Артсалонът на Радио Шумен събра диригенти от пет държави

Артсалонът на Радио Шумен беше домакин на творческата среща-лектория с водещ проф. Теодора Павлович на тема: "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел“.   С много музикални примери и обсъждане на партитури, в жива дискусия се включиха майсторите на диригентската мануална техника от Украйна, Унгария, Румъния, Словения и България. Събитието е част от съпътстващата програма включена в XXIV-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников". В рамките на 3 дни на сцената на Драматично - кукления театър ще звучат хорови песни на състави от пет държави.  В артсалона на Радио Шумен е подредена и изложба от афиши от минали издание на детския фестивал, който се провежда по традиция в Шумен от 45 години насам. 

Програмата на фестивалните вечери:

7 АПРИЛ /петък/

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“ 

ВТОРА КОНЦЕРТНА ВЕЧЕР

Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК град Варна, България

Диригент Галина Станишева

Хор „Детска китка“ при ЦПЛР- ОДК град Пловдив, България

Диригент Яна Делирадева

Вокален ансамбъл "Фортисимо"  град Бургас. Диригент Милена Добрева

8 АПРИЛ /събота/

10.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

Творческо  ателие на хоровете  и Филхармония Шумен с диригент Амброж Чопи .

Кантата „Синьо небе от мечти“

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

ТРЕТА КОНЦЕРТНА ГАЛА ВЕЧЕР

ЗАКРИВАНЕ НА ХХІV МДЮХП “ДОБРИ ВОЙНИКОВ”

Връчване на статуетката за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева"

Представителен хор „Сава Доброплодни“

при СУ„Сава Доброплодни”  град Шумен, България Диригент Христина Костадинова

Вокален ансамбъл „Les Belles”

при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” град Пловдив, България  Диригент Николета Енева

Девически хор „Аурин“

при Музикално училище Кодай град Кечкемет, Унгария Диригент Ласло Дураник

Сборен хор от всички участници, Държавна Филхармония Шумен

Световна премиера на Кантата „Синьо небе от мечти“ за хор и симфоничен оркестър.

Музика Амброж Чопи, текст Мария Костадинова

Диригент Амброж Чопи


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив на конкурса

Радио Шумен присъжда Специална награда в юбилейното издание на "Златно петле"

На 27 април(четвъртък) ще се проведе ХХV-тото издание на Регионалния конкурс за детска забавна песен „Златно петле-2017“. Девет вокални групи са заявили участие и ще покажат качествата си на  сцената в  Младежкия дом . Те ще бъдат разделени в две възрастови групи- І-ва  от 6 до 10 годишни и ІІ-ра   група от 11 до 18 годишни.   Изпълненията на..

публикувано на 26.04.17 в 13:19

Хоровите празници гостуват в Радио Шумен

Творческа среща за диригентите, музикантите и гостите в рамките на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" ще се проведе днес от 14:30 часа в арт салона на Радио Шумен. Водещи лектор ще е проф. Теодора Павлович, а темата е за интерпретацията на литературния текст в хоровата композиция.

публикувано на 07.04.17 в 09:38

Наградиха участниците в Областния конкурс "Опознай своя роден край" в Артсалона на Радио Шумен

Радио Шумен беше домакин на тържественото награждаване на участниците на 22 март 2017 г..  Най-добрите русинки са експонирани в Артсалона и могат да бъдат видяни до края на месец март, а отличените писмени творби ще бъдат записани и ще останат във фонда на медията. В конкурса тази година се включиха ученици от общините Шумен, Каспичан, Смядово и Никола..

публикувано на 22.03.17 в 15:44

Награждаване на лауреатите от Областния конкурс „Опознай своя роден край“ на 22 март

Приключи второто издание на Областния конкурс „Опознай своя роден край“ за ученици от 3 до 7 клас. Надпреварата се организира от Областна администрация Шумен съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, Регионален исторически музей-Шумен и с медийната подкрепа на Радио Шумен. В конкурса тази година се включиха..

публикувано на 20.03.17 в 11:29
Mirror и Forgot The Ten

Хард рок соаре - на живо в Радио Шумен за 8 март

Радио Шумен е домакин на музикалната среща с известните групи Forgot the ten и Mirror , които ще свирят специално за 8-ми март. Хард рок соаре е концерт за всички почитатели на на по-тежкия стил музика и входът за всички дами и техните кавалери е свободен.  Заповядайте на 8 март от 18.00 часа в Артсалон студио 3 на Радио Шумен! Вход свободен!

публикувано на 06.03.17 в 12:04

Удължиха срока за участие в конкурса „Опознай своя роден край"

Срокът за участие в Областния конкурс „Опознай своя роден край“ се удължава до 17 февруари . Организаторът - Областната администрация в Шумен, уточнява, че това се прави поради тежките зимни условия и извънредната ваканция на учениците през януари. Конкурсът се организира за втора поредна година за учениците от III до VII клас в училищата от област Шумен...

публикувано на 10.02.17 в 14:27
Играчки от срещата

Радиосрещата "Шумен в сърцето" ще събере младежи, които учат в чужбина

Радио Шумен е домакин на срещата "Шумен в сърцето", която ще се проведе на 23.12.2016 г. от 18.00 часа.   Млади хора от Шумен организират информационна среща за ученици и кандидат-студенти, които планират висшето си образование и кариера в страната и чужбина.  В радиосрещата  студентите ще споделят опит за това как са избрали какво и къде да учат,..

публикувано на 15.12.16 в 10:07