Клубове „Традиция” водиха сражения във Велики Преслав

Епизод от боевете на българската армия за доунищожаване на немските окупатори през Втората световна война представиха във Велики Преслав регионални клубове на дружество „Традиция” от Добрич, Шумен и старата столица. Възстановката се състоя в Боровата гора до старините с автентични оръжия, сред които картечница „Тачанка” и истински американски военен джип от войната, притежание на клуба от Добрич. До края на днешния ден посетителите на Стария Преслав ще се забавляват сред военни укрепления и полеви лагери от времето на Римската империя, Средновековието и първата половина на 20 век. Сред атракциите се предлагат стрелби с лък и почерпка от войнишкия казан. В него днес приготвиха на поляната зеле със свинско месо по рецепта от годините на Сръбско-българската война, каза за Радио Шумен Цветелин Радулов от национално дружество „Традиция”. Утре от 11 часа участниците от 7 клуба ще пресъздадат битката при река Ахелой в местността „Яза”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Горските ще помагат при паднали дървета на пътя

Държавните горски предприятия в страната имат готовност да реагират и съдействат на общините за почистване на пътища от паднали дървета при усложнена зимна обстановка. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. На шестте държавни горски предприятия и техните териториални поделения вече са дадени нужните указания,..

публикувано на 19.01.18 в 09:09
Така изглежда

Търсят справедливост за всяко дете

Продължава работата на УНИЦЕФ за осигуряване достъп на децата до правосъдие. „В следващия 5-годишен период това ще бъде приоритет за организацията“, каза за Радио Шумен Кремена Чобанова, експерт в УНИЦЕФ. Освен работа със самите деца и младежи, организацията развива дейност на няколко нива - за промени в законодателството и за обучение на..

публикувано на 18.01.18 в 11:32
зима, пътища, сняг

Движението по пътя Варна – Добрич е ограничено

Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Радио Шумен припомня, че са затворени проходите Шипка и Троян-Кърнаре за всички автомобили заради обилен снеговалеж с вятър и нулева видимост. Заради снега рано..

публикувано на 18.01.18 в 09:44

Сняг до обяд със силен вятър

Температурите тази сутрин бяха от -1 до 2 градуса. Падналото количество дъжд през нощта е между 1 и 4 л/кв.м. На места се образува тънка снежна покривка. В Дунавската равнина духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви между 17 и 20 м/сек. До обяд ще има превалявания от сняг, но около обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще започне..

публикувано на 18.01.18 в 08:13

Без ток на 18 януари

От 09:00 ч. до 16:30 ч., поради неотложни ремонтни дейности ще бъде прекъснато електрозахранването в Глоджево, по улиците "А. Константинов", "А. Стамболийски", "А. Гецов", "А. Иванов", "Генерал Заимов", "Г. Кирков", "Ильо войвода", "Й. Чобанов", "Искър", "Лудогорие", "М. Палаузов", "Н. Вапцаров" и "Царевец". От 08:00 ч. до 17:00 ч. са възможни..

публикувано на 18.01.18 в 06:48

Пътищата в Североизточна България са мокри, има хлъзгави участъци

Пътните настилки в Североизточна България са мокри, на места вали сняг, има хлъзгави участъци. Няма мъгла в Шуменска област, съобщават дежурните от Областното пътно управление. Температурите са от – 1 до 4 градуса. Ришкият проход е отворен, няма затворени пътища и пътни инциденти. Сняг вали в районите на Антоново, Омуртаг и Попово, пътищата са..

публикувано на 18.01.18 в 06:08

Горски съставиха 30 акта на нарушители

30 акта и 9 констативни протокола съставиха през изминалата седмица горските стражари към Североизточното държавно предприятие. Един от актовете е свързан с нарушение при лов, а останалите са по Закона за горите. Задържани са общо 18,7 куб. м дърва за огрев, автомобил, две каруци, моторен трион и друг инструмент за дърводобив. В периода от 8 до 15..

публикувано на 17.01.18 в 16:18