Проверяват водата в страната за наличие на уран

БГНЕС

Проверки за качеството на водата в цялата страна разпореди Върховната административна прокуратура след откритото наднормено съдържание на уран в Хасково. Контролът трябва да бъде осъществен от Регионалните здравни инспекции в едномесечен срок. Мина Денева събра още информация по темата.

В някои от инспекциите в Североизточна България вече са получили указанията на прокуратурата, в други все още очакват писмени разпореждания. РЗИ - Русе е една от петте здравни служби в страната, в които има радиологична лаборатория. Там се приемат проби от съседните здравни инспекции, обясни ръководителят на лабораторията Розалинда Маджарова.

"Указанията в РЗИ - Търговище са получени днес", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

"Все още очакваме писмените указания, но регулярният ни мониторинг до момента не е показал наднормени стойности на уран или други елементи във водата", съобщи директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова. През миналата година в лаборатория във Варна по радиологични показатели са изследвани 39 водни проби на шуменската здравна инспекция”, поясни Калоянова и допълни, че резултати от пробите от март и април тази година все още се очакват. 

"В Силистренска област питейната вода идва от дълбоки сондажи или кладенци по терасата на Дунав. При регулярно вземаните проби до момента няма тревожни данни, но ще засилим мониторинга", каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

200-годишна плащаница се съхранява в русенски храм

Плащаницата е един от символите на Великденските празници. В музея на русенския храм "Света Троица" се съхранява една от най-старите у нас плащаници, изработена във Виена през 1809 година. Още за нейната история и за останалите светини в църковния музей, може да чуете от разговора на Галя Савова с отец Минко от катедралния храм "Света Троица".

публикувано на 14.04.17 в 10:46

Йордан Камджалов: Състезавам се със себе си

Наричат го „най-перспективния млад диригент на XXI век", „гений в света на музиката“, „вълшебникът на пулта“. Той е Йордан Камджалов, който на едва на 30 години, без аналог и с пълно единодушие, е избран за Генерален музикален директор и главен диригент на германския град Хайделберг. Преди три години НАСА кръщават астероид на негово име с обяснението,..

публикувано на 31.03.17 в 14:45

Първан Симеонов коментира политическата ситуация след изборите

Политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", коментира за Радио Шумен резултатите от изборите за народни представители, очакваните коалиции в парламента, шансовете за съставяне на ново правителство, политическата ситуация след парламентарните избори. Според него е по-вероятно съставяне на правителство с участие на ГЕРБ,..

публикувано на 28.03.17 в 11:10

За какво да сме бдителни в изборния ден?

„В изборния ден пред всяка секция ще има табла, на които ще са изписани телефоните за връзка с Районната избирателна комисия. Те са публикувани и в сайта на РИК. Ако граждани забележат нередности, могат да сигнализират на посочените телефони“. Това заяви говорителят на Районната избирателна комисия в Шумен Дилян Нанев. За какво да сме бдителни в..

публикувано на 24.03.17 в 15:32

Мъж от Бенковски твърди, че детето му е нападнато от кучета

Семейство от разградското село Балкански от година търси решение на проблема с кучетата на свой съсед - фермер. Цветомир Стоянов, съпругата му и трите им дъщери живеят в края на селото, близо до животновъден обект. В предаването “Искам да кажа” на 28 февруари той разказа, че дъщеря му е била нападната от кучета, а самият Стоянов е бил бит от фермера..

публикувано на 07.03.17 в 16:38

Полицаите, които денонощно охраняват Хитрино

Кои са хората, които охраняват къщите и обществените сгради в Хитрино след взрива миналата събота и евакуацията на населението? Какви са денонощните им задължения? Как протича едно тяхно дежурство, чуйте от Дарин Димитров и Явор Йолов от участъка в Хитрино. Тази нощ те, заедно със свои колеги от Шумен, поеха нощния наряд.

публикувано на 17.12.16 в 14:51

Спасител в Хитрино - разказ от първо лице

Петима души загинаха, а поне 29 са ранени след взрива на пробан бутан от товарен влак, дерайлирал в района на гара Хитрино тази сутрин. Спасителите продължават да търсят оцелели под срутените домове. Един от участниците в спасителната операция е Стефан Стефанов. Чуйте неговия разказ за трагедията в Хитрино.

публикувано на 10.12.16 в 15:58