Наградиха участниците в конкурса "Индустрията в моя регион"

Връчиха наградите на отличените ученици в конкурса "Индустрията в моя регион". Той се провежда за втори път в България. В него се включиха 76 деца от шуменските училища. Участниците в конкурса бяха разпределени в три възрастови групи - от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, които писаха есе по темата, а малчуганите от първи до четвърти клас се включиха със свои рисунки. При най-малките първа награда за рисунка получи Георги Владимиров Пощаров на 7 г. от Началното училище „Илия Р. Блъсков“. При учениците от 5-8 клас – първа награда взе осмокласничката Есил Нади от ОУ „Петър Берон“, а при най-големите победител в конкурса е деветокласничката Александра Петкова от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. Д-р Асен Златаров“. Журито присъди по три поощрителни награди във всяка възрастова група. Почетни грамоти бяха връчени и на директорите на училищата, чиито възпитаници се включиха в конкурса. Конкурсът е организиран от Химикотехнологичният и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се проведе под патронажа на кмета на общината Любомир Христов. Спонсор на проявата стана „Алкомет“ АД.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съкровище от Лувъра блести във Велики Преслав

В продължение на месец и половина от 21 юни музеят във Велики Преслав ще показва експонати от френския Лувър. В трезора на преславския музей са експонирани медальони с изображения на Богородица и Архангел, сребърни гривни и кръст с 9-редов надпис на кирилица. Кръстът е бил намерен край Кюстендил и по някакъв начин се е озовал в колекцията на..

публикувано на 21.06.18 в 12:28

Шуменската филхармония с оперна гала

Шуменската филхармония ще представи вечерта на 21 юни оперна гала с участието на гост-диригент и солисти. В концерта ще се включат сопраното Станислава Момекова и тенорът Ивайло Михайлов. Музикалното събитие е под диригентството на маестро Иван Чобанов, чиято последна изява със симфоничния оркестър в Шумен беше в края на 2016 година. "Виждам нови..

публикувано на 21.06.18 в 10:11

Изложба „Папството и българите (IX – XXI век)“

Изложба „Папството и българите (IX – XXI век)“ е подредена в Доходното здание в Русе. Тя е изготвена във връзка с 370-годишнината от основаването на  Католическата Никополска епархия (1648-2018), 330-годишнината от Чипровското въстание (1688-2018) и 140-годишнината от Освобождението на България (1878-2018). Изложбата се провежда в сътрудничество с..

публикувано на 21.06.18 в 09:59

„Античният Абритус“ в Разград

Фестивалът „Античният Абритус“ ще се проведе днес и утре в Разград. Тазгодишното издание е посветено на Европейската година на културното наследство и на българското председателство на Съвета на Европа. От 9 ч. на 21 юни ще се проведе състезанието „Забавен пентатлон“ с участието на ученици и на спортни клубове от града. В 18 ч. пред паметника..

публикувано на 21.06.18 в 09:08
Читалище

Две читалища с престижни награди

Две читалища от Шуменска област получиха грамоти за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Отличията бяха връчени на Народното читалище „Пробуда – 1906 г.” в Никола Козлево и Народното читалище „Пробуда – 1958 г.” в Шумен. Признанието на Министерството на културата е заради   включването им в системата на..

публикувано на 21.06.18 в 08:36

Силистренският театър радва жителите на Главиница

Във вторник силистрентският театър имаше гастрол в село Зафирово, на 21.06 предстои гостуване в град Главиница. Така жителите на малките градове и села имат достъп до съвременен професионален театър. Как местната власт и културната институция си партнират, за да удовлетворят културните нужди на жителите и от полза ли са гастролите за финансовото..

публикувано на 20.06.18 в 15:47

Йога демонстрации в събота

По случай Международния ден на йога, който е на 21.06, в Младежкия дом в Шумен в събота, 23.06.2018 г., за първи път в града ще бъдат организирани демонстрации на различни типове занимания с йога. От 16 часа в танцувалната зала ще има лекции, занимания с детска йога, хата йога, ащанга йога, Ин йога, кундалини йога и медитация. Лектори ще бъдат Тихомира..

публикувано на 20.06.18 в 15:14