Проверяват водата в страната за наличие на уран

Снимка: БГНЕС

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят до Осмарските скални манастири е недостъпен

Жителите на великопреславското село Осмар не търпят никакви несправедливости и се готвят за протест. От месеци в гората над селището се извършва регламентирана сеч, но тежките камиони са направили надостъпен пътя до най-атрактивната забележителност в района – Осмарските скални манастири. Какво предприеха осмарчани и защо този път е толкова важен -..

публикувано на 05.04.18 в 16:22
Шуменски университет

Ден на кариерата в Шуменския университет

Ден на кариерата в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” се проведе днес. Организатор бе Центърът за кариерно развитие. На събитието се очакваше появата на представители на две фирми и на Агенцията по заетостта в Шумен. Частният бизнес закъсня повече от 10 минути за срещата, което стана повод да бъде обсъден в трето лице от другите..

публикувано на 27.03.18 в 12:40

Условията за предприемачество коментира Борис Колев

Борис Колев, един от най-успешните млади български предприемачи, гостува днес от 19 часа в Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе. Той ще коментира с публиката през какво трябва да мине един предприемач днес за да успее, как се намират правилни бизнес партньори, можем ли да разчитаме на държавата и на други финансиращи организации. Борис..

публикувано на 15.03.18 в 11:39

За незаконните жилищни постройки

Разширено заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси се състоя в Областната администрация в Разград. В заседанието участваха и кметовете на общини в област Разград, експерти и представители на неправителствения сектор. На срещата беше обсъден докладът по темата за събарянето в някои български градове на..

публикувано на 14.03.18 в 14:56

Ремонтират четири шуменски училища с 13 млн. лв.

Четири учебни заведения в Шумен ще бъдат изцяло обновени, съобщи днес кметът Любомир Христов. Финансирането е осигурено по Оперативната програма "Региони в растеж". Ремонти ще бъдат направени по сградите и дворовете на Началното училище "Илия Р. Блъсков" и Средните училища " Васил Левски", "Трайко Симеонов" и "Панайот Волов".  Дейностите трябва да..

публикувано на 03.10.17 в 14:23

Среща с победителката във фестивала "Есенни шуменски вечери"

26-годишната Цвета Станиславова от Шумен е носител на голямата награда от фестивала "Есенни шуменски вечери". Тя спечели звукозапис в Радио Шумен. Талантливата певица гостува в сутрешното предаване на Радио Шумен "Оттука започва денят". 

публикувано на 03.10.17 в 12:56

Фотографията като призвание: Стоян Николов

Световният ден на фотографията се отбелязва на 19 август. На този ден през 1839 г. е патентована дагеротипията – първият практически приложим фотографски процес, открит от Луи Дагер и Жозеф Ниепс. Въпреки че опитите за "фотографиране" са още от времето на Леонардо да Винчи. А в България художествената фотография е призната за изкуство точно преди 70..

публикувано на 19.08.17 в 13:36