Външното оценяване по БЕЛ в седми клас започна

седмокласници
БГНЕС
Националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците започва. Тестът ще решават близо 6 000 ученици от петте области на Североизточна България, 1 454 от Шуменска област. Изпитът и на седмокласниците е в два модула, като първият е от националното външно оценяване на учениците, включва тестови задачи и е задължителен за всички. Вторият модул е пожелателен. Той представлява трансформиращ преразказ и проверява ученията на учениците да променят гледната точка и да преразказват непознат текст, но учителите препоръчват на всички ученици да работят и върху този модул, който ще им донесе повече точки. Това от своя страна ще им помогне при кандидатстването след 7 клас.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР ще назначава 1 000 нови полицаи

Мобилни групи от полицаи ще бъдат сформирани към всяка дирекция на МВР. Целта е да има бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпността в малките населени места. Това предвижда новата кадрова политика на министъра на вътрешните работи, обяви днес в Русе депутатът Пламен Нунев. Ще се наложи и назначаването поне на 1 000 нови полицаи, работи се..

публикувано на 22.05.17 в 17:03

Деца предадоха над 10 кг хартия в РИОСВ

10 742 кг хартия е предадена от деца и ученици в Шуменска и Търговищка област в рамките на шестото издание на конкурса „Гората за децата“. Организатор е Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. Най-много хартия - 1 561 кг, са предали третокласници от I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище, следвани от ДГ „Конче вихрогонче“ - Шумен с 1 520 кг и..

публикувано на 22.05.17 в 14:56

5 737 седмокласници от Североизтока се явиха на външно оценяване

Без инциденти започна и изпитът по математика от външното оценяване на седмокласниците. Днес теста решават общо 5 737 седмокласници от областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. По различни причини отсъстват общо 148 ученици. Радио Шумен припомня, че изпитът по математика също е разделен на два модула. Първият е задължителен. Седмокласниците ще..

публикувано на 22.05.17 в 11:34

4 466 зрелостници от Североизтока се явиха на матура

Общо 4 466 зрелостници от петте области на Североизточна България (Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе) се явиха днес на втория задължителен зрелостен изпит и решават тестовете от втората задължителна матура. Изпитът протича нормално, без инциденти. Тази година изпитните работи от матурите се проверяват дистанционно. Така например, в Шуменска и в..

публикувано на 22.05.17 в 11:30

Пожарникарите готови за протест

Пожарникари от цялата страна са готови да излязат на протест, ако не бъдат поканени на среща с министъра на вътрешните работи. От Синдикат „Огнеборец” настояват срещата да бъде организирана час по-скоро. Българските огнеборци ползват стари облекла и предпазни работни средства, които са излезли от употреба преди години и по този начин всекидневно..

публикувано на 22.05.17 в 10:40

Благотворителен концерт в помощ на Ники от Шумен

Благотворителен концерт в помощ за лечението на 17-годишния Николай Иванов от Шумен ще се проведе от 18:00 часа в Драматичния театър „Васил Друмев”. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на момчето,което се нуждае от спешна операция за отстраняване на туморно образувание в Турция. По прогнозни данни за манипулацията ще се необходими..

публикувано на 22.05.17 в 08:39

Седмокласниците се явяват на външно оценяване

Изпитът по математика от външното оценяване на седмокласниците ще се проведе от 10 часа днес. Очаква се на него да се явят общо 6 139 седмокласници от областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. Както при външното оценяване по български език и литература, и тестът по математика се състои от два модула, като първият е задължителен,..

публикувано на 22.05.17 в 07:16