Затяга се контролът върху качеството на водата в страната

До месец Регионалните здравни инспекции ще трябва да проверят качеството на водата в цялата страна. Разпореждане за това даде Върховната административна прокуратура, след като във водата в Хасково бяха открити завишени количества уран. Съгласно указанията, здравните инспекции трябва да засилят мониторинга и да изнасят информация за качеството на питейната вода най-малко два пъти месечно. "До момента всички проби от води от региона са били в норма", съобщи д-р Радослава Маджарова - директор на радиологичната лаборатория в РЗИ - Русе. "Ние сме в непрекъсната връзка с ВиК - операторите, за да предприемем съвместни мерки и да не допуснем ползване на вода, която е негодна за питейни нужди", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Посади си мартеница" в Екомузея в Русе

Работилничка за мартеници ще отвори врати в Екомузей с аквариум днес и утре в Русе. Мотото тази година е "Посади си мартеница". Основният материал, от който ще се правят мартениците, е ръчно изработена хартия, която съдържа семена на цветя. От нея участниците ще могат да изрежат добре познатите им вече мамут, корморан, бухал и пеликан. Мартеницата..

публикувано на 24.02.18 в 08:35

Ремонтират социалния комплекс в Русе

Санирането на сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе започна от днес. Ремонтът включва поставянето на топло и хидроизолация, подмяна на покрива, изграждането на монолитно стълбище и асансьор. Ще бъдат поставени слънчеви колектори. Предвижда се подмяна на ВиК-инсталацията, на ел. таблата, осветлението и осветителната..

публикувано на 23.02.18 в 16:53

Мерки в помощ на пчеларите

Проблемите при опазването на пчелите и пчелните семейства бяха обсъдени на работна среща днес при заместник областния управител на Русе Свилен Иванов. На заседанието производителите на мед заявиха, че срокът обявен от земеделските стопани при пръскане, е прекалено дълъг. Той често достига интервала от 4 – 5 работни дни. Представителите на пчелната..

публикувано на 23.02.18 в 15:24

Внимавайте по пътя Русе-Бяла

До 15 часа шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и ограничение на скоростта до 40 км/ч по главния път Русе – Бяла, в участъка Тръстеник – Борово. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Причината за ограничението са ремонтни дейности в района.

публикувано на 23.02.18 в 14:25

България и Румъния с общи проверки на корабите по Дунав

Споразумение за общ режим за проверки на корабите, които плават по река Дунав, беше подписано днес в Русе от изпълнителния директор на "Морска администрация" капитан Живко Петров и генералния директор на румънската морска администрация капитан Михай Андрей. Според подписаното споразумение, контролът на корабите по Дунав ще се извършва от съвместни..

публикувано на 23.02.18 в 12:02

Представят Международната награда на херцога на Единбург

В Русе днес официално ще представят Международната награда на херцога на Единбург. На срещата са поканени представители на всички училища и академичната общност в Русе. Събитието се организира от Фондациите „Русе – град на свободния дух“ и „Международната Награда на херцога на Единбург – България“. Наградата е международна програма за личностно..

публикувано на 23.02.18 в 11:20

Две гимназии в Русе искат промяна в наименованията си

Две профилирани гимназии в Русе ще поискат промяна в наименованията си. Предложението ще бъде разгледано на днешното заседание на Общинския съвет в крайдунавския град. Двете училища искат от имената им да отпадне думата „профилирани“ и да се казват съответно Английска езикова гимназия „Гео Милев“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“...

публикувано на 22.02.18 в 08:14