Затяга се контролът върху качеството на водата в страната

До месец Регионалните здравни инспекции ще трябва да проверят качеството на водата в цялата страна. Разпореждане за това даде Върховната административна прокуратура, след като във водата в Хасково бяха открити завишени количества уран. Съгласно указанията, здравните инспекции трябва да засилят мониторинга и да изнасят информация за качеството на питейната вода най-малко два пъти месечно. "До момента всички проби от води от региона са били в норма", съобщи д-р Радослава Маджарова - директор на радиологичната лаборатория в РЗИ - Русе. "Ние сме в непрекъсната връзка с ВиК - операторите, за да предприемем съвместни мерки и да не допуснем ползване на вода, която е негодна за питейни нужди", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпращат тържествено бъдещи юристи

Юридическият факултет на Русенския университет изпраща абсолвентите от Випуск 2018. От 13 ч. в зала “Канев” на тържествена церемония своите дипломи ще получат 108 абсолвенти, сред които и магистрите от първия випуск на новата програма „Правен режим на защитата на националната сигурност”. 18 са абсолвентите с отлични дипломи. Първенец на випуска е..

публикувано на 22.06.18 в 11:47

Ученици станаха магистрати за ден

Двама бяха осъдени и един оправдан в симулативен наказателен процес в Окръжния съд в Русе. Делата са част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. След серията лекции през учебната година десетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе..

публикувано на 21.06.18 в 16:25

Наша студентка с награда по китайски език

Третокурсничката от Русенския университет Мария Декова спечели второто място в националното студентско състезание „Китайски езиков мост“. В конкурса, събрал студенти от Пловдив, София, Велико Търново и Русе, възпитаничката на специалност „Европеистика и глобалистика“ е показала сериозни знания и артистични умения, които са впечатлили журито...

публикувано на 21.06.18 в 15:14

Карнавална фиеста в Русе

Програмата за тазгодишното издание на Русенски карнавал е наситена със събития. На 21 и 22 юни от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 19:00 ч. на площада пред Съдебната палата младежи от Гърция, Испания, Италия, Португалия, Германия, Словакия, Тунис, Египет и Азербайджан ще рисуват карнавален грим на желаещите и ще изработват карнавални маски...

публикувано на 21.06.18 в 11:18

70 души на безплатни очни прегледи

70 души преминаха безплатни профилактични прегледи в отделението "Очни болести" на Университетската болница "Канев" в Русе. При 15 от тях са установени високи стойности на вътреочно налягане. Те са пренасочени за хоспитализация в отделението за проследяване и извършване на съпътстващи изследвания.

публикувано на 20.06.18 в 15:21

Масови нарушения и щурм на липите

Само за седмица експертите на РИОСВ – Русе установиха сериозни нарушения на билкозаготвители, извършващи дейност в областите Русе и Разград. Проверките са извършени по план и във връзка с множество постъпили сигнали, в т. ч. и от държавни институции, за нерегламентирано добиване на големи количества липов цвят и унищожаване на дървесни видове. В..

публикувано на 20.06.18 в 13:36

Спасиха бедстващи бебета сови

Русенската екоинспекция изпрати 21 животни в спасителни центрове за месец. Бедстващите животни са намерени на територията на областите Русе, Разград и Силистра.  Голяма част от пострадалите са птици, които са млади екземпляри, паднали от гнездата при летните бури или при първи опити за летене. Това са 7 горски ушати сови и две кукумявки. Птиците са..

публикувано на 20.06.18 в 11:05