Разград се включва в Европейската нощ на музеите

„Европейска нощ на музеите“ се отбелязва в Разград. От 18:00 ч. в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“, ще бъде открита Националната изложба „Лудогорие” и интерактивната изложба „Музейко”. В къщата музей „Станка и Никола Икономови” от 18:30 ч. предстои среща с писателката Здравка Евтимова. От 19:30 ч. в музея „Акад. Анание Явашов” младежката театрална формация „Импулс” при НЧ „Развитие 1869” ще представи откъс от пиесата „Женско царство” от Ст. Л. Костов. Междувременно ще бъде открита изложбата „Старопечатни книги” от фонда на Регионалния исторически музей в Разград и Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев”. В Етнографския музей от 18:00 ч. ще бъдат организирани интерактивни занимания за възрастни и деца - керамика, тъкачество и изработване на капански китки - под надслов „Да станеш майстор в потайни доби”. В къща музей „Димитър Ненов” от 21:00 ч. ще се проведе "Нощ на класическата китара", която ще включва концерт на „Акустично трио 3000" - Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Нови непоказвани находки от проучването на Археологическия резерват "Абритус” ще могат да бъдат видени в експозиция в Регионалния исторически музей. Всички музейни обекти днес ще работят от 18:00 ч. до 01:00 ч.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 400 участници в конкурс за екслибрис

Рекорден брой участници в 13-тото издание на Международния конкурс за екслибрис „Еx Libris – Ex Libertas" в Русе има тази година. Срокът за приемане на творбите приключи. 424 художници от 35 държави са изпратили свои творби. Най-много са представителите от Турция, Русия и Украйна. Миналата година те са били 209. Тази година в конкурса участват творци от..

публикувано на 23.06.17 в 11:18

Прояви за Еньовден в Шумен

Фотоконкурс на тема „Магията на Еньовден“ организира Дирекция Природен парк „Шуменско плато“. Желаещите да участват могат да се включат като направят снимки от отбелязването на празника в природния парк днес и утре. Най-добрите фотографи ще бъдат наградени. Снимки и данни на участниците могат да се изпращат на е-mail адреса на дирекцията на шуменското..

публикувано на 23.06.17 в 11:10

Младежки танцов фестивал стартира в Русе

Вторият международен младежки фолклорен танцов фестивал „Северина“ ще се проведе днес и утре в Русе. Тази година участие са заявили десет състава, от които един състав от Румъния, един от Молдова, състави от Русенска област, Плевен и София, а домакин на събитието е Фолклорното танцово студио „Зора“ към Общинския младежки дом Русе с ръководител Мъгърдич..

публикувано на 23.06.17 в 11:03

Шуменски деца на фестивал в Поморие

Подготвителният състав на хор "Бодра песен" отпътува тази сутрин за участие в ІV Международен фестивал "Корабът на изкуствата", който ще се проведе в Поморие до 25 юни. Над 640 таланти от България, Сърбия, Молдова и Русия ще участват в певческия форум. „Корабът на изкуствата” е международен фестивал, който за четвърта поредна година ще се проведе в града..

публикувано на 23.06.17 в 09:23

Откриват фестивала "Античният Абритус"

Третото издание на историческия фестивал „Античният Абритус” се открива тази вечер сред руините на едноименния археологически резерват край Разград. "Ще бъдат представени древни занаяти и римски базар. Ще има дегустации на храни и вино от римската кухня. Зрителите ще могат да гледат демонстрации на гладиаторски битки, древни танци и ритуали, бойни..

публикувано на 23.06.17 в 09:00

За ангелите и клетниците в разказите на 15-годишния Джан Сали от Шумен

Намалява ли добротата в човек с нарастването на възрастта му, има ли надежда за спасение и какъв е светът на възрастните през очите на 15-годишния Джан Сали? Момчето е осмокласник в Средното училище „Йоан Екзарх Български” в Шумен. Неговият разказ "Ангел и Клетника" спечели първото място в Националния литературен конкурс „Тийнейджъри пишат за..

обновено на 22.06.17 в 19:18

Фестивалът "Звезден път" започва в Разград

Над 200 деца ще участват в Националния фестивал за популярни песни, танци и рисунки „Звезден път”, който ще се проведе на 23 и 24 юни в Разград. Това съобщи председателят на Сдружение „Бъдеще за Европа” Златка Пенчева. Освен неправителствената организация, съорганизатори са Община Разград, Областната дирекция на МВР и Общинският културен център...

публикувано на 22.06.17 в 15:49