Затяга се контролът върху качеството на водата в страната

До месец Регионалните здравни инспекции ще трябва да проверят качеството на водата в цялата страна. Разпореждане за това даде Върховната административна прокуратура, след като във водата в Хасково бяха открити завишени количества уран. Съгласно указанията, здравните инспекции трябва да засилят мониторинга и да изнасят информация за качеството на питейната вода най-малко два пъти месечно. "До момента всички проби от води от региона са били в норма", съобщи д-р Радослава Маджарова - директор на радиологичната лаборатория в РЗИ - Русе. "Ние сме в непрекъсната връзка с ВиК - операторите, за да предприемем съвместни мерки и да не допуснем ползване на вода, която е негодна за питейни нужди", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Русе участва в "Дишай свободно"

Русе е един от трите града в страната, включени в Националната кампания „Дишай свободно“. Тя е насочена към популяризиране на превантивните мерки срещу заболяването хронична обструктивна белодробна болест. Най-честите причини, провокиращи това заболяване, са тютюнопушенето и замърсеният въздух. С подробностите Галя Савова.

публикувано на 22.11.17 в 14:38

Ученици от Русе станаха пазители на родовата памет

Шестима ученици от Русе получиха титлата „Пазител на родовата памет“. Наградите са част от проекта „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Началото на инициативата беше поставено през пролетта на тази година. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално..

публикувано на 22.11.17 в 11:38

Квартал "Дружба 3" в Русе с нарушено водоподаване днес

В Русенския квартал "Дружба 3" днес ще спре водоподаването, съобщават от ВиК- Русе. Причината е подмяна на водопровод по улица „Стоян Михайловски“ в квартала. От 9:00 до 15:00 часа днес ще бъде нарушено нормалното водоподаване на потребителите от бл. 50, бл.41 и автомивката. 

публикувано на 22.11.17 в 06:15

Студенти първи на състезание по медиация

Русенски студенти спечелиха национално състезание по медиация. Отбори от девет български университета участваха в Първото национално състезание по медиация за студенти, организирано от Центъра за разрешаване на спорове, което се проведе във Варна. Русенският университет беше представен от шестима студенти в Юридическия факултет. В категорията..

публикувано на 21.11.17 в 17:02

Огромно количество незаконни пиратки задържаха в Русе

1 672 170 пиратки и други пиротехнически изделия задържаха служители на Митница Русе. Изделията са открити в 322 кашона,пренасяни нелегално от България за Румъния през ГКПП - Дунав мост 1. Пратката пътувала в микробус, който опитал да напусне страната миналия петък в ранните часове на деня. Недекларираната стока е била укрита зад тапа от празни..

публикувано на 21.11.17 в 13:19

Укрепват блок "Русия" в Русе

В Русе ще стартира пилотен проект по конструктивното укрепване на жилищен блок. Това заяви министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. До момента по програмата за енергийна ефективност държавата отпуска средства единствено за саниране на сградите. Оказва се обаче, че има жилищни блокове със сериозни конструктивни отклонения,..

публикувано на 20.11.17 в 15:59
Николай Нанков

Министър Николай Нанков ще е в Русенско

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети област Русе. Визитата ще започне от Бяла, където той ще провери ремонтните дейности на главния път Русе – ГКПП Маказа. По-късно министърът ще присъства на първата копка на обект: „Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района..

публикувано на 20.11.17 в 07:47