Студентският конкурс "Боян Пенев" започва

Снимка: Радио Шумен
65 студенти от 15 университета участват в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Негов организатор и домакин е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. Четиридесетото му издание ще бъде открито днес в 13:30 часа, пред Ректората. Творците ще се състезават в три категории - поезия, белетристика и критика. Най-много регистрации има в раздел поезия - 47. Програмата предвижда четенията на участниците да започнат в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката „Възможности” на Валентин Славеев, който завоюва голямата награда от конкурса през 2016 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”. В 20 часа ще бъде премиерата на книгата на Петър Чухов „АДdicted”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Юрий Дачев гостува на Регионалната библиотека в Шумен

Доцент Юрий Дачев е гост на Регионалната библиотека в Шумен днес. Той е драматург, сценарист, режисьор, театрален критик, журналист, преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов", репертоарен директор и драматургичен консултант в Малък градски театър "Зад канала"; водещ на предаването „Рецепти за култура” по БНТ 2...

публикувано на 23.03.18 в 17:19

Поход до пещерата Орлова чука организират русенци

Поход  до хижа „Орлова чука“ и пещера Орлова чука организират туристически и екологични сдружения от Русе. В момента тече записване на участниците. Събитието ще се състои на първи април, неделя. В програмата му са включени туристически преходи, акция за почистване района на хижата от битови отпадъци, конкурс по природопластика, състезания по..

публикувано на 23.03.18 в 15:29

Изложба на Жулиен дьо Казабианка

Експозиция на френския фотограф Жулиен дьо Казабианка е представена в Русенския университет до 12 април. Проектът на автора започва с една обикновена снимка на персонаж от картина в музей, направена със смартфон, която после отпечатва и в човешки ръст и накрая представя на улицата под формата на колаж. Изложбата е наречена Outings и е подредена във..

публикувано на 23.03.18 в 11:27

Валентин Ченков представя "Генерална репетиция"

Валентин Ченков е постановчик на най-новото заглавие в афиша на шуменския театър - „Генерална репетиция” по пиесата  „Око под наем” от Питър Шафър. Премиерата на спектакъла ще се състои на камерната сцена на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" от 19 часа на 27 март, когато отбелязваме Международния ден на театъра. В спектакъла участват самият..

публикувано на 22.03.18 в 17:05

Програмата за Международния ден на театъра в Шумен

Димитър Димитров, директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев”, представи днес програмата, с която ще бъде отбелязан Международният ден на театъра 27 март. В рамките на празничната седмица утре ще се играе спектакълът „Нирвана”, на 26 март зрителите могат да видят „Живот в три версии”. За това заглавие театърът им предлага билет за двама на..

публикувано на 22.03.18 в 16:59

Вдигат паметник на Бедиг Бедросян край Дунава

Проектът за паметник на българския художник с арменски корени Бедиг Бедросян представиха днес в Силистра. Монументът е дело на скулптора Георги Чапкънов. Идеята е паметникът да бъде поставен пред Художествената галерия в града, тъй като Бедиг Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Инициативата за монумента е на..

публикувано на 22.03.18 в 15:00
Доходно здание - Русе

70 години от създаването на Държавния симфоничен оркестър в Русе

Концерт на Русенската филхармония, Мъжкия хор при Държавна опера в Русе, под диригентството на маестро Георги Димитров, ще отбележи 70-годишнината на оркестъра в крайдунавския град. Солисти ще бъдат пианистът Оливие Казал от Франция и българската оперна певица Андреана Николова. Концертът ще се състои на 23.03.2018 г. в Голямата зала на Доходното..

публикувано на 22.03.18 в 13:50