Фолклорен събор се провежда край дуловското село Върбино

24-ото издание на Регионалния фолклорен събор „Върбино“ се провежда днес в местността „Канагьола“. В него участват 55 групи и състави, като 13 от тях са от община Дулово, а останалите са от областите Шумен, Разград, Силистра, Русе, Добрич и Варна. Заявки са подали и 38 индивидуални изпълнители. Съборът няма конкурсен характер, но участниците ще получат плакет, грамота и парична награда. Организатор на събора е Община Дулово.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Международният ден на училищните библиотеки

По решение на Международната асоциация на училищните библиотекари той се отбелязва от 2008 г. всеки четвърти понеделник на месец октомври. В община Тутракан има четири общински училища, в които функционират училищни библиотеки. Сред най-активните е тази в СУ "Христо Ботев" в крайдунавския град. "Малко са децата, които остават да четат в библиотеките...

публикувано на 23.10.17 в 15:34

Изложба от пощенски картички подреждат в Шумен

Изложбата „България в пощенски картички”, в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” може да бъде разгледана от днес до края на ноември. Повечето от картичките в изложбата са от 60-те години на ХХ век, представена е и кратка история на пощенските картички. Особен интерес представляват експонатите с изгледи от Шумен. Чрез тях може да се проследи..

публикувано на 23.10.17 в 15:17

Областен конкурс „Опознай своя роден край“

Областен конкурс „Опознай своя роден край“ за учениците от III до VII клас се организира от общините в Шуменска област, Регионалното управление на образованието и Регионалния исторически музей. Радио Шумен е медиен партньор. Тази година надпреварата е посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Творбите трябва да представят участието на..

публикувано на 23.10.17 в 13:17

Видео арт фестивал в Шуменския университет стартира във вторник

Студентски видео арт фестивал започва във вторник, 24 октомври. Домакин на проявата е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“. Във форума, във втори корпус на висшето училище, ще участват студенти и преподаватели от Националния университет за изкуства в Букурещ, истанбулския университет за изкуства „Мимар Синан“, Великотърновския..

публикувано на 23.10.17 в 12:23

Олег Ковачев представя документални филми в Шумен

Българският актьор, режисьор, сценарист и оператор Олег Ковачев ще гостува днес в Шумен. Срещата с него е от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Програмата включва представяне на два документални филма под негова режисура. "Киното срещу властта" е нов документален филм на режисьора, който разказва за забранените филми на социализма и..

публикувано на 23.10.17 в 09:18

Как да не сме на "Вие" с учтивата форма в българския език

Да си грамотен, казват, е модерно. И ако това е провокация към учениците, а и не само към тях, да научат езиковите правила, то ние ще добавим - да говориш възпитано и с уважение, е признак на култура. Напоследък учтивата форма на общуване, като че ли започва да изчезва от езика, напълно непознати хора ни говорят на „ти“, на „ти“ се..

публикувано на 20.10.17 в 20:14

Вера Бонева не оглави Националния исторически музей

Професор Вера Бонева, бивш преподавател в Шуменския университет, не е избрана за директор на Националния исторически музей на конкурса, проведен от министерството на културата. От Министерството на културата информират, че единственият кандидат, допуснат до събеседване, не е събрал нужния брой точки. Радио Шумен припомня, че другият кандидат за позицията..

публикувано на 20.10.17 в 15:35