Шуменският университет празнува

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ днес чества своя патронен празник. Ректорът проф. Георги Колев ще удостои със знанието "Почетен професор на Шуменския университет" историка доц. д-р Стоян Танев за съществения му принос за издигане, утвърждаване и популяризиране името на университета. Ще бъдат връчени Наградите на ректора за 2016 г.  Ще бъде открито и 40-то издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Миглена Стефанова разговаря с професор Колев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонтът на училище "Трайко Симеонов"

Днес беше даден старт на мащабен проект за подобряване образователната инфраструктура в община Шумен. По Оперативната програма „Региони в растеж“ в обновяване на четири училища в Шумен - СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“ ще се вложат 13 041 080 лв. Първата копка кметът Любомир Христов направи днес в СУ..

публикувано на 23.05.18 в 15:55

Евродепутат за неволите на тираджиите

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков тръгна с ТИР из Европа. За да докаже, че мерките от мобилния пакет на френския президент Еманюел Макрон са неприложими. Радио Шумен припомня, че преди дни по време на Срещата на върха в София, европейските лидери бяха посрещнати от недоволните превозвачи с мащабни протести с тежкотоварни камиони и автобуси. Тогава..

публикувано на 23.05.18 в 14:31

За ползата от арт терапията

Георги Георгиев е първият студент с аутизъм в катедра „Визуални изкуства” на Шуменския университет. Негова творба е част от годишната изложба в галерия „Университетска” в Педагогическия факултет. Георги разказва за обучението си, а от преподавателите си отличава художника Румен Богданов. За арт терапията и каква е ползата от нея за развитието на деца със..

публикувано на 23.05.18 в 10:05

Полицаите от IV клас

Доброволците от IV „Б“ клас в СУ “Панайот Волов“ – Шумен влязоха в ролята на криминалисти, спасители, катаджии и преследваха "заподозрени"  с помощта на полицейски кучета. Това се случи по време на последния им час на открито в Детското полицейско управление. Подробности чуйте в репортажа на Стоян Стоянов.

публикувано на 22.05.18 в 15:16

Безценни филми и 25 000 метра репортажи

Дигитализирани архивни филми и репортажи, заснети преди повече от половин век ще бъдат прожектирани в читалище „Д.Войников“ на 22 май. Събитието на Киноклуб „Мадарски конник“ цели да се популяризират и съхранят за поколенията кадри от най-новата история на Шумен и региона. Прехвърлянето от класически на модерен носител на филмите и репортажите..

публикувано на 22.05.18 в 11:07

А сега накъде?

Бягство от рая или търсене на изгубения рай - това бе темата за разговор с абитуриенти в „Клуб Петък“ на Радио Шумен. Цветалия Данчева и Елин Трайчев споделиха защо избират образование у нас и защо в чужбина, коментираха проблемите у нас, които демотивират младите хора, разказаха и за европейския опит. Ниско заплащане при ключови професиии, при..

публикувано на 19.05.18 в 18:26

Градушка помля лозя във Велики Преслав

Силна градушка падна снощи във Велики Преслав. Нанесени са поражения на лозя, овошки и зеленчукови градини. Има начупени покриви и увредени автомобили. Градушката е започнала малко след 21 ч., като в началото са паднали най-едрите ледени късове. Валежът е продължил около 15- 20 минути. Още от Миглена Стоянова, която беше във Велики Преслав...

публикувано на 18.05.18 в 14:41