Фекални води заливат археологически резерват

Мръсни води разрушават стените на първата българска патриаршия в Силистра, алармира гл. уредник на Археологическия музей в дунавския град проф. Георги Атанасов. По първоначална информация причината за разлива е активизирането на стара канализация, спряна преди години при реставрацията и консервацията на Националния археологически резерват „Дръстър”. При всеки по-силен дъжд старото съоръжение прелива и мръсотията на фекално-битовите води се излива върху Патриаршеската базилика от десети век, където е служил първият български патриарх Дамян. Освен това високите нива на Дунав всяка пролет заливат част от археологическите обекти, но с чисти води, коментира проф. Атанасов. Междувременно кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов спешно е свикал комисия с експерти от Дирекция „Устройство на територията“ и специалисти от ВиК. За Радио Шумен управителят на водоснабдителното дружество в дунавския град инж. Васил Боранов заяви, че проблемът с изливането на фекални води в резервата не е в старата канализация, която се е активизирала. По думите му при дейностите по водния цикъл в Силистра наскоро е станало грешно заустване към канали, които са се използвали само за дъждовни води. Според инж. Боранов аварията е локализирана, шахтите са изчистени и засега проблемът е отстранен. Ако се окаже, че усложнението е по-голямо и трябва да се копае в района на археологическия резерват „Дръстър“, ще трябва да се чака разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Миглена Стефанова потърси историка с обобщение на щетите в резервата.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменските пенсионери - недоволни от новия начин за издаване на годишните абонаментни карти за градския транспорт

Заради неверен слух, че абонаментните карти за градския транспорт в Шумен ще бъдат ограничени, стотици пенсионери се наредиха на опашка пред входа на Центъра за информация и услуги в сградата на Община Шумен. От днес в Информационния център в Общината започнаха да се издават удостоверенията, с които ще се получават абонаментните карти за..

публикувано на 29.03.17 в 14:41

Болниците ще демонтират пръстовите идентификатори

„Няма промяна в приема на пациенти в МБАЛ - Шумен от днес. Все още действа системата за регистрация с пръстов отпечатък или лична карта”. Това каза директорът на Многопрофилната болница в Шумен д-р Атанас Атанасов. „МБАЛ - Шумен ще изпълни решението на ВАС за отмяна на системата за пръстов автенфикатор, но очакваме указания от Здравната каса след..

публикувано на 29.03.17 в 13:56

Матурите ще се провеждат на модули

Около 1 330 ученици от Шуменска област са подали заявление за полагане на държавни зрелостни изпити през май. Малко под 40 зрелостници от професионални гимназии ще ползват за втори зрелостен изпит сборната оценка от теоретичния и практическия държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. По-различното тази година е, че матурите ще се..

публикувано на 29.03.17 в 08:58

Новите депутати от Шуменския избирателен район

Продължаваме представянето на новите депутати от Шуменския избирателен район. Димитър Александров, който получи 3 293 преференции и с това са нареди на второ място в листата на ГЕРБ, даде първото си интервю след изборите за Радио Шумен. С него разговаря Милен Маринов.

публикувано на 28.03.17 в 16:44

Шумен помага на малкия Коко

Тригодишният Калоян Казаков от Шумен се нуждае от нашата подкрепа. Детето страда от заболяване от аутичния спектър. Семейството не разполага с нужните средства за необходимите терапии, които се провеждат във Варна. През май 2016 г. стартира дарителска кампания и процедурите направени чрез нея дават положителен резултат. На 22 април от 9:30 часа пред..

публикувано на 28.03.17 в 15:40

За шейтана, изборите и изселниците - говори познавачът на Делиормана д-р Хасан Ефраимов

Името на доктор Хасан Ефраимов стана изключително популярно по време на инцидента с влаковите цистерни на гара Хитрино, когато неговият разказ „Шейтаните от тавана на гара Хитрино” предизвика рекорден интерес. И като истински човек на словото, доктор Ефраимов, макар да не се занимава с политика и да страни съзнателно от тази сфера, успява съвсем точно..

обновено на 28.03.17 в 14:38

Шумен домакин на Международните хорови празници

За 24-ти път Шумен ще бъде домакин на престижните Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. В дните между 6 и 9 април в града ще пристигнат хорови формации от България и чужбина. Тази година фестивалът е посветен на 45 години от първото издание на празниците и на 85-та годишнина от рождението на проф. Венета Вичева, под чиято..

публикувано на 28.03.17 в 14:21