Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинациите за награда "Елиас Канети"

Снимка: Радио Шумен
Седем са номинациите за Националната литературна награда „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“. Това съобщават от Община Русе. Претенденти за отличието са Ангел Игов за романа „Кротките“, Иван Станков за „Улици и кораби“, Милен Русков за „Чамкория“, Здравка Евтимова за „Юлски разкази“, Момчил Николов за „Последната територия“, Валери Стефанов за неговите „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ и Димана Трънкова с „Празната пещера“. Номинации за раздел „Драматургия“ не са излъчени. Носителят на наградата ще стане известен на церемония в Доходното здание на 31 октомври. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда в размер на 5 000 лв.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Филип Кутев" с грандиозен концерт

Повече от четвърт век композиторът Георги Андреев смесва мелодията на българския фолклор със звучността и инструментите на европейската класическа музика. Такъв е последният му спектакъл "Извори", който ще бъде показан на с цената на зала „Арена Шумен“ тази вечер (19.04).  В него участва най-представителният ни ансамбъл „Филип Кутев“, заедно с..

публикувано на 19.04.24 в 10:00

Музикалният космос на Ангел Демирев

Виртуозът на китарата Ангел Демирев и неговото акустично трио идват за първи път в Шумен.  Концертът му с Христо Минчев-контрабас и Петър Миланов-акустична китара ще поведе публиката на неочаквано пътешествие с нюанси и интерпретации на най-различни музикални теми. „Моята китара е възможност да опозная себе си“, казва Ангел Демирев и..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Букелон-забравената крепост

Двама шуменци, които от години живеят в София, са част от филм, посветен на една от крепостите в България. Нейното име е Букелон и тя се намира в красивата Сакар планина до свиленградското село Маточина.  Авторът - оператор Георги Георгиев харесва калето за свой проект. Крепостта Букелон, която буквално се намира на съвременната ни граница с Турция,..

публикувано на 18.04.24 в 10:52

Класически и филмови шедьоври в Шумен

Най-запомнящите се мелодии от легендарни филми ще звучат в концерта на Симфониета Шумен тази вечер. В програмата са включени музикални теми от „Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и други. На сцената ще бъде свирещият до съвършенство пианист Георги Черкин, като солист и оркестратор. Той ще представи и своите аранжименти..

публикувано на 18.04.24 в 08:40
Драматичен театър

Ирландски хумор на русенска сцена

До „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филми за всички хора. Там снимките са шанс да променят островната скука в живота си и да постигнат лесна слава. Така накратко изглежда сюжетът в най-новото заглавие на русенския театър – „Куцльото от забутания остров“. Автор на текста е известният ирландски драматург..

публикувано на 17.04.24 в 14:35

На живо с Мария Донева

Една от най-четените съвременни поетеси идва в Шумен. Мария Донева освен с много красивите, емоционални и силно човешки стихове, е известна и като преводач на детска литература от английски език. Тя е основател и участник в проекта „Джазът пее на български“, в който прави концерти с джаз стандарти с оригинални текстове на български език заедно с..

публикувано на 17.04.24 в 08:48

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11