Негативите в управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Като изключим доходите, пенсиите и санирането, управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти изглежда доста балансирана." Това коментира за Радио Шумен Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. По думите му, планираното повишение на минималната пенсия ще доведе до увеличаване на дефицита в НОИ, който в момента е около 50%. Заложеният ръст на минималната работна заплата пък ще има негативен ефект върху пазара на труда, смята още икономистът. Според него е възможно в следващите четири години средното работно възнаграждение да достигне 1 500 лв., ако се осигури икономически ръст от порядъка на 4,5 - 5%.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българо-румънската земеделска работна група заседава

Съвместната българо-румънска земеделска работна група ще заседава от 10:00 ч. в Заседателната зала на Община Въръщи, окръг Гюргево. На срещата ще бъде представена информация за целия цикъл на работа на земеделската кооперация „Карфур Въръщи“. Трансграничната делегация ще се запознае на място с местен производствен пункт и склада на кооперацията...

публикувано на 27.04.17 в 10:04

Слънчево и топло

Днес ще преобладава предимно слънчево време. В сутрешните часове по северното крайбрежие на места ще е мъгливо. Вятърът ще е слаб от юг, по крайбрежието на морето от югоизток. Максимални температури ще са между 21 и 26 градуса, по крайбрежието на морето чувствително по-ниски - от 11 до 16.

публикувано на 27.04.17 в 06:48

Кога ще изплатят субсидиите на тютюнопроизводителите?

В момента се проверяват подадените заявления със заявено финансово подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за тютюн. Това съобщиха от Държавния фонд „Земеделие“ по повод запитване на Радио Шумен кога средствата по схемата ще бъдат изплатени на стопаните. Одобряването и изплащането на субсидиите ще започне след приключване на проверките и след..

публикувано на 26.04.17 в 09:52

Без ток днес - 26.04

От 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде прекъснато електрозахранването във вилната зона на Разград и с. Кривня, смущения ще има в Дянково, Черковна и Сеново. Без ток от 8:00 до 17:00 ч. ще бъдат части от Мартен, а от 8.30 до 16.30 - с. Басарбово и с. Цар Асен - хижите. От 08:30 ч. до 17:00 ч., поради профилактика спиране на електрозахранването ще има в..

публикувано на 26.04.17 в 06:19

Няма да удължават срока за кандидатстване по директните плащания

"Крайният срок за кандидатстване по директните плащания няма да бъде удължен", заяви Мариела Йорданова от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието. "Проблем в системата за очертаване на площите забави процеса, а сега стопаните се сблъскаха с друга трудност. Миналата седмица установихме, че има проблем с една от мерките за необлагодетелствани..

публикувано на 25.04.17 в 14:56

Обследват състоянието на пролетниците

Земеделските производители от региона имат притеснения за състоянието на пролетниците заради падналите през последната седмица дъждове и сняг. Това заяви за Радио Шумен Мариела Йорданова от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието. По думите ѝ, проблеми се очакват при слънчогледа и царевицата, като е възможно на места в региона да има презасяване..

публикувано на 25.04.17 в 09:00
тютюн, разсаждане

Започна разсаждането на тютюна

Започна разсаждането на тютюна от ориенталската сортова група „Басми“ от реколта 2017 г. Очаква се площите да бъдат над 54 000 декара, от тях 20% в Североизточна България, а общо произведените количества да са около 7 164 тона, прогнозират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Земеделците от Североизточна България, които отглеждат сортовата..

публикувано на 24.04.17 в 16:17