Разград се включва в Европейската нощ на музеите

„Европейска нощ на музеите“ се отбелязва в Разград. От 18:00 ч. в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“, ще бъде открита Националната изложба „Лудогорие” и интерактивната изложба „Музейко”. В къщата музей „Станка и Никола Икономови” от 18:30 ч. предстои среща с писателката Здравка Евтимова. От 19:30 ч. в музея „Акад. Анание Явашов” младежката театрална формация „Импулс” при НЧ „Развитие 1869” ще представи откъс от пиесата „Женско царство” от Ст. Л. Костов. Междувременно ще бъде открита изложбата „Старопечатни книги” от фонда на Регионалния исторически музей в Разград и Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев”. В Етнографския музей от 18:00 ч. ще бъдат организирани интерактивни занимания за възрастни и деца - керамика, тъкачество и изработване на капански китки - под надслов „Да станеш майстор в потайни доби”. В къща музей „Димитър Ненов” от 21:00 ч. ще се проведе "Нощ на класическата китара", която ще включва концерт на „Акустично трио 3000" - Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Нови непоказвани находки от проучването на Археологическия резерват "Абритус” ще могат да бъдат видени в експозиция в Регионалния исторически музей. Всички музейни обекти днес ще работят от 18:00 ч. до 01:00 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен ще отбележи Деня на българо-унгарското приятелство

С двудневна програма Шумен ще отбележи Деня на българо-унгарското приятелство. Празникът се ползва с подкрепата на Народното събрание на България и на унгарското правителство. Обявяването на датата 19.10 за Ден на българо-унгарското приятелство е прието с решение на Народното събрание през 2016 г. На този ден се провеждат редица инициативи и прояви,..

публикувано на 18.10.17 в 15:17

Денят на иконописеца - 18.10

Денят на иконописците се чества на 18.10, когато църквата отбелязва деня на Свети Лука, един от четиримата евангелисти, но и първи иконограф, за който се смята, че е нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица. Смятан е за покровител на всички художници, затова и те празнуват днес. На въпросите доколко рисуваните днес икони са канонични, какви..

публикувано на 18.10.17 в 13:25

Премиера на "Мрак" в Разград

Още една премиера ще бъде представена в Разград по повод 70-тата годишнина на Драматичния театър „Антон Страшимиров”. От 19:00 часа в Залата на Общинския културен център ще се играе постановката „Мрак” по патрона на театъра Антон Страшимиров. Режисьор е Борислав Чакринов, сценография и костюми Мартина Варийска.

публикувано на 18.10.17 в 09:42

Литературни вечери в Търговище и Русе

Стихосбирката „Ахилесова пета“ на Стойка Теодосиева ще бъде представена от 18 часа в Кафе-театъра в Търговище . Това е осмият поетичен сборник на дългогодишния директор на търговищката регионална библиотека и носител на орден „Кирил и Методий" - 2 степен. Представянето на книгата се организира от Народното читалище „Напредък“. C мyзиĸaлни изпълнeния..

публикувано на 18.10.17 в 09:25

Театърът в Разград на 70 години

Във връзка със 70-годишнината на Драматичен театър „Антон Страшимиров“, к метът на Община Разград д-р Валентин Василев връчи поздравителен адрес на директора на Театрално-музикалния център – Теодор Мадолев. „Юбилеят на тази културна институция е важна дата за града и за цялата Община, тъй като Разград успя да запази и съхрани и в най-трудните..

публикувано на 17.10.17 в 20:41

Разясняват реда за получаване на германски стипенсии

Германската служба за академичен обмен организира информационна среща за отпускане на стипендии за български студенти, докторанти и млади учени. Събитието ще се проведе в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” от 12.30 часа в Корпус 2. Лекторът Изабел фон Цицевиц ще разясни видовете стипендии – за езикови курсове, обучение или научен..

публикувано на 17.10.17 в 11:25

Премиера на "Нестинари" в Разград

С премиера на спектакъла "Нестинари" тази вечер в 19 часа започват честванията на 70-тата годишнина на Драматичния театър "Антон Страшимиров", който е част от Театрално-музикалния център в Разград. Постановката е на Димитър Димитров, а сценографията на Стефания Георгиева. В 18 часа Капанският ансамбъл ще пее и танцува пред сградата на Общинския културен..

публикувано на 17.10.17 в 09:42