Новият археологически сезон започва в старата столица

Три екипа от специалисти ще работят през лятото върху старините на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав. Какви са очакванията за сезона, какво представляват новите интерактивни терминали, които ще бъдат поставени в залите на музея и ще бъде ли надхвърлен миналогодишният рекорд с посетители - тези въпроси Миглена Стефанова зададе на директора на Археологическия музей в старата ни столица Пламен Славов. Той ще припомни и за уникалната находка, открита през есента на миналата година от екипа на доц. Стойчо Бонев - златната сърцевидна апликация, направена с техниката клетъчен емайл, същата технология, с която е изработено и Златното преславско съкровище.ВИЖТЕ ОЩЕ

Преглеждат лъвовете в разградския зоокът

Голяма част от зоопарковете в страната не отговарят на нормативните изисквания. Това каза Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” в Разград, където днес международен екип на организацията започна преглед на петте възрастни лъва в местния зоокът по договор за сътрудничество с общината.

публикувано на 23.11.17 в 16:35

Архитект с проект за облагородяване на градска среда

Николай Николаев е ландшафтен архитект от Шумен, който две десетилетия работи в Италия, след като завършва висшето си образование там. Един от обектите, за които отговаря фирмата му, е поддържането на градината на Българското посолство в Рим. При всяко прибиране в родния си град Николаев наблюдава запустялото пространство зад Трето Основно училище, в..

публикувано на 23.11.17 в 13:33

Ефектът на ритъм терапията

Пионерът на ритъм терапията у нас Мартин Иванов гостува в Дневния център за деца с умствени увреждания в село Васил Друмево. Въпросната терапия има лекуващ ефект върху болните от Алцхаймер, деца с аутизъм, емоционално неуравновесените тийнейджъри, зависими от наркотици и алкохола хора, пациенти с травма, затворници и бездомни. "Свиренето на барабан..

публикувано на 22.11.17 в 16:05

Платформата "Уча.се" е номинирана за световна награда

Образователната платформа "Уча.се" е номинирана от Министерството на образованието и науката и Националната комисия на ЮНЕСКО в България за Световната награда на ЮНЕСКО на името на крал Хамад Бин Иса Ал-Халифа за ефективно използване на информационните и комуникационни технологии в сферата на образованието. Наградата е учредена през 2005 година. с цел..

публикувано на 22.11.17 в 15:31

Участниците в турнира по информатика в Шумен пристигнаха

Днес Шумен посреща участниците в Деветия международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. Всички те ще се впуснат в състезанието в петък и събота. Турнирът не е само решаване на сложни задачи, а и забавления, и създаване на приятелства. За да ги има хубавите емоции, е ангажиран цял един екип от младежи, които ще се грижат състезателите да се..

публикувано на 22.11.17 в 12:48

Спасителите от Хитрино - година след трагедията

Спасителите при влаковата катастрофа в Хитрино - година след инцидента. След влаковата катастрофа първи в Хитрино се оказва дежурният екип във филиала на Центъра за Спешна медицинска помощ във Венец - фелдшерът Назифе Раим и медицинската сестра Мюлкерям Бейтиева. Трагедията в Хитрино държа дни и нощи будна д-р Йорданка Маринова - заместник-директор на..

публикувано на 21.11.17 в 16:47

Повече платен отпуск за служители непушачи в Смядово

Служителите непушачи в общинската администрация в Смядово ще получат с три дни повече платен годишен отпуск от следващата година. Миглена Стоянова разказва.

публикувано на 21.11.17 в 15:41