На първо място сме по загинали в катастрофи

Снимка: Венелина Попова
България отново е на първо място по брой загинали при катастрофи в Европейския съюз. Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загиналите при пътнотранспортни произшествия на един милион жители. По този критерий през миналата година страната ни заема челна позиция с близо 100 загинали на 1 млн. население. През 2015 година загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014 - 91, осем души, през 2013 и 2012 година - 82 души. По този показател за 2016 година с най-малък брой загинали са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за Европейския съюз са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители. Какви са причините и защо предприетите мерки срещу нарушителите на пътя не дават желаните резултати? Отговорите потърси Георги Софронов в интервю с Владимир Тодоров - председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът срещу добавката за прослужено време

Асоциацията на българските работодатели на пресконференция днес изнесе допълнителни мотиви за искането на бизнеса в България за отмяна на добавката за клас прослужено време. За Радио Шумен развитието на казуса, в който на различни позиции са бизнеса и синдикатите, коментира доцент Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на..

публикувано на 24.07.17 в 11:32

Кампанията "Аз събуждам България"

Група млади, образовани и успешно реализирани българи се обединиха и създадоха Националната образователна кампания "Аз събуждам България". "Тя има за цел да събуди духа на българите, чрез силата на знанията и уменията", каза в интервю за Радио Шумен един от съорганизаторите на инициативата Пламен Попов. Събитието обединява успешни предприемачи, музикални..

публикувано на 24.07.17 в 08:52

Ракията - не само за пиене, но и за разтриване

Българинът има няколко неща, към които е особено чувствителен и не позволява никой да посяга на тях. Ракията е едно от тях. И в това няма нищо осъдително. Защото не става въпрос за пиянство, а за традиции, вкоренени далеч във времето. На трапезата на българина ракията присъства и при весели, и при тъжни поводи. Тя обаче може да е и средство за лечение...

публикувано на 22.07.17 в 12:44

Шуменските дебатьори след осминафинала в международния турнир „Heart of Europе”

Трима шуменци бяха част от международния дебати турнир „Heart of Europе”, който се проведе в Чехия през настоящия месец юли. Отборът на България беше подкрепен от Асоциация дебати и „Best foundation”, с незаменимата подкрепа на фондация "Америка за България”. Шуменските участници в състезанието бяха Красимир Кирилов, Мира Радославова и Рукийе Егели...

публикувано на 21.07.17 в 10:05

Кои са най-честите причини за катастрофи?

Невниманието, липсата на умения и неспазването на правилата от водачите са едни от най-честите причини за тежките инциденти по пътищата на страната. Това каза за Радио Шумен автомобилният състезател Крум Дончев. Според него пътните настилки в България са некачествени, което също е предпоставка за катастрофи.

публикувано на 20.07.17 в 14:53

За закриването на училището в Трапище

Основната тема на това лято е закриването на детски градини и училища, където децата са малко и общините не могат да ги издържат. В Разградска област по тези причини общинските съвети в Лозница и Исперих решиха да закрият школата съответно в Трапище и Тодорово. Със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев обаче и двете училище ще отворят врати..

публикувано на 20.07.17 в 14:46

Дете пострада от паднала мазилка в Шумен

Парче от външна изолация на жилищен блок в Шумен се откъсна и падна върху главата на 14-годишно момче. Инцидентът е станал около 19:30 часа снощи на булевард "Велики Преслав" 12. Репортаж на Георги Софронов.

публикувано на 20.07.17 в 09:38