Артсалонът на Радио Шумен събра диригенти от пет държави

Артсалонът на Радио Шумен беше домакин на творческата среща-лектория с водещ проф. Теодора Павлович на тема: "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел“.   С много музикални примери и обсъждане на партитури, в жива дискусия се включиха майсторите на диригентската мануална техника от Украйна, Унгария, Румъния, Словения и България. Събитието е част от съпътстващата програма включена в XXIV-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников". В рамките на 3 дни на сцената на Драматично - кукления театър ще звучат хорови песни на състави от пет държави.  В артсалона на Радио Шумен е подредена и изложба от афиши от минали издание на детския фестивал, който се провежда по традиция в Шумен от 45 години насам. 

Програмата на фестивалните вечери:

7 АПРИЛ /петък/

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“ 

ВТОРА КОНЦЕРТНА ВЕЧЕР

Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР-ОДК град Варна, България

Диригент Галина Станишева

Хор „Детска китка“ при ЦПЛР- ОДК град Пловдив, България

Диригент Яна Делирадева

Вокален ансамбъл "Фортисимо"  град Бургас. Диригент Милена Добрева

8 АПРИЛ /събота/

10.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

Творческо  ателие на хоровете  и Филхармония Шумен с диригент Амброж Чопи .

Кантата „Синьо небе от мечти“

18.00 ч., ДКТ „Васил Друмев“

ТРЕТА КОНЦЕРТНА ГАЛА ВЕЧЕР

ЗАКРИВАНЕ НА ХХІV МДЮХП “ДОБРИ ВОЙНИКОВ”

Връчване на статуетката за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева"

Представителен хор „Сава Доброплодни“

при СУ„Сава Доброплодни”  град Шумен, България Диригент Христина Костадинова

Вокален ансамбъл „Les Belles”

при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” град Пловдив, България  Диригент Николета Енева

Девически хор „Аурин“

при Музикално училище Кодай град Кечкемет, Унгария Диригент Ласло Дураник

Сборен хор от всички участници, Държавна Филхармония Шумен

Световна премиера на Кантата „Синьо небе от мечти“ за хор и симфоничен оркестър.

Музика Амброж Чопи, текст Мария Костадинова

Диригент Амброж Чопи


ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба ще бъде закрито осмото издание на пленера "Шуменско плато"

На 07 октомври(събота) от 17.30 часа в Артсалона на радио Шумен ще бъде открита изложба с творбите от Националния пленер по живопис, които ще останат експонирани до края месец октомври. 10 творци от Варна, София, Казанлък, Търговище и Шумен ще изразят впечатленията си от Шуменския природен парк. Национален пленер по живопис "Шуменско плато"..

публикувано на 03.10.17 в 09:43

С концерт на Хайгашод Агасян се закриват "Есенни шуменски вечери"

От 29.09. до 01.10.2017 г. НЧ "Добри Войников - 1856" беше домакин на международния фестивал на популярната песен "Есенни шуменски вечери". Участници от България, Украйна, Молдова, Русия, Румъния и Испания се включиха в състезателната програма, както и в специалните рок концерти. Голямата награда на Радио Шумен - студиен звукозапис бе присъдена  на..

публикувано на 02.10.17 в 09:52

Дискусия, част от програмата на конкурса "Боян Пенев", се провежда в Радио Шумен

Дискусията на тема „Литературата – памет и(ли) паметник”  ще постави финалния щрих в тридневната програма на 40 издание на студентския конкурс на името на Боян Пенев.  Модератори на формата са доц. Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев, а куратор на конкурса е доц. д-р Юрий Проданов. Артсалонът на Радио Шумен е домакин на срещата -дискусия, а организатор на..

публикувано на 21.05.17 в 10:35

В Артпространството на Радио Шумен гостува изложбата "Краят е само началото"

Ана-Мария Лечева, Деница Димитрова и Радослав Вълков - абитуриенти на "Арт" школата към ЦПЛР - ОДК Шумен с ръководител Теменуга Христова ще представят свои рисунки в изложбата си "Краят е само началото". Тримата млади творци са дългогодишни възпитаници на школата и носители на грамоти и отличия от редица регионални, национални и международни конкурси,..

публикувано на 01.05.17 в 19:01
архив на конкурса

Радио Шумен присъжда Специална награда в юбилейното издание на "Златно петле"

На 27 април(четвъртък) ще се проведе ХХV-тото издание на Регионалния конкурс за детска забавна песен „Златно петле-2017“. Девет вокални групи са заявили участие и ще покажат качествата си на  сцената в  Младежкия дом . Те ще бъдат разделени в две възрастови групи- І-ва  от 6 до 10 годишни и ІІ-ра   група от 11 до 18 годишни.   Изпълненията на..

публикувано на 26.04.17 в 13:19

Хоровите празници гостуват в Радио Шумен

Творческа среща за диригентите, музикантите и гостите в рамките на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" ще се проведе днес от 14:30 часа в арт салона на Радио Шумен. Водещи лектор ще е проф. Теодора Павлович, а темата е за интерпретацията на литературния текст в хоровата композиция.

публикувано на 07.04.17 в 09:38

Наградиха участниците в Областния конкурс "Опознай своя роден край" в Артсалона на Радио Шумен

Радио Шумен беше домакин на тържественото награждаване на участниците на 22 март 2017 г..  Най-добрите русинки са експонирани в Артсалона и могат да бъдат видяни до края на месец март, а отличените писмени творби ще бъдат записани и ще останат във фонда на медията. В конкурса тази година се включиха ученици от общините Шумен, Каспичан, Смядово и Никола..

публикувано на 22.03.17 в 15:44