Европейската нощ на музеите ще отбележат в Исперих

Снимка: Шевкие Чакър
Вратите на Историческия музей ще бъдат отворени от 18 ч. „Гостите могат да разгледат е експозиция, посветена на Древна Тракия“, уточни за Радио Шумен директорът на музея Боряна Матева. Ще се проведат игри за малчуганите, наречени „Млад археолог“. Децата ще търсят находки и ще сглобяват керамични съдове. Видеолектория и изложба ще представи едно от най-използваните оръжия на древността - прашката. Ще се представи и древнотракийската трапеза. Етнографската къща в Исперих също ще бъде отворена за посетители от 18 часа до след полунощ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът "Любов за четирима" гостува в Тутракан

Спектакълът "Любов за четирима" гостува в Тутракан днес от 18:30 часа. Той ще се играе в читалището в града. Постановката е продукция на Драматичния театър на Търговище. Режисьор е Андрей Калудов. На сцената блестят познатата от малкия екран Деси Бакърджиева и популярните актьори Васил Драганов, Божидар Попчев и Ивана Стоянова. Спектакълът е реализиран по..

публикувано на 16.02.18 в 15:40

Изложбата "SOS Унгария" на художника Лайош Салаи гостува в Разград

Съществува спор за наименованието на историческия бунт на унгарците през 1956 г. Често се говори за „Унгарски събития“, на изток се употребява терминът „Унгарско въстание”, а на запад — „Унгарска революция”. Съветската историография пък охарактеризира събитията като „Унгарски контрареволюционен метеж от 1956 г. Жителите на Разград имат възможността сами..

публикувано на 16.02.18 в 14:40

Благотворителността през обектива

Фотографски конкурс „Благотворителността през обектива“ 2018 организират Българският дарителски форум и фондация "BCause". Любители и професионалисти могат да участват с фотографии и фотографски проекти, които показват събития, истории или групи хора – дарители и доброволци, и да споделят своята гледна точка за това как изглежда благотворителността. В..

публикувано на 16.02.18 в 09:53

Оперен концерт с участието на Йоана Железчева и Георги Султанов

Арии и дуети ще бъдат изпълнени в концерта на Симфониета – Шумен на 16.02.2018 г. от 18:35 часа. На сцената в зала "Професор Венета Вичева" ще си партнират сопраното Йоана Железчева и тенорът Георги Султанов. Тя е родена в Шумен, сега играе водещите роли в Бургаска опера, а все по-често я виждаме и в афишите на Русенска опера. Георги Султанов е..

публикувано на 15.02.18 в 16:28

Изложба "Screen-painting in the Digital Era" в Шуменския университет

Изложба на румънски студенти бе открита днес в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В нея със свои произведения участват възпитаници на Катедрата по текстилно изкуство и дизайн във Факултета по декоративни изкуства и дизайн на Националния университет на изкуствата в Букурещ. Изкуството в експозицията е направено чрез печат върху..

публикувано на 15.02.18 в 14:47

Калоян Димов коментира връзката между християнството и нумизматиката

Калоян Димов е уредник в Регионалния исторически музей в Силистра. Редкатор е на списанието за нумизматика "Реверс", автор е на книгата "Сбирка сребърни дубровнишки монети”. В последните месеци и години обект на научния му интерес е връзката между християнството и нумизматиката. Кои са религиозните символи, свързани с християнството, положени върху..

публикувано на 15.02.18 в 10:36

Доцент Женя Жекова коментира образите на жените върху монетите по нашите земи в Средновековието

Доцент доктор Женя Жекова работи в Регионалния исторически музей в Шумен, преподава в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Тя е автор на книгите „Монети и монетно обръщение в средновековния Шумен”, „Византийската императрица върху монетите и печатите”. В началото на годината публичната й лекция на тема „Феминизмът и неговата проекция..

публикувано на 15.02.18 в 10:29