самоличност в Шумен. Всички гишета работят без прекъсване всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 часа. Още от репортажа на Георги Софронов.

публикувано на 27.06.17 в 16:59
Любомир Дацов

Л. Дацов: „Свалянето на кешовото плащане едва ли ще изсветли икономиката”

След по-малко от 2 години всички плащания над 1 000 лв. задължително ще се извършват по банков път. Това предвиждат промени в данъчното законодателство, които бяха приети на първо четене от депутатите в Народното събрание. В момента единствено сумите над 10 хил. лв. трябва задължително да се превеждат по банков път. От 1 август ограничението вече ще бъде 5..

публикувано на 27.06.17 в 16:49