Нормално премина външното оценяване на седмокласниците в региона

Снимка: БГНЕС

Нормално протече изпитът от външното оценяване по български език и литература на седмокласниците. Общо 5 745 ученици от областите Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе правиха теста, а 390 седмокласници от Североизтока са пропуснали изпита. Външното оценяване е в два модула. Първият е тест и е задължителен, а вторият е пожелателен-подрастващите пишат рансформиращ преразказ. От утре областните комисии започват проверка на изпитните работи. Тестовете с ключ за отговорите се очаква да бъдат публикувани след 15.30 часа на интернет страницата на Министерството на образованието.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменският университет - домакин на международен форум

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ е домакин на Международен научен симпозиум на тема „Екология на езика и съвременна комуникация“. Тридневната конференция започва днес в Санитарно оздравителния комплекс „Камчия“. Форумът ще събере повече от 100 участници – водещи изследователи и преподаватели-русисти от България, Русия, Украйна,..

публикувано на 26.04.18 в 07:27

Земеделци от Попово заплашват с протест

Заради липса на напояване производители на малини и ягоди от Попово са на път да изгубят голяма част от реколтата си. Това заяви за Радио Шумен земеделският производител Найден Петров. “Близо 4000 декара има в района с тези култури. Още през февруари ни бе обещано, че до средата на април стопаните ще могат да поливат, но вода няма. От Напоителни..

публикувано на 26.04.18 в 07:10

Слънчев и горещ 26 април

Температурите тази сутрин в Североизточна България са в интервала 10 градуса (в Добрич и Търговище) до 15 градуса (по крайбрежието на р.Дунав). В Разград термометрите отчитат 14 градуса, в Шумен – 11. Атмосферното налягане в Шумен е близко до нормалното – 988 хектопаскала и ще остане без съществена промяна през деня, а относителната влажност на..

публикувано на 26.04.18 в 06:54

Пропаднали площи с есенници

Започна подаването на заявления за пропаднали площи с есенници през 2017 година, каза директорът на Държавен фонд “Земеделие” в Разград Айдън Велиев. 37 са стопаните от областта, които имат протоколи за щети на 100 % . Общо 12 563 декара са пропадналите площи с ечемик, слънчоглед, соя, сорго и ръж, като най-много са те в селата Манастирци, Бели лом и..

публикувано на 26.04.18 в 06:27

Спиране на тока на 26 април

Заради оперативни превключвания и ремонт на електросъоръженията от електроразпределителното дружество и днес планират спиране на тока в Североизточна България. В Разград ще бъде прекъснато електрозахранването от 9 до 12 часа на бул. „Априлско въстание“ – четните номера от 44 до 58. След обяд от 14 до 17 часа ще бъде спрян токът и в друга част на..

публикувано на 26.04.18 в 06:18

Професионално образование и бизнес

Силистра и Разград са сред областите, в които има най-добро съответствие между професионалното образование и реалностите в местната икономика. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. В Силистра индексът е 67,4 %, а в Разград – 66,3 на сто. Причина за добрите показатели е съответствието на професионалното образование и относително..

публикувано на 25.04.18 в 14:25

Изграждат още домове за възрастни

Над  41 млн. лв. ще инвестира Министерството на регионалното развитие и благоустройството в изграждането на  74 центъра за грижа за възрастни с увреждания. Те ще се намират в 29 общини в страната, сред които Велики Преслав, Нови пазар, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Региони в растеж“, обяви..

публикувано на 25.04.18 в 13:40