Клубове „Традиция” водиха сражения във Велики Преслав

Епизод от боевете на българската армия за доунищожаване на немските окупатори през Втората световна война представиха във Велики Преслав регионални клубове на дружество „Традиция” от Добрич, Шумен и старата столица. Възстановката се състоя в Боровата гора до старините с автентични оръжия, сред които картечница „Тачанка” и истински американски военен джип от войната, притежание на клуба от Добрич. До края на днешния ден посетителите на Стария Преслав ще се забавляват сред военни укрепления и полеви лагери от времето на Римската империя, Средновековието и първата половина на 20 век. Сред атракциите се предлагат стрелби с лък и почерпка от войнишкия казан. В него днес приготвиха на поляната зеле със свинско месо по рецепта от годините на Сръбско-българската война, каза за Радио Шумен Цветелин Радулов от национално дружество „Традиция”. Утре от 11 часа участниците от 7 клуба ще пресъздадат битката при река Ахелой в местността „Яза”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хванат за нерегламентиран превоз на пътници

23-годишен мъж от котелското село Малко село извършвал нерегламентиран превоз на пътници от България за Германия. Той е засечен при полицейска проверка на пътя София-Варна, до разклона за Камбурово, информират от полицията. Автомобилът, с който били превозвани пътниците, е със сливенска регистрация, собственост на 34-годишен мъж от котелското село..

публикувано на 21.08.17 в 13:48

Започва полицейска акция ТИСПОЛ

Стартира полицейска операция по линия на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. През цялата седмицата ще е засилен контролът по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от МВР. Превишаването на скоростта е най-сериозната причина за тежките пътнотранспортни произшествия и смъртта по пътищата в Европа, отчитат от..

публикувано на 21.08.17 в 10:34

С мазни борби почетоха делото на бореца Коджа Юсуф

Легендарният борец Коджа Юсуф беше почетен с турнир по мазни борби, който традиционно се провеждат в родното му село Черна, община Хитрино. Надпреварата се организира за пети път от спортно-културното сдружение „Коджа Юсуф“ и общинската администрация. За да почетат делото бореца, в село Черна дойдоха Генерал ния консул на Република Турция в Бургас..

публикувано на 20.08.17 в 16:28

Днес остава слънчево, през седмицата - дъжд

Тази сутрин измерените температури на въздуха в Североизточна България са между 13 и 18 градуса, в Шумен - 14 Градуса. Днес отново ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове - горещо.  Вятърът ще е до умерен от североизток. Очакваните максимални температури ще са от 30 до 35 градуса, за Шумен около 32 градуса. Утре с обръщане на вятъра от..

публикувано на 20.08.17 в 07:51

Без ток днес - 20.08

Без ток заради извършване на ремонти ще остане днес от 08:30 ч. до 17:00 ч.село Гороцвет.Временни смущения в захранването са възможни от 08:30 ч. до 09:00 ч. в районите на Пороище, Ушинци, Каменар, Бели лом, Радинград, Веселина, Студенец, Ловско и Крояч . От 09:00 ч. до 16:30 ч. без ток ще е Беловец, а от 09:00 ч. до 16:00 ч. електрозапранването ще..

публикувано на 20.08.17 в 07:42

Агропрогноза за периода 18-24.08.2018 г.

И през следващата седмица времето ще се задържи топло, максималните температури ще достигат до 30 градуса, а минималните - до 20 градуса. Условията за работа на открито ще останат много благоприятни за всички селскостопански дейности. Ще продължат беритбите на плодове и зеленчуци. Пролетниците слънчоглед и царевица са напълно узрели и готови за..

публикувано на 20.08.17 в 07:38

Проверки от инспекторите по храните

9 обекта в страната са затворили инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните. Три от тях са на територията на Шумен, а останалите са във Варна, Добрич и София. Причините са груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на различни групи храни. Близо 3000 са проверките по Черноморието..

публикувано на 18.08.17 в 13:32