Нормално премина външното оценяване на седмокласниците в региона

Снимка: БГНЕС

Нормално протече изпитът от външното оценяване по български език и литература на седмокласниците. Общо 5 745 ученици от областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе правиха теста, а 390 седмокласници от Североизтока са пропуснали изпита. Външното оценяване е в два модула. Първият е тест и е задължителен, а вторият е пожелателен-подрастващите пишат рансформиращ преразказ. От утре областните комисии започват проверка на изпитните работи. Тестовете с ключ за отговорите се очаква да бъдат публикувани след 15.30 часа на интернет страницата на Министерството на образованието.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Заключвайте си колите!

Видеорегистратор и сумата от 330 лева са откраднати от лек автомобил „Опел Зафира“, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Колата, собственост на 56-годишен мъж от Разград, била паркирана на улица в село Пороище и оставена с незаключена врата. По случая е започната проверка. 

публикувано на 24.06.18 в 11:44

Розови хапчета в джобовете

Двама мъже са задържани за притежание и употреба на дрога, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Разград. Около 16.50 вчера в Исперих е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Шаран“. 28-годишният водач от село Китанчево, управлявал МПС след употреба на наркотици. Тестът с „Drug check 3000“ реагирал положително на амфетамин. При..

публикувано на 24.06.18 в 11:40

Възстановяват църквата в Славяново

Храмът „Св. Иван Рилски“ в поповското село Славяново се обновява с над 600 хил. лева по проект, иницииран от Русенската митрополия. След земетресението в Стражица от 1986 година църквата е започнала да се руши и в последните години е станала неизползваема. Мащабният ремонт на паметника с национално значение започна преди близо три месеца, заяви..

публикувано на 24.06.18 в 10:54
жито пшеница ниви жътва

Таван на директните плащания на фермерите

Да има таван от 60 000 евро за директните плащания, които фермерите получават като субсидии всяка година, предвиждат част от промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 година. При прилагането на новата система ЕС ще спестява 300 млн. евро годишно, като 60 на сто от тези средства ще се формират от България и Румъния,..

публикувано на 22.06.18 в 16:08

Ловците в битка с африканската чума

Ловците да участват по-активно в отстрела на диви свине, за да се предотврати разпространението на африканска чума по животните, призовават от Североизточното държавно предприятие. Заразата вече е установена в района на румънския град Тулча. Смъртността при африканската чума надхвърля 90 на сто. Сред най-важните мерки да се спре заразата е драстично..

публикувано на 22.06.18 в 14:48

Маслинова клонка за областни управители

Областните управители на Русенска и Разградска област ще участват в среща за лошото състояние на републиканските пътища от община Кубрат. Инициативата за разговорите е на Сдружението с нестопанска цел „Потомците на Дуло“, съобщи за Радио Шумен управителят на новоучредената организация в лудoгорския град Недялка Кирилова. Срещата с Гюнай Хюсмен и..

публикувано на 22.06.18 в 14:38

Два пожара потушиха огнеборците

Около 10 квадратни метра покривна конструкция и 3 кубически метра дървен материал са унищожени при пожар в помещение в Макак, използвано за работилница. Сигналът е получен снощи около 21 ч. Огнеборците използвали 2000 литра вода за гасенето на пламъците. Най-вероятната причина е небрежност при боравене с открит огън от страна на 70-годишния..

публикувано на 22.06.18 в 12:26