Външното оценяване по БЕЛ в седми клас започна

седмокласници
Снимка: БГНЕС
Националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците започва. Тестът ще решават близо 6 000 ученици от петте области на Североизточна България, 1 454 от Шуменска област. Изпитът и на седмокласниците е в два модула, като първият е от националното външно оценяване на учениците, включва тестови задачи и е задължителен за всички. Вторият модул е пожелателен. Той представлява трансформиращ преразказ и проверява ученията на учениците да променят гледната точка и да преразказват непознат текст, но учителите препоръчват на всички ученици да работят и върху този модул, който ще им донесе повече точки. Това от своя страна ще им помогне при кандидатстването след 7 клас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмокласниците пишат по вариант 2

4 237 седмокласници от Североизточна България работят върху втория вариант на изпита за външното оценяване по български език и литература, който беше изтеглен в Министерството на образованието и науката. 103 не са се явили на днешния тест.  Радио Шумен припомня, че за решаването на теста от първия модул, учениците разполагат с 60 минути, а за..

публикувано на 21.05.18 в 11:28

Абитуриентите показват знания по БЕЛ

3 777 зрелостници от областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен решават теста от матурата по български език и литература. От допуснатите 3 904 дванайсетокласници, 98 не са се явили на днешния изпит, съобщават от Регионалните управления на образованието. Зрелостният изпит от матурата по български език и литература включва общо 41 въпроса, а времето за..

публикувано на 21.05.18 в 10:27
седмокласници

Днес е националното външно оценяване за седмокласниците

Около 3 500 седмокласници от областите Разград, Търговище и Шумен ще се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература. Изпитът започва в 10 часа и е разделен на два модула. Първият е задължителен. За решаването на теста учениците ще имат един астрономически час. Вторият модул е по желание. За 90 минути учениците ще..

публикувано на 21.05.18 в 09:23

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Константин бил цар на Рим и Византия като по негово време се обявява свободата на християнската вяра. Неговата майка – царица Елена, открила кръста, на който бил разпънат Исус Христос и благодарение на нея били построени много християнски храмове. На днешния ден се..

публикувано на 21.05.18 в 08:34

Алдин Чолаков става кмет на Маломир

Алдин Чолаков печели изборите за кмет на село Маломир в община Върбица.  290 гласоподаватели от всичките 409, са упражнили правото си на вот, от тях 221 са гласували за Алдин Чолаков от ДПС. Той печели изборите със 76%, а опонентът му от ГЕРБ - Деян Чолаков взе 51 гласа или 18 на сто от пуснатите бюлетини. И на двете места изборите са протекли без..

публикувано на 21.05.18 в 07:06

Хасан Хасанов е новият кмет на Миланово

Хасан Хасанов, издигнат от ГЕРБ е новият кмет на преславското село Миланово. Там гласуваха 320 избиратели или 58% от правоимащите. От тях за новия кмет са пуснати 257 бюлетини, за конкурента му от ДПС Салим Ахмед са гласували 56 души.

публикувано на 21.05.18 в 06:59

Зрелостниците се явяват на матура

Близо 4 000 зрелостници от областите Шумен, Разград, Търговище и Силистра се очаква да се явят днес на матурата по Български език и литература. Изпитът започва точно в 8 часа, а младежите ще разполагат с 4 астрономически часа решаване на теста. Той включва общо 41 въпроса, разделени в 3 модула. Първите два модула включват въпроси с отворен и..

публикувано на 21.05.18 в 06:52