"Редки тъпанари" в Русе

Русенският драматичен театър „Сава Огнянов” открива новия си творчески сезон тази вечер на голяма сцена от 19 ч. със спектакъла на Теди Москов „Редки тъпанари”. Той е сценична версия на италианския филм на Марио Моничели „Неизвестни извършители“ и вече бе показан на културните празници „Аполония”. Този петък пиесата ще се играе и на „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Според директора Орлин Дяков „Редки тъпанари” ще бъде нещо като репертоарен локомотив на трупата, която до края на годината ще реализира и един международен проект по негов сценарий с български и румънски актьори в Гюргево. В този невербален спектакъл те ще търсят опорните точки и близките сюжетни ходове на легендата за майстор Манол, която в Румъния е също толкова популярна. В проекта е привлечен и един от най-известните хореографи Йон Туджаро, който е работил в московския Балшой театър и в Париж.


ВИЖТЕ ОЩЕ

130 години печатно дело отбелязват в Тутракан

Изложба "130 години печатно дело в Тутракан", ще се бъде открита от 17:00 часа в Изложбената зала на Историческия музей в Тутракан. Експозицията проследява историята на периодичния печат в града. Началото се поставя на 6 септември 1887 г., когато излиза първият брой на в. "Бряг". До 1944 г. в Тутракан излизат общо седем вестника . След..

публикувано на 19.09.17 в 17:12

Новият театрален сезон в Шумен започва с комедията "Хористи"

С премиера на спектакъла „Хористи“ в сряда (20 септември) ще бъде открит новият творчески сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Според автора и режисьор Николай Гундеров пиесата осветява българското пространство от 80-те години на ХХ век, без претенцията за политическо усещане в текста и контекста. Комедията се поставя за първи..

публикувано на 18.09.17 в 16:22

Спектакълът "Женско царство" с вход свободен в Разград

Спектакълът "Женско царство" по драматургия на Ст. Л. Костов ще се играе от 18 ч. днес в къщата музей „Анани Явашов” в Разград. Той е продукция на Младежката формация за театър „Импулс” към Народното читалище "Развитие 1869". Входът за представлението е свободен. Режисьор и ръководител на трупата е актьорът и педагог Веселин Керемедчиев. В спектакъла..

обновено на 18.09.17 в 09:43

Силистренецът Любен Димитров с дебютна книга

Любен Димитров дебютира в литературата с книгата с разкази "Рибите не виждат бяло". Авторът е роден в Силистра в 1989 година, завършил е право в юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство. Работи като журналист в София. Част е от първия випуск на Творческата академия "Валери Петров". Книгата "Рибите не виждат бяло" е..

публикувано на 14.09.17 в 09:57

Първи предсезонен концерт на шуменската филхармония

В четвъртък, 14.09.2017 г. от 19:05 часа, в зала "Професор Венета Вичева" концерт ще изнесе Държавният симфоничен оркестър — Шумен. Диригент ще бъде Калина Василева, Солисти — флейтистите Ина Иванова и Божидар Мазев, възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, отскоро част от шуменската филхармония. В програмата на..

публикувано на 13.09.17 в 16:29

Динен празник в Смилец

Третият Празник на караомурския динен маджун се открива в 11 часа днес в местността „Гизлиджа“ край силистренското село Смилец. Тази година се очаква на събитието да присъстват гости от Украйна, Молдова, Македония, Русия и Япония. "Събитието е уникално не само за региона, известен с приготвянето на динен маджун, но се превръща и в запазена марка на селото..

публикувано на 13.09.17 в 09:33

Димитър Никифоров представя стихосбирката си "Последната пробойна" в Русе

Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе от 17:30 часа ще бъде домакин на представянето на книгата „Последната пробойна”, написана от поета Димитър Никифоров. Това е втората стихосбирка, издадена от автора. Книгата ще коментира пред публиката русенският писател Красимир Манев. Още за метафориката, тематиката и поетиката между кориците, може да..

публикувано на 12.09.17 в 13:08