Европейската нощ на музеите ще отбележат в Исперих

Снимка: Шевкие Чакър
Вратите на Историческия музей ще бъдат отворени от 18 ч. „Гостите могат да разгледат е експозиция, посветена на Древна Тракия“, уточни за Радио Шумен директорът на музея Боряна Матева. Ще се проведат игри за малчуганите, наречени „Млад археолог“. Децата ще търсят находки и ще сглобяват керамични съдове. Видеолектория и изложба ще представи едно от най-използваните оръжия на древността - прашката. Ще се представи и древнотракийската трапеза. Етнографската къща в Исперих също ще бъде отворена за посетители от 18 часа до след полунощ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов представят книги в Шумен

В Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен в петък, 27.04.2018 г, от 18 часа, Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов ще представят дебютните си стихосбирки. Те ще коментират човешкия фактор в литературната верига автор –  книга – читател, в която място намират още издател, коректор, редактор, литературен агент, медии, книгоразпространителски..

публикувано на 26.04.18 в 12:04

Сърмата Хари готви книга и албум

Сърмата Хари е едно от разпознаваемите имена в българския музикален ъндърграунд. Вокал е на група Skoda, през април пя с Ревю на концерт в Шумен, а след това взе участие и в един култов за уейв, пънк и рок феновете концерт в столичната зала "Арена Армеец", заедно с Нова генерация, Ревю, Контрол и Хиподил. Какво е усещането да бъдеш на една сцена с икони..

публикувано на 26.04.18 в 10:57
Преславското златно съкровище

Показват бляскавото злато на Преслав

Археологическият музей във Велики Преслав показва днес за първи път реставрираното златно съкровище. То се завърна от Германия, където беше извършена реставрация на всичките златни, сребърни и позлатени елементи, а те са над 170. Посрещането на последните части от съкровището стана броени дни преди да се отбележат 40 години от неговото откриване. Тези..

публикувано на 26.04.18 в 09:09

Сесил Алпер с междунроден приз

Сесил Алпер от музикалната школа "New Voices" - Търговище спечели Гран при на 16-ия Международен конкурс "Златен микрофон" в Казахстан. В надпреварата участваха повече от 70 участници на възраст от 7 до 21 години. Освен представители на различни региони на Казахстан, на сцената   се представиха и млади вокалисти от Русия, България, Армения и Литва...

публикувано на 26.04.18 в 08:59

Вечерник по преславски

Фолклорен концерт-спектакъл под наслов "Вечерникъ по преславски" представя тази вечер от 18.30 ч., читалище "Развитие 1874" във Велики Преслав. В спектакъла участват самодейци от 7 певчески и танцови състави на възраст от 10 до 82 години. Сценарият е на читалищния секретар Диляна Георгиева и е направен по мотиви от сборника  "Фолклорен спектър" на..

публикувано на 25.04.18 в 17:30

Атанас Кръстев ще свири в Шумен

Виолончелист Атанас Кръстев гостува в Шумен с концерт, част от цикъла "Млади виртуози". В програмата на 26.04.2018 г. ще бъдат изпълнени Концерт за виолончело и оркестър и Мазурка от Елгар, Симфония №1 на Бизе. Диригент ще бъде Калина Василева. Атанас Кръстев е у достоен с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за..

публикувано на 25.04.18 в 16:52

Изложба "Луксът на XIX век" в Търговище

Изложбата "Луксът на XIX век" гостува в Славейковото училище в Търговище до 20.09.2018 година. От 17:30 часа днес експозицията ще бъде открита. Р азработена е от  регионалните музеи в Бургас и Русе, разкрива облика и декорацията на европейските домове през XIX век. Това е периодът на „алафрангата”, когато българите започват да се увличат по..

публикувано на 25.04.18 в 16:42