Проверяват водата в страната за наличие на уран

БГНЕС

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетилетие след наводнението в Цар Калоян

В неделя, 6 август, ще се навършат 10 години от катастрофалното наводнение в Цар Калоян, когато 8 души загинаха, почти целият град беше залят, много семейства останаха без дом, десетки жилища бяха потопени. Хората загубиха покъщнина, домашни животни и спокойствието си. Спомени и мнения в репортаж на Розалина Чернева.

публикувано на 04.08.17 в 11:18

За рака с усмивка

Репортаж, който не бихте поискали да чуете, но ни засяга!  Розовият кемпер на Фондация „Една от 8“ гостува в Шумен днес. Екипът оказва психологическа помощ на жени с рак на гърдата. Репортаж на Сълза Стаменова.

публикувано на 03.08.17 в 15:40

Ще има ли Дунав мост между Силистра и Кълъраш?

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов е получил подкрепата от кметовете на населени места по транспортния коридор от Силистра до Лесово през Шумен за изграждането на Дунав мост 3 Силистра – Кълъраш. Предстои изготвянето на нови документи, които да представят факти за повишения трафик между двата града, както и за очакванията на общностите и бизнеса...

публикувано на 02.08.17 в 16:12

Популяризират кърменето на обществени места

Дискусия и презентация на тема "Кърмене" се проведоха днес в Шумен по инициатива на Регионалната здравна инспекция, Училището за бременни и Центъра за майчино и детско здраве в Шумен. Проявата е част от инициативите, посветени на Световната седмица на кърменето. "Целта е да се популяризира кърменето на обществени места като музеи, библиотеки, големи..

публикувано на 01.08.17 в 14:32

Учителят, чиито ученици са с най-високи резултати на матурата по Биология

Средното училище "Йордан Йовков" в Тутракан се нареди на първо място у нас с най-висок резултат от матурата по Биология и здравно образование. Това е вторият най-популярен държавен зрелостен изпит, на който се явиха възпитаници от 836 училища в България. Средната оценка на 13-те ученици от Тутракан е 5,988. Техен преподавател е Мария Кирякова, която..

публикувано на 07.07.17 в 13:50

Обновеният площад "Албена" в Силистра ще е готов след два месеца

В началото на следващата седмица в Силистра стартира мащабният проект „Албена“, финансиран с европейски средства и с пари от националния бюджет. Ремонтът на едноименния площад в дунавския град е част от друг проект, който включва реконструкция и рехабилитация на улица „Симеон Велики“. Този проект беше преработен заради недоволството на местните жители..

публикувано на 07.07.17 в 13:46
Даниела Дариткова

Болничното здравеопазване обсъждаха в Парламента днес

Дискусия по въпросите на болничното здравеопазване се проведе днес в Народното събрание. На нея бяха поканени представителите на Националното сдружение на областните болници в България. Мина Денева потърси за коментар председателя на Комисията по здравеопазване в Парламента д-р Даниела Дариткова.  "Министърът на здравеопазването трябва да разгледа..

публикувано на 09.06.17 в 15:08