Боровското съкровище в Норвегия

Боровското съкровище ще бъде представено в Норвегия, в международната изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе. Откриването ще бъде на 1 септември от 18,30 часа в музея в град Берген. Норвежкият министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и българският министър на културата Боил Банов ще бъдат официалните гости на откриването на изложбата. Съкровищата визуализират легендите за Орфей, Дионис и Аполон, които описват част от митичния свят на траките. Изложбата е създадена от Министерството на културата, Националния исторически музей, музеят в Берген, както и тринадесет български музеи, сред които и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата е финансирана по Норвежката програма (финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство).
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да не сме на "Вие" с учтивата форма в българския език

Да си грамотен, казват, е модерно. И ако това е провокация към учениците, а и не само към тях, да научат езиковите правила, то ние ще добавим - да говориш възпитано и с уважение, е признак на култура. Напоследък учтивата форма на общуване, като че ли започва да изчезва от езика, напълно непознати хора ни говорят на „ти“, на „ти“ се..

публикувано на 20.10.17 в 20:14

Вера Бонева не оглави Националния исторически музей

Професор Вера Бонева, бивш преподавател в Шуменския университет, не е избрана за директор на Националния исторически музей на конкурса, проведен от министерството на културата. От Министерството на културата информират, че единственият кандидат, допуснат до събеседване, не е събрал нужния брой точки. Радио Шумен припомня, че другият кандидат за позицията..

публикувано на 20.10.17 в 15:35

Олег Ковачев представя 2 документални филма в Шумен

На 23.10, понеделник, в Шумен ще гостува авторът на документални филми, актьор, оператор и режисьор Олег Ковачев. Той ще запознае публиката с две свои нови филмови ленти – „Киното срещу властта” и „Незавършен разговор с Калата”. Срещата с Олег Ковачев е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, от 17:30 часа при вход свободен. Още за поетиката и..

публикувано на 20.10.17 в 12:24

Дните на българо-унгарското приятелство продължават

Продължава програмата в Шумен, посветена на деня на българо-унгарското приятелство. От 9 до 12 часа днес ще бъдат изнесени открити уроци в ПМГ „Нанчо Попович”, ГПЧЕ „Никола Вапцаров”, II ОУ „Петър Берон”. От 14 до 17 часа е организирана екскурзия за гостите от Унгария до Мадара. От 18 до 20 часа на площада пред театъра в Шумен ще се състои урок по танци с..

публикувано на 20.10.17 в 09:32

Шумен отбелязва Деня на българо-унгарското приятелство

Шумен отбелязва днес с редица прояви Деня на българо-унгарското приятелство. Стартът на програмата бе даден в Младежкия дом, където концерт изнесоха местни фолклорни състави и гостуващият от Унгария ансамбъл „Хайду”, носител на Европейската награда за фолклор. На сцената излязоха 4 двойки танцьори и 4-ма музиканти от Унгария. В програмата в Шумен бе..

публикувано на 19.10.17 в 17:03

Благотворителна инициатива в Шумен

Третата постановка на пътуващия театър „ПРОтегни ръка“ - „Шумки от вяра по диви пътеки“ ще бъде представена днес в Шумен. Инициативата е благотворителна, а началото й бе поставено през 2012 година с пиесите „Малкият принц“ и „Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките“. Те бяха изиграни на сцена над 100 пъти в 42 града на страната. Събраните от първите..

публикувано на 19.10.17 в 11:44

„Музика от три континента” в Търговище

Арии, дуети, класически хорови произведения, обработки на корейски и български народни песни и американска музика ще прозвучат тази вечер в Търговище. Концертът е под наслов „Музика от три континента”, съобщи сопраното Теодора Лавдинова - една от изпълнителките и организаторите на културната проява. В концерта ще участват още сопраното Нара Ким от Южна..

публикувано на 19.10.17 в 11:36