Студентският конкурс "Боян Пенев" започва

Снимка: Радио Шумен
65 студенти от 15 университета участват в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Негов организатор и домакин е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. Четиридесетото му издание ще бъде открито днес в 13:30 часа, пред Ректората. Творците ще се състезават в три категории - поезия, белетристика и критика. Най-много регистрации има в раздел поезия - 47. Програмата предвижда четенията на участниците да започнат в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката „Възможности” на Валентин Славеев, който завоюва голямата награда от конкурса през 2016 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”. В 20 часа ще бъде премиерата на книгата на Петър Чухов „АДdicted”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменският квартал "Макак" ще празнува

В шуменския квартал „Макак“ ще отбележат традиционния си празник в събота, на 19 август. „На площада пред читалище „Просвета“ от 20:00 часа ще бъде изнесена богата фолклорна програма. Участие ще вземат деца-самодейци, танцовата група „Марги денс“ и кукерската група „Арапи“ от квартала", каза за Радио Шумен Александра Андонова, секретар на читалището...

публикувано на 17.08.17 в 11:05

Концерт на Жана и Добри в Шумен

Ще ви предложим да украсите лятната си вечер с музика. Днес от 18 часа   в къща-музей „Панчо Владигеров" в Шумен двама млади музиканти ще ви убедят, че музиката ще спаси света.  Жана Демирова е от Шумен и съвсем скоро е завършила пиано в Националната музикална академия ,,Проф.Панчо Владигеров”. Нейният колега Добромир Кисьов е от Пловдив и му предстои..

публикувано на 16.08.17 в 17:04

Професор Вера Бонева и Руско Русев с книга за регионалните музеи

"Регионалните музеи в културната инфраструктура на България" е озаглавена книгата, написана от професор Вера Бонева, в съавторство с Руско Русев. В изданието се проследява историята на института регионален музей, юридическата рамка, в която той функционира, мрежата от исторически и археологически обекти или резервати, изградена в страната, фондовете,..

публикувано на 16.08.17 в 11:18

Анонс за VIII Национален пленер по живопис "Шуменско плато"

Национален пленер по живопис "Шуменско плато" ще се проведе през октомври в Шумен, анонсира Александър Величков, председател на Дружеството на шуменските художници. Артистичното събитие ще продължи от 2.10 до 08.10, с участието на десет автори на различна възраст, които предстои да бъдат подбрани. След края на пленера е предвидена изложба в Арт салона на..

публикувано на 15.08.17 в 10:46

Лятна библиотека на открито, с акцент върху Европейския съюз

Информационният център "Европа директно Русе", съвместно с Регионалната библиотека "Любен Каравелов" предоставят днес данни и материали за Европейския съюз, в рамките на инициативата Лятна библиотека на открито. От 10 до 12 часа на площад „Александър Батенберг” в Русе посетителите на щандовете на читалнята на открито могат да се запознаят с..

публикувано на 15.08.17 в 06:00

Детска работилница за изкуство в Регионалната библиотека в Шумен

Детска работилница за изкуство се състоя днес в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен за eдинадесета поредна година. За първи път бе организирано Ателие „Общество на добрите хора”, в което малчуганите разпознаваха паричните средства, изработваха картички и хартиени самолети.  Десетки деца участваха в ателието, а стотици - в..

публикувано на 14.08.17 в 13:21

Боровското съкровище в Норвегия

Боровското съкровище ще бъде представено в Норвегия, в международната изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе. Откриването ще бъде на 1 септември от 18,30 часа в музея в град Берген. Норвежкият министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и българският министър на..

публикувано на 11.08.17 в 17:48