Шумен част от инициативата "България пее"

Шумен се включва в националната инициатива „България пее“ на Националния хоров съюз. Девет вокални формации ще участват от 18 часа днес на сцената на зала „Проф. Венета Вичева“. В инициативата ще пеят хоровете при ансамблите „Мадара“ и „Шумен“, смесеният хор „Касиана Доместика“, хоровете „Сладкопойна чучулига“, „Планинско ехо“, „Бодра песен“, „Родни звуци“, „Гърунг“ и представителният смесен хор при СУ „Сава Доброплодни“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха програмата на Друмеви театрални празници

От 11 до 16 май Шумен ще бъде домакин на 28-то издание на фестивала   Друмеви театрални празници „Нова българска драма”. Тазгодишното издание е посветено на 185-годишнината от рождението и 140 години от смъртта на Добри Войников. 13 спектакъла ще се играят на трите сцени на шуменския театър по време на фестивала. 9 представления са включени в..

публикувано на 20.04.18 в 16:34

"Вълшебни ритми" в Нови пазар

102 индивидуални изпълнители, 14 камерни гайдарски състава, седем гайдарски оркестъра и седем инструментални камерни състава ще се включат в Националния конкурс „Вълшебни ритми”, който започва днес в Нови пазар. Гайдари от цялата страна ще се състезават в различни категории с изпълнения на „джура” и „каба” гайда. Откриването е от 13 ч. в Народно..

публикувано на 20.04.18 в 10:04

И Шумен пее

Националната хорова инициатива „България пее” ще се проведе за трета поредна година от днес до 22 април в цялата страна.   Певческият форум е по инициатива на управителния съвет на Българския хоров съюз. В Шумен събитието ще започне днес от 18.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“. В него ще се представят 12 хорови колектива от общината. Тази година..

публикувано на 20.04.18 в 09:44

Книга на Калин Стоев

В силистренския музей  бе представена книгата на Калин Стоев "Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (I-III век)". Авторът определя изданието като "една миниатюра на създаването и на изчезването на един свят в тези земи". Книгата е изследване за над 4 200 римски граждани, принадлежащи към..

публикувано на 19.04.18 в 19:10

Театър в седмицата на детската книга

Ученици от основното училище “Христо Ботев” в село Ивански се включиха в театрална игра, с която бе представена книгата на детската писателка Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова „Алманах за малки и големи“. Проявата е посветена на седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Тя е организирана от Община Шумен по проекта..

публикувано на 19.04.18 в 19:01

Румънски график с изложба в ШУ

Изложбата „Идентичност“ на румънския график Зузу Каратанасе беше открита днес в галерия „Университетска“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Със свои творби са включени и колегите му Флорин Стойчу, Овидиу Йонеску и Разван Драгош. Художниците са и преподаватели в различни университети, а Зузу Каратанасе е водещ млад график в..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

45 години женски хор „Златна лира“

45 години от създаването си чества женският хор „Златна лира“ в Търговище днес. От 18 ч. в Младежкия дом ще бъде изнесен концерт „От спиричуела до рока“. Ще участват солистите Теодора Лавдинова, Десислава Василева, Стефан Стефанов и Християн Ганчев и рок групата „MILITIA“, съобщи дългогодишният диригент на хоровата формация „Златна лира“ Илияна..

публикувано на 19.04.18 в 14:18