Традиционният събор на хърцоите се провежда в Кацелово

Традиционният събор на хърцоите ще се провежда в русенското село Кацелово. Проявата е традиционна и събира през август представители на тази етнографска група от региона на русенско, и разградско. Празникът започна с литургия, отслужена от русенския митрополит Наум, каза за Радио Шумен Иванка Велкова. На сцената на събора се представят групи за автентичен местен фолклор, ще бъдат показани и запазените обичаи и рецепти. Село Кацелово е известно с автентичните си носии, пазени от 200 години. Местните хора са съхранили и хърцойския диалект, предаван от поколения. Те се смятат за най-старата етнографска група в Североизточна България, която и днес пази обичаи като подковаване на сватове, и предпазване от русалии. Фестивалът на хърцоите се провежда под мотото „Да се открием, да се намерим, да се опознаем".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хванат за нерегламентиран превоз на пътници

23-годишен мъж от котелското село Малко село извършвал нерегламентиран превоз на пътници от България за Германия. Той е засечен при полицейска проверка на пътя София-Варна, до разклона за Камбурово, информират от полицията. Автомобилът, с който били превозвани пътниците, е със сливенска регистрация, собственост на 34-годишен мъж от котелското село..

публикувано на 21.08.17 в 13:48

Започва полицейска акция ТИСПОЛ

Стартира полицейска операция по линия на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. През цялата седмицата ще е засилен контролът по спазване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от МВР. Превишаването на скоростта е най-сериозната причина за тежките пътнотранспортни произшествия и смъртта по пътищата в Европа, отчитат от..

публикувано на 21.08.17 в 10:34

С мазни борби почетоха делото на бореца Коджа Юсуф

Легендарният борец Коджа Юсуф беше почетен с турнир по мазни борби, който традиционно се провеждат в родното му село Черна, община Хитрино. Надпреварата се организира за пети път от спортно-културното сдружение „Коджа Юсуф“ и общинската администрация. За да почетат делото бореца, в село Черна дойдоха Генерал ния консул на Република Турция в Бургас..

публикувано на 20.08.17 в 16:28

Днес остава слънчево, през седмицата - дъжд

Тази сутрин измерените температури на въздуха в Североизточна България са между 13 и 18 градуса, в Шумен - 14 Градуса. Днес отново ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове - горещо.  Вятърът ще е до умерен от североизток. Очакваните максимални температури ще са от 30 до 35 градуса, за Шумен около 32 градуса. Утре с обръщане на вятъра от..

публикувано на 20.08.17 в 07:51

Без ток днес - 20.08

Без ток заради извършване на ремонти ще остане днес от 08:30 ч. до 17:00 ч.село Гороцвет.Временни смущения в захранването са възможни от 08:30 ч. до 09:00 ч. в районите на Пороище, Ушинци, Каменар, Бели лом, Радинград, Веселина, Студенец, Ловско и Крояч . От 09:00 ч. до 16:30 ч. без ток ще е Беловец, а от 09:00 ч. до 16:00 ч. електрозапранването ще..

публикувано на 20.08.17 в 07:42

Агропрогноза за периода 18-24.08.2018 г.

И през следващата седмица времето ще се задържи топло, максималните температури ще достигат до 30 градуса, а минималните - до 20 градуса. Условията за работа на открито ще останат много благоприятни за всички селскостопански дейности. Ще продължат беритбите на плодове и зеленчуци. Пролетниците слънчоглед и царевица са напълно узрели и готови за..

публикувано на 20.08.17 в 07:38

Проверки от инспекторите по храните

9 обекта в страната са затворили инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните. Три от тях са на територията на Шумен, а останалите са във Варна, Добрич и София. Причините са груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на различни групи храни. Близо 3000 са проверките по Черноморието..

публикувано на 18.08.17 в 13:32