Проверяват водата в страната за наличие на уран

БГНЕС

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Дариткова

Болничното здравеопазване обсъждаха в Парламента днес

Дискусия по въпросите на болничното здравеопазване се проведе днес в Народното събрание. На нея бяха поканени представителите на Националното сдружение на областните болници в България. Мина Денева потърси за коментар председателя на Комисията по здравеопазване в Парламента д-р Даниела Дариткова.  "Министърът на здравеопазването трябва да разгледа..

публикувано на 09.06.17 в 15:08

Деца за пример

Шестокласници от Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен намериха и върнаха на собственика му портфейл с голяма сума пари и документи. Това съобщиха днес от учебното заведение. Благородната постъпка е дело на близнаците Живко и Бойчо Бойчеви, които са шести клас и учат в музикална паралелка. С момчетата ни среща Невена Николова.

публикувано на 05.06.17 в 16:39

Лекари искат смяна на ръководството на болницата в Омуртаг

Двадесет и четирима медици от Многопрофилната болница в Омуртаг протестират срещу директора на лечебното заведение д-р Зюлбие Мустафова. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров те твърдят, че ръководството води лоша кадрова политика и умишлено тласка здравното заведение към фалит. Медиците се обявиха и против готвеното закриване на хирургичното отделение..

публикувано на 05.06.17 в 14:01

Шуменска детска градина възпитава малчуганите да обичат природата

Детската градина „Конче вихрогонче“ в Шумен е част от международната мрежа „Екоучилища“. Така през тази година заведението получава покана да участва в проекта „Да намалим отпадъците“. В инициативата се включват всички - и деца, и родители, и учители. Поканата не е случайна, тъй като детската градина от години възпитава в приятелско отношение към..

публикувано на 05.06.17 в 11:42

200-годишна плащаница се съхранява в русенски храм

Плащаницата е един от символите на Великденските празници. В музея на русенския храм "Света Троица" се съхранява една от най-старите у нас плащаници, изработена във Виена през 1809 година. Още за нейната история и за останалите светини в църковния музей, може да чуете от разговора на Галя Савова с отец Минко от катедралния храм "Света Троица".

публикувано на 14.04.17 в 10:46

Йордан Камджалов: Състезавам се със себе си

Наричат го „най-перспективния млад диригент на XXI век", „гений в света на музиката“, „вълшебникът на пулта“. Той е Йордан Камджалов, който на едва на 30 години, без аналог и с пълно единодушие, е избран за Генерален музикален директор и главен диригент на германския град Хайделберг. Преди три години НАСА кръщават астероид на негово име с обяснението,..

публикувано на 31.03.17 в 14:45

Първан Симеонов коментира политическата ситуация след изборите

Политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", коментира за Радио Шумен резултатите от изборите за народни представители, очакваните коалиции в парламента, шансовете за съставяне на ново правителство, политическата ситуация след парламентарните избори. Според него е по-вероятно съставяне на правителство с участие на ГЕРБ,..

публикувано на 28.03.17 в 11:10