Патронен празник на Шуменския университет

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ днес чества своя патронен празник. От 10 часа пред Паметника – свитък в Ректора ще бъдат поднесени цветя. Ректорът проф. Георги Колев ще удостои със знанието "Почетен професор на Шуменския университет" историка доц. д-р Стоян Танев за съществения му принос за издигане, утвърждаване и популяризиране името на университета. Ще бъдат връчени и Наградите на ректора за 2016 г. Празникът включва състезания по различни спортове. От 13:30 часа ще бъде открито 40-ото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади природолюбители в екоинспекцията

„Природата за водата“ е темата на Световния ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март. Темата е насочена към прилагане на природосъобразни решения за справяне   с предизвикателствата, пред които сме изправени през 21 век. Днес екоексперти и лаборанти от Регионалната лаборатория в   Шумен ще изнесат беседа пред ученици от СУ „Св...

публикувано на 21.03.18 в 09:58

Цял Шумен събира помощи за Рая

Събрани са близо две трети от сумата, необходима за операция на 5-годишната Рая от Шумен. Детето е с диагноза детска церебрална парализа /ДЦП/. Предстои ѝ сложна операция на гръбначния стълб, която ще бъде направена в американска клиника, припомня майката Емилия Чапкънова."Вярвам, че съвсем скоро ще бъдем на финала на събирането на средствата и ще имаме..

публикувано на 21.03.18 в 09:49

Обновяват детската ясла в Нови пазар

Започна ремонт на детската ясла в Нови пазар. Дейностите трябва да приключат до края на март. Възпитаниците на яслата са 30, а в момента се работи със сборна група от 25 деца. Това каза за Радио Шумен заместник-кметът по хуманитарни дейности Христина Йорданова. "Предвижда се в помещенията да бъдат подменени подовата настилка и ламперията, както и да бъде..

публикувано на 21.03.18 в 09:05

Цветя и венци за 73-годишнината от Дравската епопея

С поднасяне на цветя и венци пред Паметника на загиналите във войните на площад "Кристал" в Шумен бе отбелязана 73-годишнината от Дравската епопея. Слово произнесоха полковник Емил Симеонов, ръководител на шуменския факултет към Националния военен университет "Васил Левски" и военният историк Мишо Йорданов. Церемонията бе уважена от около 50..

публикувано на 20.03.18 в 17:16

Водата в Шумен още не става за пиене

Негодна за пиене остава водата в Шумен и Велики Преслав, както и в селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Водата е мътна над допустимото и не бива да се ползва и за готвене. Контролът по дезинфекцията на водата и нивото на остатъчен хлор е засилен от края на февруари. В момента количеството му..

публикувано на 20.03.18 в 16:59

Изпратиха ранен щъркел в спасителен център

Повече от 30 сигнала за замръзнали птици са били подадени през последното денонощие в шуменската екоинспекция. Това съобщи Диян Спасов, експерт по биологичното разнообразие и защитените територии. Семейство от каолиновското село Наум е съобщило за ранен щъркел. Птицата вече е транспортирана до спасителния център за диви животни в Стара Загора. В..

публикувано на 20.03.18 в 16:06

Започва голямото пролетно чистене

Община Шумен организира традиционното пролетно почистване, което тази година ще се проведе малко по-рано – на 31 март. За целта администрацията е осигурила 500 чувала. Организацията по извозването на събраните отпадъци е поверена на общинските предприятия. "Поканата към гражданите на Шумен и жителите на селата е да се включат активно в..

публикувано на 20.03.18 в 15:50