Първи предсезонен концерт на шуменската филхармония

В четвъртък, 14.09.2017 г. от 19:05 часа, в зала "Професор Венета Вичева" концерт ще изнесе Държавният симфоничен оркестър — Шумен. Диригент ще бъде Калина Василева, Солисти — флейтистите Ина Иванова и Божидар Мазев, възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, отскоро част от шуменската филхармония. В програмата на концерта са включени Концерт за 2 флейти от Доминико Чимароза, "Пер Гинт" от Едвард Григ, "Пепеляшка" от Росини, "Оберон" от Вебер. Още може да чуете от разговора на Антоний Димов с Калина Василева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Историите на мистър Хепи" в Шумен

"Историите на мистър Хепи" е най-ново детско заглавие в репертоара на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" в Шумен. Постановката е по известните "Небивалици" на английския писател и актьор Доналд Бисет. Решена е в близост до естетиките на дадаизма и сюрреализма, пресъздавайки провокиращи въображението ситуации без видима логическа връзка между тях...

публикувано на 20.11.17 в 15:04

Парламентарната библиотека гостува в Русе

Парламентарната библиотека на Република България представя своя изложба в Русе днес. Експозицията ще остане до сряда и ще бъде открита в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. „Същата изложба е гостувала преди три години в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Сега отново го правим заради големия интерес към нея. Тъй като представяхме..

публикувано на 20.11.17 в 13:08

Правоговорът - толкова важен, колкото и правописът

И ако досега сте си мислили, че да се пише вярно на български език изисква много учене и старание, то…прави сте. Но не по-малко учене и старание се изисква и да се говори правилно. Защото труд наполовина ще е, ако усвоим безгрешно правописните норми, без да сме наясно как правилно да изговаряме думите. Правилното говорене е поредната тема от..

публикувано на 17.11.17 в 12:59

Анри Кулев гостува в Шумен

Художник-аниматорът Анри Кулев гостува днес в Шумен. Срещата му с публиката е от 17:30 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и е част от инициативата на културния институт да представя шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. Според проф. Кулев очакванията от дискусията му с шуменци са свързани с неговите..

публикувано на 17.11.17 в 09:56

Дете твори с градинска пръст

Открит ли е нов гений в Нови пазар? Този въпрос се задава в града. Той е само на девет години и е обикновено дете, с нормални мечти. Казва се Йордан Данчев, четвъртокласник в СУ “Васил Левски“. Посещава различни извънкласни и извънучилищни занимания. Задават се въпроси, тази техника експеримент ли е или иноваторски талант? Момчето не рисува по..

обновено на 16.11.17 в 16:49

Духовият оркестър в Търговище на 50 години

Своята 50-годишнина ще отбележи днес Дyxoвият opĸecтъp пpи Oбщинa Tъpгoвищe. Празничният концерт е от 18 часа довечера в залата на Дpaмaтичния тeaтъp в града. В концертната програма ще вземат участие Валерия Пейчева, Наталия Тенева и Петър Драмов, Иван Йорданов, Милен и Петър Петрови, Явор Стойчев и хор "Родна песен". "Мотото на концерта е любими музикални..

публикувано на 16.11.17 в 09:40
Маестро Станислав Ушев

Станислав Ушев отново директор на Симфоничния оркестър в Шумен

Станислав Ушев е новият стар директор на Държавния симфоничен оркестър в Шумен. Той беше и единственият кандидат за поста. По време на проведения конкурс в Министерството на културата, маестрото е събрал 440 точки от максималните 660. Станислав Ушев е директор и главен диригент на Шуменската филхармония от 1996 година.

публикувано на 15.11.17 в 16:01