Артсалонът на Радио Шумен събра диригенти от пет държави

Артсалонът на Радио Шумен беше домакин на творческата среща-лектория с водещ проф. Теодора Павлович на тема: "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел“.   С много музикални примери и обсъждане на партитури, в жива дискусия се включиха майсторите на диригентската мануална техника от Украйна, Унгария, Румъния, Словения и България. Събитието е част от съпътстващата програма включена в XXIV-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников". В рамките на 3 дни на сцената на Драматично - кукления театър ще звучат хорови песни на състави от пет държави.  В артсалона на Радио Шумен е подредена и изложба от афиши от минали издание на детския фестивал, който се провежда по традиция в Шумен от 45 години насам. 

Програмата на фестивалните вечери:

7 АПРИЛ /петък/

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“ 

ВТОРА КОНЦЕРТНА ВЕЧЕР

Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК град Варна, България

Диригент Галина Станишева

Хор „Детска китка“ при ЦПЛР- ОДК град Пловдив, България

Диригент Яна Делирадева

Вокален ансамбъл "Фортисимо"  град Бургас. Диригент Милена Добрева

8 АПРИЛ /събота/

10.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

Творческо  ателие на хоровете  и Филхармония Шумен с диригент Амброж Чопи .

Кантата „Синьо небе от мечти“

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

ТРЕТА КОНЦЕРТНА ГАЛА ВЕЧЕР

ЗАКРИВАНЕ НА ХХІV МДЮХП “ДОБРИ ВОЙНИКОВ”

Връчване на статуетката за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева"

Представителен хор „Сава Доброплодни“

при СУ„Сава Доброплодни”  град Шумен, България Диригент Христина Костадинова

Вокален ансамбъл „Les Belles”

при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” град Пловдив, България  Диригент Николета Енева

Девически хор „Аурин“

при Музикално училище Кодай град Кечкемет, Унгария Диригент Ласло Дураник

Сборен хор от всички участници, Държавна Филхармония Шумен

Световна премиера на Кантата „Синьо небе от мечти“ за хор и симфоничен оркестър.

Музика Амброж Чопи, текст Мария Костадинова

Диригент Амброж Чопи


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът "АРТ" / ако решиш, твориш / ще бъде представен в Радио Шумен

Радио Шумен  е домакин на творческия проект "АРТ", който ще се открие на 10 май от 17.30 часа. Петя Алексиева и Мелек Мустафа  - абитуриентки от "Арт" школата към Център за подкрепа за личностно развитие -ОДК Шумен, ще открият своята първа самостоятелна изложба. Петя е дългогодишен възпитаник на школата, нейна предпочитаната техника е рисуваната..

публикувано на 08.05.18 в 11:05

Алманахът "Златоструй" ще бъде представен на 19 април

Артсалона на Радио Шумен ще бъде домакин на представянето на 22-рото издание на Литературния алманах "Златоструй" на 19 април от 17.30 часа . Сборникът се издава ежегодно от Съюза на писателите в Шумен от 1996 г.  В алманаха са поместени  илюстрации на Марияна Петкова, която подреди изложба в артпространството на Радио Шумен в началото на месец..

публикувано на 18.04.18 в 10:01
Моста

Среща-дебат ще се проведе в Артсалона на Радио Шумен

По повод "170 години от Унгарската революция и последствията от нея в Шумен" , на 21 март (сряда) в Артсалона на Радио Шумен ще се проведе среща-дебат с младежи от града.  Темата, която ще обсъдят петимата участниците е "Срещата на шуменци с унгарската култура ". Основен инициатор е Градският клуб по дебати, съорганизатори са къща - музей "Лайош..

публикувано на 19.03.18 в 10:07

Изложба „Една мечта“ в Радио Шумен

Изложбата „Една мечта“ на Павлина Георгиева ще бъде представена в Радио Шумен   в събота – 17 март . Експозицията е от сувенирни изделия, изработени с техниката „декупаж“ , които по волята на автора ще бъдат разпродадени с благотворителна цел.  Събитието се организира по идея на екипа на вечерното предаване „Денят на совите“ и е по повод 22-ия му..

публикувано на 16.03.18 в 14:30

Лауреатите от Областния конкурс „Опознай своя роден край“ ще бъдат наградени в Радио Шумен

Приключи третото издание на Областния конкурс „Опознай своя роден край“ за ученици от 3 до 7 клас. Надпреварата се организира от Областна администрация, съвместно с общините, Регионалното управление на образованието, Регионалния исторически музей и с медийната подкрепа на Радио Шумен .  В конкурса тази година се включиха ученици от общините..

публикувано на 14.03.18 в 15:41
СУВЕНИРИ-УНИКАТИ ОТ ФОНДА НА РАДИО ШУМЕН

Откриването на изложба със спомени - уникати ще изпревари годишнината на Радио Шумен

Камерна колекция от стари репортерски магнетофони, записвачки, ленти, телескопични и стандартни микрофони, документи и още много материали от фонда на Радио Шумен ще гостува в Регионалния исторически музей -  Шумен. Камерната бутикова експозиция пази историята на прохождащата през далечната 1973 година регионална станция на БНР. Всеки един "сувенир" от..

публикувано на 18.01.18 в 16:33

Мариана Петкова ще подреди изложба специално за 45-я рожден ден на Радио Шумен

Известната шуменска художничка Мариана Петкова ще гостува с колекция от колажи, обединени в цикъла "Цветни послания" в артпространството на Радио Шумен. Творбите са нови и са специално подготвени за годишнината от основаването на Радио Шумен.  Откриването на изложбата  ще се състои на 26 януари - петък от 17.30 часа и с нея ще се постави началото..

публикувано на 18.01.18 в 15:20