Външното оценяване по БЕЛ в седми клас започна

седмокласници
БГНЕС
Националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците започва. Тестът ще решават близо 6 000 ученици от петте области на Североизточна България, 1 454 от Шуменска област. Изпитът и на седмокласниците е в два модула, като първият е от националното външно оценяване на учениците, включва тестови задачи и е задължителен за всички. Вторият модул е пожелателен. Той представлява трансформиращ преразказ и проверява ученията на учениците да променят гледната точка и да преразказват непознат текст, но учителите препоръчват на всички ученици да работят и върху този модул, който ще им донесе повече точки. Това от своя страна ще им помогне при кандидатстването след 7 клас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворени пътища за камиони

Отпадна ограничението за движение на камиони над 12 тона по пътя Силистра – Шумен и в прохода „Боаза“ край Търговище. Все е още е забранено преминаването на тежкотоварните автомобили в отсечките от Разград към Търговище, Попово, Русе и Шумен, както и Попово – Бяла. Затворен за камиони над 12 тона е Котленският проход.

публикувано на 22.03.18 в 16:55

Общини напират за безплатен Wi-Fi

24 общини от Североизточна България (в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен) са заявили желание за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места.   Местните управи са направили онлайн регистрации на портала WiFi4EU. Това им дава шанс да получат ваучер, който ще покрие разходите за оборудване и инсталиране на..

публикувано на 22.03.18 в 16:49

Пролет - идната седмица

В петък валежите постепенно ще отслабнат и в Източна Добруджа, по Черноморието и в Югоизточна България ще преминат в дъжд. На места ще се образуват поледици. Вятърът постепенно ще отслабне и ще се обърне от север-северозапад. Максимални температури   предимно между 0 и 5, по Черноморието до 7-8 градуса. През следващото денонощие ще бъде предимно..

публикувано на 22.03.18 в 15:46
Ришки проход

Студ, сняг и ограничения на пътя

Заради обилния снеговалеж от Областните пътни управления въвеждат ограничения. Ришкият проход е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона. За камионите над 12 тона са забранени пътните участъци Белокопитово - Търговище и Белокопитово – Разград в Шуменска област. В Разградска област за тежкотоварните автомобили са забранени пътищата: Разград –..

публикувано на 22.03.18 в 14:25

Катастрофа край Търговище

Трима души пострадаха при катастрофа до разклона за търговищкото село Голямо Ново. Инцидентът е станал в 11.30 ч. днес между два леки автомобила. Хората са откарани за преглед в търговищката болница. В момента се извършва оглед на местопроизшествието. Движението временно се осъществява в едната лента. Въведена е временна забрана за движение на товарни..

обновено на 22.03.18 в 14:14

Масови проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки в търговската мрежа преди великденските празници започнаха от Агенцията по безопасност на храните. Инспекциите ще продължат до 10 април. Освен пакетиращи центрове за яйца и хранителни складове за търговия на едро, ще се проверяват и заведения за обществено хранене, магазини, пазари и борси за традиционно предлагани храни като агнешко..

публикувано на 22.03.18 в 11:40
река Дунав

Нивото на Дунав се покачва

Нивото на Дунав продължава да се покачва, но в региона е далеч от критичните стойности. Това показва справка в Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на реката. В Русе повишението е с 19 см, като е достигнало до 670 см. В Силистра нивото е 653 см – с 12 повече от вчера, а в Тутракан е 631 см – покачването е с 15 см. Прогнозното ниво на Дунав..

публикувано на 22.03.18 в 10:53