Национален кукерски фестивал "Калипетрово 2017"

13-ти Национален фестивал на кукерите „Калипетрово 2017“ се провежда в съботният ден във второто по големина село на силистренска област. В конкурсната програма на фестивала участват кукерски групи от цялата страна и чужбина. Участниците ще бъдат оценявани от Йордан Касабов – етнолог и историк и от Йордан Филипов - известен добруджански хореограф и бивш ръководител на Ансамбъл „Добруджанче“. Събитието се организира с подкрепата на Община Силистра и кметството на село Калипетрово. Изненадващо млад е секретарят на читалището - организатор - Чудомир Върбанов. Какво им дава самочувствие да са днес столица на кукерите и защо един млад човек се посвещава на тази работа, чуйте от разговор на Христина Димитрова:print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

За реформата в ТЕЛК-овете

Наредбата за медицинската експертиза, която беше атакувана и свалена в съда, е вече факт и е публикувана в Държавен вестник. 159 са прегледаните, но с отложено издаване на експертно решение пациенти от Териториалната експертна лекарска комисия в Шумен от 22 май до момента, поясни д-р Марияна Илиева - член на Териториалната експертна лекарска..

публикувано на 28.06.17 в 16:31

"Дон Кихот" на русенска сцена

Балетът „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус ще може да види русенската публика тази вечер. Заглавието, създадено през сезон 2012 - 2013 година, се връща на сцената след близо две годишно отсъствие. Представлението е включено в програмата на международния фестивал “Сцена край реката”, организиран от Държавната опера в Русе. Хореографията на спектакъла е на Мариус..

публикувано на 28.06.17 в 15:14

Проверяват високите сгради в Шумен

Огнеборците следят за изправността на уредите и системите за пожарната безопасност, както и качеството на положената външна изолация. Според нормативните документи, за висока сграда се смята тази, която е поне 28 метра или приблизително десет етажа. Какви са впечатленията и мненията на проверяващите? Чуйте разговора на Георги Софронов с началника на..

публикувано на 28.06.17 в 14:28

„България се храни от билки, отпадъци и желязо …“

За билките - сезонния бизнес на стотици, а може би хиляди семейства у нас, разказват героите в рубриката ни „Лицата на живота“. Част от тези фамилии откриваме в Изворово - село между градовете Антоново и Омуртаг, населено с българи и роми. Хората споделят, че ако не е сезонната работа, единственото, на което разчитат, за да оцелеят, са вересиите в..

публикувано на 28.06.17 в 14:03

Деменцията - бич на нашето съвремие

Деменцията е разстройство на умствените процеси, което води до промени на личността, нарушени възможности за разсъждение и запаметяване. Заболяването се свързва само с напредналата възраст, когато пораженията са много видими и необратими, но то започва много по-рано. Когато започнем да забравяме различни дреболии в ежедневието, да объркваме дати, да губим..

публикувано на 28.06.17 в 13:28

Няма опашки при издаването на лични карти в Шумен

Спокойна е обстановката след образувалите се вчера опашки пред службата за издаване на документи за самоличност в Шумен. Всички гишета работят без прекъсване всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 часа. Още от репортажа на Георги Софронов.

публикувано на 27.06.17 в 16:59
Любомир Дацов

Л. Дацов: „Свалянето на кешовото плащане едва ли ще изсветли икономиката”

След по-малко от 2 години всички плащания над 1 000 лв. задължително ще се извършват по банков път. Това предвиждат промени в данъчното законодателство, които бяха приети на първо четене от депутатите в Народното събрание. В момента единствено сумите над 10 хил. лв. трябва задължително да се превеждат по банков път. От 1 август ограничението вече ще бъде 5..

публикувано на 27.06.17 в 16:49