Външното оценяване по БЕЛ в седми клас започна

седмокласници
БГНЕС
Националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците започва. Тестът ще решават близо 6 000 ученици от петте области на Североизточна България, 1 454 от Шуменска област. Изпитът и на седмокласниците е в два модула, като първият е от националното външно оценяване на учениците, включва тестови задачи и е задължителен за всички. Вторият модул е пожелателен. Той представлява трансформиращ преразказ и проверява ученията на учениците да променят гледната точка и да преразказват непознат текст, но учителите препоръчват на всички ученици да работят и върху този модул, който ще им донесе повече точки. Това от своя страна ще им помогне при кандидатстването след 7 клас.


ВИЖТЕ ОЩЕ
снеговалеж

Седмична прогноза за времето

През новата седмица ще бъде студено, но като цяло температурите на въздуха само в периода четвъртък-събота   ще бъдат малко по-ниски от нормалните за месеца.  През повечето дни времето ще е облачно с валежи от сняг, а по крайбрежието и от дъжд, като при преминаването на валежа от една фаза в друга ще има условия за заледявания. Още във..

публикувано на 17.12.17 в 14:21

Агрометеорологична прогноза

На открито все още се наблюдава частична вегетация при ечемика и пшеницата, предимно в районите по Черноморската ивица. Температурите остават високи за сезона, минималните 3-8 градуса максималните - около 15. От новата седмица се очаква захлаждане, като температурите в сутрешните часове ще паднат до 0 градуса. Съдържанието на вода в..

публикувано на 17.12.17 в 10:18

Облачно и дъждовно ще бъде днес

С температурите между 4 и 6 градуса започна последният ден от седмицата. Ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа умерен, до засилен северозападен вятър. Температурите ще се понижават и привечер ще са между 1 и 6 градуса, очакваната максимална температура за Шумен е около 7 градуса. Времето ще е облачно и в понеделник и вторник...

публикувано на 17.12.17 в 08:09

Очаква се промяна във времето!

През нощта срещу неделя облачността от югозапад ще се увеличи до значителна, очакват се повсеместни валежи от дъжд, които ще продължат и в неделя до обяд, на места валежите ще са краткотрайни по характер. Следобед валежите ще отслабнат, на места временно ще спрат. През нощта силният южен вятър ще отслабне до умерен. В неделя сутринта все още ще е топло с..

публикувано на 16.12.17 в 17:39

120 кучета от приюта в Шумен са осиновени

Близо 120 бездомни кучета от приюта за животни в Шумен са намерили своя дом през изминалата година, заяви за Радио Шумен управителя Дария Георгиева. Тя поясни, че само 5 - 6 от четириногите са осиновени в България, а всички останали в Германия. В момента в приюта има 387 кучета.                            

публикувано на 16.12.17 в 10:33

Хор "Бодра песен" гостува на хасковска сцена

Шуменският детски хор ,,Бодра песен” ще се представи на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен, който се провежда събота и неделя в Хасково. ,,Децата от двата ни състава - подготвителен и концертен, са общо 68. Ще изпълним по статут две от специално написаните за фестивала нови коледни песни от български автори, а в програмата си сме..

публикувано на 16.12.17 в 10:24

Без ток на 16 декември

Русе В периода 13.11.2017 - 29.12.2017 от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Борисово, гр. Сливо поле, с. Бръшлен, с. Юделник, с. Бабово, с. Кошарна, с. Стамболово, с. Голямо Враново, с. Малко Враново, с. Ряхово...

публикувано на 16.12.17 в 07:51