"Редки тъпанари" в Русе

Русенският драматичен театър „Сава Огнянов” открива новия си творчески сезон тази вечер на голяма сцена от 19 ч. със спектакъла на Теди Москов „Редки тъпанари”. Той е сценична версия на италианския филм на Марио Моничели „Неизвестни извършители“ и вече бе показан на културните празници „Аполония”. Този петък пиесата ще се играе и на „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Според директора Орлин Дяков „Редки тъпанари” ще бъде нещо като репертоарен локомотив на трупата, която до края на годината ще реализира и един международен проект по негов сценарий с български и румънски актьори в Гюргево. В този невербален спектакъл те ще търсят опорните точки и близките сюжетни ходове на легендата за майстор Манол, която в Румъния е също толкова популярна. В проекта е привлечен и един от най-известните хореографи Йон Туджаро, който е работил в московския Балшой театър и в Париж.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят етнофестивал в Плиска

Етнофестивал подготвя Регионалният исторически музей в Шумен, съобщи директорът Даниел Руменов. Различни етноси в България ще покажат своите бит, обичаи, музика, песни, танци и изкуство. Фестивалът е наречен „Черга“ и първото му издание ще бъде на 7 юли в археологически резерват „Плиска“. До момента има 15 заявки за участие. „Сред тях са фолклорният..

публикувано на 23.05.18 в 15:14

Професор Георги Атанасов коментира Историческия музей в Дулово

Професор Георги Атанасов бе участник в честването на 20-годишнината на Историческия музей в Дулово, която се състоя през месец май 2018 г. На тържеството той се обърна към колегите си археолози и историци, но и към медиите и посетителите на музйните експозиции, за да сподели как колекциите са попълвани през годините с нови артефакти и какво за живота..

публикувано на 22.05.18 в 17:07

Грамоти за активните читатели

Осем деца - активни читатели на Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград бяха наградени в рамките на Националната библиотечна седмица. Грамота и подарък-книга получиха: Карделен Мехмед (18 г.) – в категория „Най-млад читател”; Матей Симеонов (80 г.) – в категория „Най-възрастен читател”; Тодора и Иван Илиеви – в..

публикувано на 22.05.18 в 13:11

Прожектират уникални кадри от Шумен

Прожекция на дигитализирани архивни филми, заснети преди повече от половин век ще се състои от 17:30 часа днес в зала „Сава Доброплодний“ на Народно читалище„Добри  Войников“ в Шумен. Проектът е на Киноклуб „Мадарски конник“, подпомогнат финансово от Българско-турската търговско-индустриална камара. Идеята е да се съхранят за поколенията уникални кадри от..

публикувано на 22.05.18 в 11:43

Поетическа вечер в Разград

Тази вечер в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград ще се състои поредната поетическа среща „Любов - най-нужната илюзия…“. Специално за литературния форум от Ловеч пристига Виктория Бешовишка, която заедно с Патриция Колева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” са тазгодишните носители на призовите места в Националния конкурс „Любовта и свободата”...

публикувано на 22.05.18 в 11:24

Награди за "Нирвана"

Спектакълът „Нирвана” на Драматично-кукления театър „Васил Друмев” донесе няколко награди от  Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Сценографът Борис Далчев, автор на декорите на „Нирвана”, беше отличен, както и актьорите Александър Евгениев и Ирина Митева – съответно в раздела за мъжка и женска роля. За режисура в театралния..

публикувано на 22.05.18 в 11:02

„Да облечем видяното в думи”

Изложбата „Картината като слово“ ще бъде открита днес от 18 часа в Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“. Тя артистично е означена като „четирима автори по 6 картини, равно на 24 плюс текст” и е посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. В нея се представят художниците Таня и Георги Пасеви, Гриша..

публикувано на 22.05.18 в 09:37