Наградиха участниците в конкурса "Индустрията в моя регион"

Връчиха наградите на отличените ученици в конкурса "Индустрията в моя регион". Той се провежда за втори път в България. В него се включиха 76 деца от шуменските училища. Участниците в конкурса бяха разпределени в три възрастови групи - от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, които писаха есе по темата, а малчуганите от първи до четвърти клас се включиха със свои рисунки. При най-малките първа награда за рисунка получи Георги Владимиров Пощаров на 7 г. от Началното училище „Илия Р. Блъсков“. При учениците от 5-8 клас – първа награда взе осмокласничката Есил Нади от ОУ „Петър Берон“, а при най-големите победител в конкурса е деветокласничката Александра Петкова от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. Д-р Асен Златаров“. Журито присъди по три поощрителни награди във всяка възрастова група. Почетни грамоти бяха връчени и на директорите на училищата, чиито възпитаници се включиха в конкурса. Конкурсът е организиран от Химикотехнологичният и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се проведе под патронажа на кмета на общината Любомир Христов. Спонсор на проявата стана „Алкомет“ АД.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща в Русе с първия българин, изминал Тихоокеанския хребетен път

В читалнята на Регинална библиотека "Любен Каравелов" в Русе на 22.11.2017 г. от 19 часа ще се гостува Петър Ванев - българинът, който захвърли вратовръзката и прекоси Тихоокеанския хребетен път. Той ще представи снимки от изминаването на Тихоокеанския хребетен път, за 5 месеца и 1 ден. Маршрутът е с дължина 4240 км. Преминава през пустинята Мохаве,..

публикувано на 21.11.17 в 15:40

Изложба на Йоана Стоянова, Роман Попов и Борис Иванов в галерия "Университетска"

Художествена изложба на трима млади автори бе открита днес в галерия „Университетска” в корпус 2 на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Професор Валери Чакалов представи живописната експозиция и включените в нея автори, студенти - Йоана Стоянова, Роман Попов и Борис Иванов от катедра "Визуални изкуства". Изложбата идва след..

публикувано на 21.11.17 в 15:24

Изложба за българското семейство в къщата музей "Панайот Волов"

Изложба „Българското християнско семейство” ще бъде открита днес в 10 часа в къщата музей „Панайот Волов” в Шумен. Тя показва бита и ценностите на възрожденското семейство. Провокира и паметта за рода на Панайот Волов. Още можете да чуете от Милена Андреева, уредник в къщата музей "Панайот Волов".

публикувано на 21.11.17 в 09:06

Премиера на "Историите на мистър Хепи" в Шумен

"Историите на мистър Хепи" е най-ново детско заглавие в репертоара на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" в Шумен. Постановката е по известните "Небивалици" на английския писател и актьор Доналд Бисет. Решена е в близост до естетиките на дадаизма и сюрреализма, пресъздавайки провокиращи въображението ситуации без видима логическа връзка между тях...

публикувано на 20.11.17 в 15:04

Парламентарната библиотека гостува в Русе

Парламентарната библиотека на Република България представя своя изложба в Русе днес. Експозицията ще остане до сряда и ще бъде открита в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. „Същата изложба е гостувала преди три години в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Сега отново го правим заради големия интерес към нея. Тъй като представяхме..

публикувано на 20.11.17 в 13:08

Правоговорът - толкова важен, колкото и правописът

И ако досега сте си мислили, че да се пише вярно на български език изисква много учене и старание, то…прави сте. Но не по-малко учене и старание се изисква и да се говори правилно. Защото труд наполовина ще е, ако усвоим безгрешно правописните норми, без да сме наясно как правилно да изговаряме думите. Правилното говорене е поредната тема от..

публикувано на 17.11.17 в 12:59

Анри Кулев гостува в Шумен

Художник-аниматорът Анри Кулев гостува днес в Шумен. Срещата му с публиката е от 17:30 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и е част от инициативата на културния институт да представя шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. Според проф. Кулев очакванията от дискусията му с шуменци са свързани с неговите..

публикувано на 17.11.17 в 09:56