Затяга се контролът върху качеството на водата в страната

До месец Регионалните здравни инспекции ще трябва да проверят качеството на водата в цялата страна. Разпореждане за това даде Върховната административна прокуратура, след като във водата в Хасково бяха открити завишени количества уран. Съгласно указанията, здравните инспекции трябва да засилят мониторинга и да изнасят информация за качеството на питейната вода най-малко два пъти месечно. "До момента всички проби от води от региона са били в норма", съобщи д-р Радослава Маджарова - директор на радиологичната лаборатория в РЗИ - Русе. "Ние сме в непрекъсната връзка с ВиК - операторите, за да предприемем съвместни мерки и да не допуснем ползване на вода, която е негодна за питейни нужди", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дунав мост 2

Спряха контрабанден износ на цигари

Служители на Митница Русе спряха незаконно изнасяне на 3570 кутии цигари от различни марки. Стоката е била за страна от Западна Европа. Голямото количество тютюневи изделия е укрито в пътнически микробус, който опитал да напусне България през Дунав мост 1. Кашоните с цигари са открити в товарното помещение на микробуса. Всички са били с български..

публикувано на 24.04.18 в 14:58

Търсят истината за фалшивите новини

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе организира Международна научна конференция на тема „Истини и лъжи за факти, новини и събития“. Форумът е двудневен и ще се проведе днес и утре. В него с доклади участват 71 специалисти от България, Румъния и Полша. Научен ръководител на събитието е проф. Илия Тодев – директор на Института за исторически..

публикувано на 24.04.18 в 09:30

Изграждат магистрала Русе-Велико Търново

До месец се очаква да започне процедурата по изграждане на магистралата Русе - Велико Търново. Това съобщи народният представител от Русе Искрен Веселинов. Тази седмица Върховният административен съд трябва да се произнесе по повод жалбите, подадени от екоактивисти, според които „новият път навлиза в зони от "Натура 2000". "Очаквам в рамките на месец..

публикувано на 23.04.18 в 17:11

Ремонтират пътища в Русе

Цялостен ремонт на участъка Две Могили - Русе по пътя Русе - Бяла ще стартира това лято, съобщи областният управител Галин Григоров. Той е провел разговори с председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. "Районът от разклона с Две могили, от така наречената "Мида", до Русе ще има цялостен ремонт това лято. Той ще бъде направен..

публикувано на 23.04.18 в 17:01

Музей на открито показва над 100 оръжия

Експозиция от над 100 оръжия от българската история беше представена в Две могили в „Музей на открито“. Областният управител на Русе Галин Григоров отбеляза, че мястото не е избрано случайно, защото именно добре организираните чети са предвестник на Априлската епопея. Освен към изложбата, интерес имаше и към организираните заниманията по стрелба с..

публикувано на 22.04.18 в 08:24

Теглят заем за общинския транспорт в Русе

200 000 лева нов заем за „Общински транспорт Русе“ АД разрешиха общинските съветници в Русе. Заемът ще бъде на три транша и предоставен чрез допълнително споразумение към сключения вече договор. По този начин ще се запази както уговорената първоначално лихва, така и срока за връщане. През октомври 2017 година Общинският съвет реши да отпусне временна..

публикувано на 19.04.18 в 16:17

200 000 лв. заем иска общинският транспорт в Русе

Да бъде отпуснат допълнителен паричен заем от 200 000 лева на „Общински транспорт Русе“ АД ще предложи по време на днешното заседание на Общинския съвет кметът Пламен Стоилов. Той ще трябва да отговаря и на въпроси на общински съветници за лошото състоянието на Лесопарк „Липник“. Към русенската администрация има отправено и питане за секта, която се..

публикувано на 19.04.18 в 07:03