Артсалонът на Радио Шумен събра диригенти от пет държави

Артсалонът на Радио Шумен беше домакин на творческата среща-лектория с водещ проф. Теодора Павлович на тема: "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел“.   С много музикални примери и обсъждане на партитури, в жива дискусия се включиха майсторите на диригентската мануална техника от Украйна, Унгария, Румъния, Словения и България. Събитието е част от съпътстващата програма включена в XXIV-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников". В рамките на 3 дни на сцената на Драматично - кукления театър ще звучат хорови песни на състави от пет държави.  В артсалона на Радио Шумен е подредена и изложба от афиши от минали издание на детския фестивал, който се провежда по традиция в Шумен от 45 години насам. 

Програмата на фестивалните вечери:

7 АПРИЛ /петък/

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“ 

ВТОРА КОНЦЕРТНА ВЕЧЕР

Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК град Варна, България

Диригент Галина Станишева

Хор „Детска китка“ при ЦПЛР- ОДК град Пловдив, България

Диригент Яна Делирадева

Вокален ансамбъл "Фортисимо"  град Бургас. Диригент Милена Добрева

8 АПРИЛ /събота/

10.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

Творческо  ателие на хоровете  и Филхармония Шумен с диригент Амброж Чопи .

Кантата „Синьо небе от мечти“

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

ТРЕТА КОНЦЕРТНА ГАЛА ВЕЧЕР

ЗАКРИВАНЕ НА ХХІV МДЮХП “ДОБРИ ВОЙНИКОВ”

Връчване на статуетката за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева"

Представителен хор „Сава Доброплодни“

при СУ„Сава Доброплодни”  град Шумен, България Диригент Христина Костадинова

Вокален ансамбъл „Les Belles”

при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” град Пловдив, България  Диригент Николета Енева

Девически хор „Аурин“

при Музикално училище Кодай град Кечкемет, Унгария Диригент Ласло Дураник

Сборен хор от всички участници, Държавна Филхармония Шумен

Световна премиера на Кантата „Синьо небе от мечти“ за хор и симфоничен оркестър.

Музика Амброж Чопи, текст Мария Костадинова

Диригент Амброж Чопи


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална фикция" гостува в Радио Шумен

Изложба, вдъхновена от музикалния и обществен живот в Шумен, ще бъде подредена на 14 декември в Радио Шумен. Авторът, доц. Валентин Кулев е събрал живописна колекция с творби рисувани в различни години и по различ ни поводи.  Заповядайте на 14 декември (четвъртък) от 17.30 часа в артпространството на етаж 2 в Радио Шумен. Вход свободен!

публикувано на 05.12.17 в 15:37
Стани благотворител! 2 декември, събота от 11.30 пред ДКТ

Стани благотворител на 2 декември

В навечерието на деня на дарителя, ви каним да станете част от традиционата изложба, която Радио Шумен организира в подкрепа на децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Шумен. Тази година наш партньор е Драматично - кукленият театър "Васил Друмев" . Благотворителната инициатива ще се открие на 2 декември /събота/ от 11:30 часа на..

публикувано на 29.11.17 в 11:17

В Радио Шумен откриваме изложбата "Покажи есента"

Най-впечатляващите снимки от фотоконкурса на Радио Шумен "Покажи есента", ще бъдат подредени в изложба. Откриването е на 1 декември от 17:30 ч . на първия етаж в сградата на Радио Шумен. 72 души се включиха в надпреварата, във фотографиите си те са уловили красотата на есента по шуменските улици и платото над града, в Силистра, Тетевен, Хисаря, Николово и..

публикувано на 28.11.17 в 11:55
снимката е от международната лятна школа за талантливи деца

Изложба с творби на украински и шуменски художници гостува в Радио Шумен

Съвместна изложба ще подредят на 27.10. 2017 г.  деца от Шумен и украинския град Херсон. Тя е заключителния етап на общия проект на Артшколата към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Шумен и Художествената школа лицей в Херсон . Творбите на малките художници са рисувани по време на международната лятна школа за талантливи деца, която се..

публикувано на 26.10.17 в 09:35

Третото издание на конкурса "Опознай своя роден край" вече стратира

За трета поредна година Областна администрация Шумен организира Областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, РИМ-Шумен и с медийното партньорство на Радио Шумен. Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на..

публикувано на 23.10.17 в 13:38

С изложба ще бъде закрито осмото издание на пленера "Шуменско плато"

На 07 октомври(събота) от 17.30 часа в Артсалона на радио Шумен ще бъде открита изложба с творбите от Националния пленер по живопис, които ще останат експонирани до края месец октомври. 10 творци от Варна, София, Казанлък, Търговище и Шумен ще изразят впечатленията си от Шуменския природен парк. Национален пленер по живопис "Шуменско плато"..

публикувано на 03.10.17 в 09:43

С концерт на Хайгашод Агасян се закриват "Есенни шуменски вечери"

От 29.09. до 01.10.2017 г. НЧ "Добри Войников - 1856" беше домакин на международния фестивал на популярната песен "Есенни шуменски вечери". Участници от България, Украйна, Молдова, Русия, Румъния и Испания се включиха в състезателната програма, както и в специалните рок концерти. Голямата награда на Радио Шумен - студиен звукозапис бе присъдена  на..

публикувано на 02.10.17 в 09:52