Проверяват водата в страната за наличие на уран

БГНЕС

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират четири шуменски училища с 13 млн. лв.

Четири учебни заведения в Шумен ще бъдат изцяло обновени, съобщи днес кметът Любомир Христов. Финансирането е осигурено по Оперативната програма "Региони в растеж". Ремонти ще бъдат направени по сградите и дворовете на Началното училище "Илия Р. Блъсков" и Средните училища " Васил Левски", "Трайко Симеонов" и "Панайот Волов".  Дейностите трябва да..

публикувано на 03.10.17 в 14:23

Среща с победителката във фестивала "Есенни шуменски вечери"

26-годишната Цвета Станиславова от Шумен е носител на голямата награда от фестивала "Есенни шуменски вечери". Тя спечели звукозапис в Радио Шумен. Талантливата певица гостува в сутрешното предаване на Радио Шумен "Оттука започва денят". 

публикувано на 03.10.17 в 12:56

Фотографията като призвание: Стоян Николов

Световният ден на фотографията се отбелязва на 19 август. На този ден през 1839 г. е патентована дагеротипията – първият практически приложим фотографски процес, открит от Луи Дагер и Жозеф Ниепс. Въпреки че опитите за "фотографиране" са още от времето на Леонардо да Винчи. А в България художествената фотография е призната за изкуство точно преди 70..

публикувано на 19.08.17 в 13:36

Липсваща по картите река заблатява ниви в Тутраканско

Може ли в XXI век да има река, която не е отбелязана на картите и какво произтича от това? В Крайдунавска Добруджа има река, която ту се появява, ту изчезва, но и липсва във всички регистри. От няколко години обаче водата отново е бликнала и земеделски стопани, които обработват площи в община Тутракан, се оплакват от заблатяване. Те поискаха от..

публикувано на 18.08.17 в 14:01

Десетилетие след наводнението в Цар Калоян

В неделя, 6 август, ще се навършат 10 години от катастрофалното наводнение в Цар Калоян, когато 8 души загинаха, почти целият град беше залят, много семейства останаха без дом, десетки жилища бяха потопени. Хората загубиха покъщнина, домашни животни и спокойствието си. Спомени и мнения в репортаж на Розалина Чернева.

публикувано на 04.08.17 в 11:18

За рака с усмивка

Репортаж, който не бихте поискали да чуете, но ни засяга!  Розовият кемпер на Фондация „Една от 8“ гостува в Шумен днес. Екипът оказва психологическа помощ на жени с рак на гърдата. Репортаж на Сълза Стаменова.

публикувано на 03.08.17 в 15:40

Ще има ли Дунав мост между Силистра и Кълъраш?

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов е получил подкрепата от кметовете на населени места по транспортния коридор от Силистра до Лесово през Шумен за изграждането на Дунав мост 3 Силистра – Кълъраш. Предстои изготвянето на нови документи, които да представят факти за повишения трафик между двата града, както и за очакванията на общностите и бизнеса...

публикувано на 02.08.17 в 16:12