Делото срещу братята Юзеирови тръгна

Снимка: Радио Шумен
В отсъствието на обвиняемите Шуменският районен съд гледа днес делото срещу братя Юзеирови. Те са обвинени в проповядване на национална и етническа омраза към българската нация и българския етнос и опит за учредяване на партия на етническа основа. Братята, с български имена Росен и Атанас Йорданови са в чужбина. На 2 април 2010 година в хотелски комплекс “Шумен”, братя Юзеирови се опитаха да учредят етническата партия ОТОМАН. Свидетели, които са присъствали в хотела разказаха, че всъщност били поканени на концерт на Софи Маринова, имало обещания за раздаване на храна и пари и те не били наясно, че ще се учредява партия. До създаването й не се стигнало, тъй като липсвало достатъчно учредители. Братята провокирали с предложението да се смени името на Търговище с Ески Джумая, а поднасянето на венец пред паметника на героя от Балканската война полк. Коста Каварналиев било съпроводено с мюсюлмански ритуал. Днес по делото бяха разпитани седем от призованите 22-ма свидетели. Приобщени бяха показанията на двама от неявилите се. Делото продължава на 11 октомври, когато разпитите ще продължат. От прокуратурата уточняват, че най-тежкото наказание по повдигнатите обвинения е от 1 до 3 години лишаване от свобода.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменци даряват кръв за пострадал моторист

Петнадесет души са се отзовали да дарят кръв в Центъра по хематология в Шумен за Александър Димитров. Радио Шумен припомня, че момчето претърпя тежка катастрофа с мотора си в събота. Той е с черепно-мозъчна травма и има спешна нужда от кръвопреливане. В момента в Центъра по хематология чакат още десет кръводарители, а други са се обадили, че ще дарят кръв..

публикувано на 24.07.17 в 11:15

Излиза класирането в Шуменския медицински филиал

Първото класиране на кандидат-студентите в Шуменския филиал на Медицинския университет във Варна трябва да бъде обявено днес. Резултатите на явилите се на приемен изпит по биология са публикувани на сайта на университета. Радио Шумен припомня, че кандидатите да се обучават в специалностите „Акушерка“ и „Медицинска сестра“ в Шумен са 44.

публикувано на 24.07.17 в 10:14

Кметският екип на Шумен с приемен ден

Кметът на Шумен Любомир Христов ще приема граждани от 14:00 часа. По същото време в кабинетите си с граждани ще се срещат и заместник-кметовете Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят на общината Диян Димитров. Желаещите могат да се запишат за приемния ден на място в стая 301. От 14 часа в стая 315 в..

публикувано на 24.07.17 в 09:16

Свободни места за осмокласниците в Шумен

В 26 училища на Шуменска област все още има свободни места след третото класиране на седмокласниците. Към края на миналата работна седмица, в училищата от региона са се записали общо 1 304 седмокласници. Освен осемте нулирани паралелки след втория етап на класирането, на третия етап няма закрити паралелки, информират от Регионалното управление на..

публикувано на 24.07.17 в 09:05

Слънце и дъжд ще се редуват през следващата седмица

В началото на новата седмица ще е предимно слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър от югоизток, във вторник в Дунавската равнина ще се ориентира от запад.  Максималните температури ще са между 33 и 36 градуса. В по-късните следобедни и вечерни часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места са възможни..

публикувано на 23.07.17 в 16:21

Търсят директори за четири детски градини в община Никола Козлево

Конкурс за директори на четири детски градини обявиха от Община Никола Козлево. Търсят се ръководители на заведенията в Каравелово, Ружица, Вълнари и Църквица. Кандидатите трябва да имат завършено висше образование и да са с минимум 5 години учителски стаж. Документи ще се приемат до 21 август, всеки работен ден, от 8,30 ч. до 16 ч. в сградата на..

публикувано на 23.07.17 в 16:12

Агропрогнозата за последната седмица на юли

И през следващата седмица времето ще се задържи горещо и сухо. Минималните температури ще са около 20 градуса, а максималните ще надвишават 30. Жътвената кампания е към края си, средните добиви в Североизточна България се движат между 400 и 600 кг от декар. Царевицата е в отлично състояние, с височина до 200-240 см, във фаза потъмняване на свилата...

публикувано на 23.07.17 в 08:20